Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Ghidul complet al diamantelor

Geologie+ Font mai mare | - Font mai micGhidul complet al diamantelor

Orice femeie ar trebui sa aiba in cutia ei de bijuterii un sirag de perle si o bijuterie cu diamante. Fie ca vorbim aici de inelul de logodna sau de un colier lucrat cu maiestrie noi, femeile, stim valoarea unui diamant, din punct de vedere estetic. Insa, cate dintre noi stiu cu adevarat sa aprecieze valoarea unui diamant?

Aici intervenim cu un ghid care prezinta toate detaliile pe care trebuie sa le cunosti atunci cand doresti sa iti cumperi bijuteria cu diamante pe care ti-ai dorit-o. Sau, de ce nu, un ghid pe care sa-l strecori subtil sub privirea prietenului tau in caz ca doreste sa te ceara de sotie sau doar sa iti cumpere un cadou.Oricum ar fi, diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei, asa cum bine canta Marilyn Monroe si, nu-i asa? Trebuie sa iti cunosti cat mai bine cea mai buna prietena:

MICA ISTORIE

Nu ne vom intoarce acum milioane de ani, cand micile pietricele stralucitoare abia ce se formau din carbon. Ne intoarcem acum 3000 de ani cand ele deveneau bijuterii apreciate in India, fiind descoperite in depozitele aluvionare ale unor rauri precum Penner, Krishna si Godavari. Apoi grecii le-au botezat, αδμας (admas) insemnand 'perfect', 'nepatat', 'ideal'. In secolul 19 popularitatea diamantelor a atins apogeul datorita dezvoltarii metodelor de taiere dar si campaniilor publicitare de succes. Abia in 1772 Antoine Lavoisier dovedea ca dimantele sunt compuse din dioxid de carbon. In secolul 20 expertii au dezvoltat metode de gradare si certificare a diamantelor.

Aproximativ 20% din diamantele minate sunt folosite pentru bijuterii, restul de 80% sunt folosite in industrie, pentru lasere sau echipamente chirurgicale. Pretul brut al diamantelor este controlat de De Beers Group, care detine aproape 50% din cota de piata. Botswana este cel mai mare producator de diamante din lume, cu mine operate de Debswana, o societate mixta intre stat si grupul De Beers. Din 1980 s-au mai deschis si alte mine pe teritoriul Rusiei, Canadei si Australiei. Cel mai mare consumator de diamante este SUA, cu 35% din totalul de vanzari, urmat de Hong Kong 26%, Belgia 15%, Japonia 6%, si Israel 4%. Spre deosebire de metalele pretioase, in cazul diamantelor nu exista un pret universal pe gram, exista, in schimb, rapoarte saptamanale si trimestriale care ofera ghiduri de pret.

ANATOMIA UNUI DIAMANT


. Diameter - Diametru: adancimea diamantului masurata prin centura.
. Table - Suprafata: suprafata plata si cea mai mare a unui diamante.
. Crown - Coroana: partea de sus a taieturii unui diamante, deasupra centurii.

. Girdle - Centura: cantul ingust al diamantului care separa coroana de pavilion. Este cel mai mare diametru al unui diamant.

. Pavilion - Pavilionul: Partea joasa a portiunii unui diamante, sub centura, care este cunoscuta si cu numele de baza.

. Culet - Varful: fata ascutita a diamantului, de la baza pavilionului.

. Depth - Adancime: inaltimea unui diamant, masurata de la varf la suprafata.

Diamantele sunt evaluate in industrie dupa cele 4 C-uri: Cut (Taietura), Clarity (Claritate), Colour (Culoare) si Carat, carora li se mai adauga inca un C la fel de important: Certificatul de calitate.

CUT (Taietura)

Taietura este cea mai importanta dar si cea mai provocatoare calitate. Totusi sa nu confundam taietura diamantului 'cut' cu forma acestuia. Cand un expert spune taietura diamantului, se refera la proprietatile lui reflective si la calitatea slefuirii, nu la forma lui. Unghiurile si finisajul diamantului sunt cele care ofera acestuia acea stralucire specifica, ce pare ca vine chiar din centrul lui. In imaginile de mai jos se poate observa diferenta dintre o taietura ideala si una de proasta calitate. Totul sta in proportii, astfel incat lumina care intra sa se reflecte corect si sa ofere o stralucire aparte diamantului.

Atunci cand cumperi un diamant exista cateva metode de gradare a calitatii taieturii, dezvoltate pentru a te ajuta:

. Ideal - se regaseste numai la diamantele rotunde si este o taitura foarte rara.

. Premium - este asemanatoare cu taietura ideala, insa se regaseste si in alte forme de diamante, mai reduse la prêt.

. Very Good - lumina se reflecta putin mai deformata decat cea ideala, o astfel de taietura fiind intalnita in cazul diamantelor mai mari.

. Good - o astfel de taietura reflecta mare parte din lumina care intra si este optiunea cea mai buna pentru taierea diamantele foarte mari, astfel incat sa nu se piarda nici din volum nici din calitate.

. Fair & Poor - o astfel de taietura reflecta o mica parte din lumina care intra si sunt taiate astfel diamantele foarte mari, pentru a maximiza caratajul.

CLARITY (Claritatea)

Multe dintre diamante au defecte interioare sau incluziuni, care apar cand piatra se formeaza. Diamantele care au mai putine sau niciun astfel de defect au o stralucire mai puternica si sunt automat mai valoroase. Astfel, sunt doua tipuri de defecte ce afecteaza claritatea unui diamant: incluziunile si petele. Primele se refera la defectele din interior (bule de aer sau alte gaze, fisuri) iar petele se refera la defectele de suprafata (zgarieturi, crapaturi sau gauri). Aceste defecte de claritate sunt considerate si amprenta unui diamant.

Atunci cand cumperi un diamant exista cateva metode de gradare a claritatii, dezvoltate pentru a te ajuta:

. F Flawless: fara defecte interne sau externe. Extrem de rar.

. IF: Internally Flawless: fara defecte interne, cu mici defecte externe. Foarte rar.

. VVS1-VVS2 Very Very Slightly Included: Incluziuni foarte mici, dificil de detectat.

. VS1-VS2 Very Slightly Included: Incluziuni mici, dificil de detectat.

. SI1-SI2 Slightly Included: Incluziuni usor de detectat.

. I1-I2-I3 Included: incluziuni foarte vizibile chiar si sub ochiul liber.

In general, expertii spun ca un diamant nu trebuie sa fie perfect in claritate pentru a fi valoros. Insa niciunul nu iti va recomanda sa cumperi un diamant a carui claritate este defectuoasa chiar si sub ochiul liber. Cele mai avantajoase diamante sunt cele de claritate VVS si VS, deoarece combina excelent calitatea cu pretul.


COLOR (Culoarea)

Ca si in cazul claritatii si a taieturii, un diamant este cu atat mai valoros cu cat este mai curat si reflecta mai bine lumina. Insa, cum majoritatea diamantelor sunt fara culoare, cele care sunt colorate sunt foarte rare si cu atat mai valoroase. Pentru a grada lipsa de culoare a unui diamant expertii se raporteaza la scara GIA, care porneste de la D (cea mai inalta gradatie de culoare) si continuand pana la sfarsitul alfabetului, pentru diamantele cu urme inestetice de galben sau maron.

Diamantele gradate cu D, E si F sunt cele mai apreciate si cele mai rare si valoroase. Insa gradatia G este pentru omul de rand, combinand excelent calitatea cu pretul.


CARAT (Greutate)

Caratul este unitate de masura a greutatii unui diamant, un carat fiind egal cu 200 de miligrame. Denumirea de carat vine de la semintele de carob, care erau atat de uniforme in greutate incat erau folosite in vechime ca unitati de masura. Sa nu confundam Carat cu Karat (masura de determinare a puritatii aurului).

CERTIFICATUL DE CALITATE


Fiecare diamant trebuie sa vina insotit de un certificat de calitate care ii atesta unicitatea. Acesta este amprenta diamantului care ofera informatiile esentiale pentru un comparator dar si pentru un expert. Trebuie sa contina informatii despre: taietura, claritate, fluorescenta, claritate, carate, culoare, proportii, grad de finisare.

Aceste rapoarte sunt emise de laboratoare specializate, cele mai importante fiind: Gemological Institute of America's Gem Trade Laboratory - GIA, American Gem Society, European Gemological Laboratory. In general, se recomanda sa nu cumperi un diamant fara un astfel de certificate.

FORME (Forma)

Diamantele se regasesc in piata in diferite forme: rotund, asscher, cushion, princess, smarald, radiant, oval, para, marquise si inima. Iata aceste forme de diamante si caracteristicile pe care trebuie sa le iei in considerare pentru o achizitie ideala:

Asscher


. Cut: Good
. Color: G
. Clarity: SI2
. Procentaj adancime: 64-72%
. Suprafata: 54-63%

Cushion

. Cut: Good

. Color: I
. Clarity: SI2

Smarald


. Cut: Good
. Color: G
. Clarity: VS2
. Procentaj adancime: 58-69%
. Suprafata: 58-69%

Inima


. Cut: Good
. Color: G
. Clarity: SI2

Oval
. Cut: Good
. Color: G
. Clarity: SI2
. Procentaj adancime: 58-66%
. Suprafata: 51-64%

Para
. Cut: Good
. Color: G
. Clarity: SI2
. Procentaj adancime: 56-70%
. Suprafata: 53-62%
. Lung/Lat: 1.70:1 - 1.45:1

Princess
. Cut: Good
. Color: I
. Clarity: SI2
. Procentaj adancime: 56-84%
. Table: 53-85%

Radiant
. Cut: Very Good
. Color: G
. Clarity: VS2
. Procentaj adancime: 58-69%
. Supafata: 58-69%

Rotund
. Cut: Good
. Color: G
. Clarity: SI2
. Procentaj adancime: 57-65%
. Suprafata: 51-64%

SUPERLATIVE

v     Chopard Blue Diamond Ring - 16.26 millioane de dolari.

v     Diamantul Darya-ye Noor din Bijuteriile Coroanei Iraniene, este cel mai mare diamant roz din lume, cu 186 de carate.

v     Star of Africa este cel mai mare diamant din lume, cu 530.2 carate, fiind expus in Turnul Londrei.

v     Colierul Mouawad Diamond, vandut cu 12 milioane de dolari.

v     Pear-shaped diamond necklace by Christie's - 5 milioane de dolari.

v     Diamantul Leviev Fancy Vivid Yellow, 77.12 carate vandut cu 10 milioane de dolari.

v     Diamantul Graff Fancy Vivid Pink Pear Shaped, vandut cu 10 milioane de dolari.

v     Diamantul Sotheby cu Claritate F si Culoare D, 108 carate vandut cu 16 milioane de dolari.

v     Heart of the Kingdom Ruby by Garrard - 14 milioane de dolari.

v     Diamond Drop Earrings by Harry Winston - 8.5 milioane de dolari.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2377
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved