Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Procese generatoare de factori naturali

Geologie+ Font mai mare | - Font mai micProcese generatoare de factori naturali

Pamantul este un sistem dinamic, in evolutie, implicand interactiuni complexe ale proceselor interne si externe. Procesele interne / endogene sunt responsabile de migrarea marilor placi litosferice si, implicit, a continentelor. Interactiunile la margine de placa genereaza un endostress ce provoaca deformari ale rocilor avand ca rezultat cutremure, manifestari vulcanice si dislocari tectonice prin curgeri lente remanente. Aceste procese atrag dupa sine numeroase evenimente exogene cum ar fi alunecarile de teren si / sau de mal sau tsunami. Alte activitati de acest gen, de exemplu apele curgatoare sau cele in deplasare care deverseaza cursurile naturale sunt rezultatul interdependentei dintre hidrosfera, atmosfera si litosfera. Astfel, mari inundatii pot fi provocate de catre uragane. Natura si extinderea unui eveniment exogen raman totusi afectate de procesele interne care produc inaltarea uscatului, uscat ce va fi erodat de apele curgatoare sau de valuri.Daca ne referim la unul din principiile fundamentale ale geoecologiei, care se enunta prin existenta continua a unui sir de procese naturale / geologice ce pericliteaza populatia, atunci este evident ca un "proces natural" pur si simplu devine o problema de importanta generala cand oamenii traiesc aproape de zona unui potential pericol sau modifica procesele naturale asa incat sa creasca factorul de risc.

O multitudine de procese va cotinua sa cauzeze pierderi de vieti sau sa pericliteze proprietati si alte bunuri ale populatiei; dintre acestea consemnam ca mai importante inundarea litoralului sau a interiorului unui teritoriu, alunecarile de teren, activitatea vulcanica, vanturile, expandarea solurilor, seceta, incendiile, eroziunea tarmurilor marine. Odata ce un proces a fost identificat / localizat si aspectele de risc potential studiate, aceste informatii trebuie sa fie predate factorilor de decizie si gospodarire pentru a se lua masurile corespunzatoare de diminuare a amenintarilor adresate vietii si bunurilor populatiei. O semnificatie cu totul particulara o are modul in care avertismentul a fost conceput, felul cum omul de stiinta comunica cu media si cu publicul, cum se calculeaza riscul provocat de procesele luate in consideratie (fig. 5.1).


Actiunile pentru limitarea si evitarea factorilor de risc natural pot fi sintetizate astfel:

a) actiuni de natura fizica:

- identificarea zonelor periculoase;

construirea de edificii cu grad de rezistenta sporit; -previziuni;

atenuarea factorilor de risc.

b) actiuni de natura sociala:

actiuni generalizate de planificare / gospodarire a teritoriului si de control al factorilor de risc;

actiuni financiare: taxe / impozite, asigurari, granturi, donatii;

implementarea planurilor de urgenta: evacuarea populatiei;

campanii educationale;

planificarea actiunilor de reconstructie dupa dezastru pentru reducerea gradului de vulnerabilitate.

Principalele masuri de amendare a pericolului provocat de procesele naturale vor fi selectionate in functie de necesitati, la scara mai mica sau mai mare, dupa cum este perceput fenomenul. Elementul esential consta insa in intelegerea procesului si anticiparea sa. Cresterea nivelului de anticipare conduce la reducerea (dar nu si la inlocuirea) masurilor de salvare in caz de declansare a calamitatilor naturale.

Impactul dezastrului asupra populatiei poate fi direct sau indirect.


Efectele directe includ partile din populatie omorate, dislocate sau afectate fizic de un anume proces natural. Impactul indirect implica, in general, segmentul de populatie afectat psihic de eveniment, cel care doneaza bunuri sau bani, cel ce plateste impozite pentru a suporta serviciile de urgenta, restaurare si eventuala reconstructie post-calamitate. Faza de reconstructie se desfasoara adesea in mai multe etape, incluzand lucrari provizorii, restabilirea serviciilor si a liniilor de comunicatii si in final, de reconstructie stricto-sensu. (fig. 5.2)

Tentativele de control (artificial) al proceselor naturale au avut rezultate nu intotdeauna concludente; oricum, in cazurile de mare intensitate nu pot asigura o protectie corespunzatoare.

Modificarile globale climatice, chiar daca sunt de scurta durata, influenteaza factorii de risc naturali. Evenimentul El Nino, 1982-1983, este un remarcabil exemplu in acest sens. Astfel vanturile sezoniere si-au slabit ritmul sau si-au schimbat chiar sensul, Pacificul ecuatorial estic a devenit mult mai cald, iar curentul oceanic ecuatorial cu deplasare vestica a slabit, uneori schimbadu-si sensul. Rezultatul a fost o crestere a temperaturii atmosferice la scara globala prin dezvoltarea unei energii calorice neobisnuit de mari in aer. Aceasta s-a exprimat prin secete de o intensitate extrema in America Centrala, Australia si Africa (400 000 de hectare arse in Australia cu pagube de 3 miliarde dolari, desertificare si infometare in Africa cu pagube insumand 2 miliarde dolari). De asemenea s-au intensificat seceta, uraganele / furtunile si eroziunea costala in America, ajungandu-se la pagube estimate la 6 miliarde dolari.

Pe masura ce populatia lumii creste, cererea de resurse naturale sporeste. Astfel, un segment mai mare al populatiei devine obligat sa traiasca in regiuni periferice, izolate, sau cu factori de risc ridicat. Deoarece populatia se inmulteste, o mai buna gospodarire a teritoriului la toate nivelele este necesara pentru a limita efectele negative ale proceselor naturale.

Trecerea in revista a proceselor naturale sugereaza o imagine a naturii cu caracter dinamic, in continua schimbare. Abordarea moderna a proceselor naturale evidentiaza explicit modelul evolutiv al mediului inconjurator. O lume fara factori de risc naturali ar fi lipsita de varietate, mai putin interesanta si lipsita de placere estetica in ansamblu. Inca nu putem decide intru definitiv cat de mult factor de risc natural sa fie supus controlului si cat sa fie lasat in voie. Oricum este esential de reamintit ca devierile de la normal in procesele naturale sunt posibile oricand; ca atare, buna gospodarire a resurselor naturale trebuie sa monitorizeze asemenea 'devieri', concretizate prin incendii, inundatii si furtuni.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1721
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved