CATEGORII DOCUMENTE |
,,Nici legile, nici tocmeala tarii pre obicee bune nu-s legate, ci toata direptatea au lasat pre acel mai mare, ca sa o judece si ce i-au parut lui, ori bine, ori rau, aceia au fost lege, de unde au luat si voie asa mare si varf''.
U |
n aga turcesc caruia nu-i mai stim numele, insoteste in toamna lui 1559, de la Poarta si pana in Tara Romaneasca, o delegatie boiereasca (condusa de banul Toader, fostul dregator al lui Mircea Ciobanul si Stepan mare portar). Ei aduceau porunca de investire ca domn a fragedului vlastar care va ramane in istorie sub numele de Petru cel Tanar (1559-1568) .
Vom reda in cele ce urmeaza cativa dintre cei care, pentru perioade variabile de timp, au indeplinit dregatoria de aga.
Vel aga Mihai (Viteazul). Nascut in 1558, viitorul domnitor (1593-1601) si unificator al provinciilor romanesti, a fost mare aga[3] la varsta de 34 de ani, in vremea domniei lui Stefan Surdul (1591-1592). In opinia cunoscutului istoric Nicolae Stoicescu, inca din vremea domniei lui Mihai Viteazul, aga comanda numerosii dorobanti din armata . Oricum ar fi, pentru noi, constituie o mare mandrie faptul ca intaiul unificator al provinciilor romanesti a fost pentru o vreme aga.
Aga Stefan Razvan. Domn al Moldovei intre o primavara si-o vara (aprilie si august 1595), dupa cum graiesc cronicele, Voda Razvan era pe jumatate tigan. Inainte de a urca pe tron fusese aga numit de Aron Voda (1591-1592; 1592-1595). A uitat repede binele facut, caci in aprilie 1595 isi dadu ,,agiutorul la arestuirea lui Aron Voda''[5] si astfel urca el in ravnitul scaun. Tradarea se plateste si va ajunge sa fie detronat de Ieremia Movila.
Vel aga Lecca. De obarsie italiana, filiatia sigura a familiei Lecca incepe in sec. al XVI-lea, prin vel aga Lecca (1550-1610), ,,unul dintre cei mai ilustri boieri ai lui Mihai Viteazul''[6]. In 1598 comanda 500 de viteji, trimisi de Mihai in ajutorul lui Sigismund Bathory. Este cel care-l insoteste pe voievod in Ardeal, numit comandant al cetatii Chioar, invins in lupta de la Goraslau. La 3 martie 1628, Alexandru Ilias intarea lui Preda Spatar cativa vecini in satul Tancabesti, in urma unor judecati. Acesti vecini fusesera in sat in vremea ,,legaturii'' lui Mihai Viteazul, iar mai inainte au fost vecini ai ,,raposatului jupan Leca, fost mare aga in sat la Tancabesti'' . Aga Lecca este amintit uneori ca membru al Sfatului Domnesc si apare si in cunoscutul tablou al lui Constantin Lecca (1810-1887), ,,Intrarea lui Mihai Viteazul in Alba Iulia''.
Aga Patrascu, supranumit Viteazul, din neamul Vacarescu. Dupa cum se stie, originea familiei este transilvana, Vacarescu fiind nume adoptat in secolul al XVII-lea, dupa mosia Vacarestii de Dambovita. Aga Patrascu a fost intaiul nascut al comisului Radu zis ,,Belsug'', ajuns mare ban al Craiovei, in vremea lui Mihai Viteazul. Numele lui provine tocmai de la tatal voievodului, care-l botezase. Este ctitorul bisericii Vacaresti de langa Targoviste, iar descendentii sai - daca a avut - au ramas necunoscuti[8].
Aga Stoica din Farcas. ,,Popa Stoica din Farcas'', reprezinta un personaj legendar, unul dintre cele mai brave capetenii din oastea lui Mihai Viteazul. Interesant este si faptul ca, el ajunge aga dupa ce fusese. preot! La 16 iulie 1595 ,,alese Mihai Voda osti care erau mai de folos si pune cap pe Farcasiu Aga'', pe care-l trimite peste Dunare, sa lupte cu turcii, la Vidin[9]. Din nefericire, bravul popa este ucis in lupta si impreuna cu el cad mai multi boieri. Fiul sau, Radu, era in 1639 mare stolnic.
Aga Vasilachi Paindur. La 15 decembrie 1628, Oancea logofat si nora sa vand pitarului Mitrea o parte din satul Musetesti, judetul Arges. Martori sunt aga Vasilachi Paindur si aga Neagul[10].
Aga Stamate. Printr-un inscris dat la 18 iunie 1629, domnitorul Alexandru Ilias intareste marelui armas Coanda satul Baldaluiu lui Buia din jud. Olt, martor fiind aga Stamate.
Aga Matei Basarab. Domnitor al Tarii Romanesti intre 1632 si 1654, cel mai mare ctitor bisericesc al romanilor, Matei este nevoit sa pribegeasca in Transilvania, din cauza prigonirilor la care era supus de aprigul Leon Voda. Un document din 20 octombrie 1630 consemneaza aceasta realitate, in grupul de fugari fiind si ,,aga Matei ot Brancoveni''.
La 1630, aga Matei Basarab cu rosii (calarimea de tara) de peste Olt, se rascula impotriva lui Leon Voda[11]. Viitorul domn este amintit o lunga perioada, in numeroase documente, indeplinind dregatoria de aga. Doar o privire aruncam in vechile hrisoave si iata ce descoperim:
la 23 martie 7136 (1628), domnitorul Alexandru Ilias intareste lui Gorgan mare spatar si lui Matei mare aga din Brancoveni satul dambovitean Odobesti[12];
la 18 martie 1628, Matei aga este martor la intocmirea unui zapis, prin care Mihai Moldoveanu ,,se vinde'' vecin boierului Sima, pentru o datorie neplatita[13];
la 21 mai 1628, Dona si Mihai se invoiesc impreuna cu Stefan si Radul sa imparta mosiile, tiganii si datoriile. Martor vel aga Matei din Brancoveni;
In Letopisetul Cantacuzinesc. Istoria Tarii Romanesti (1290-1690), se relateaza lupta de la 25 octombrie 1632, ,,din jos de manastirea Plumbuitei'', dintre ostile domnitorului numit de Poarta, Radu Alexandru Ilias si cele ale lui Matei Basarab. Acesta din urma va obtine recunoasterea turcului, iar in aceasta lupta fraticida - una din multele care au macinat vlaga acestei natii - au luptat sub steagul sau spatarii Tudosie si Gherghie si aga Oprea, comandantul dorobantilor. In lupta a pierit si aga Vasilache[14].
Vel aga Constantin Balaceanu. Potrivit unor studii genealogice, familia Balaceanu isi are obarsia din Balaciu de Teleorman si s-ar trage din ,,vechea casa a Basarabilor''[20]. Badea Balaceanu zis ,,Usurelul'' a avut de fiu pe acest aga Constantin, ajuns conte al Imperiului Habsburgic, ginere al lui Serban Cantacuzino (lua in casatorie pe Maria) si dusman inversunat al lui Constantin Brancoveanu. Participa de partea austriecilor in razboiul cu turcii, din oportunism, intrucat vana tronul tarii. Este tradat de un capitan de cazaci din Focsani, care lupta in oastea trimisa in ajutorul turcilor de Constantin Brancoveanu. Dupa miseleasca sa moarte , se spune ca Brancoveanu a poruncit sa se aduca capul lui, care a fost infipt ,,intr-un prepeleac, in mijlocul ograzii'', unde a ramas vreme de un an. Ion, fiul agai Constantin Balaceanu, va pieri si el sub tortura, in vremea lui Voda Mavrocordat, acuzat fiind de tradare fata de austrieci. Pentru tradare, lui Badea Balaceanu i se ard casele, ramanand numai biserica Sf.Dumitru, zisa ,,de juramant'', existenta si azi intr-un mic perimetru format de str.Postei, str.Sf.Dumitru si str.Franceza, nu departe de biserica Stavropoleos, in spatele Muzeului National de Istorie a Romaniei.
Vel aga Costachi Conachi. Tatal lui Costachi a fost Anghel Conachi, mare comis in Moldova, in vremea lui Dimitrie Cantemir. Costachi va ajunge mare aga in Divanul domnesc la 1716, in timpul celei de-a treia domnii a lui Mihai Racovita (1715-1726). Casele sale din Iasi vor fi pradate de catre catanele comandate de capitanul Ferentz Eman, care piere si el in lupta dintre tatari si catane[23].
Aga Alecu Dalgeanu. Ana, fiica unui boier, Dumitru Urdareanu, care traia la sfarsitul sec. al XVIII-lea, se casatoreste cu acest aga Alecu Dalgeanu[24].
Aga Barbu Balaceanu. Pe Barbu clucer Balaceanu il intalnim intr-un hrisov din 1688, cand avea si rangul de aga; in 1703 este mare clucer, pentru ca in 1728 sa ajunga mare postelnic[25].
PERIOADA |
NUMELE AGAI |
Vel Aga Grigore Baleanu |
|
Vel Aga Alecu Ghica |
|
Vel Aga Grigore Filipescu[40] |
|
Vel Aga Matei Cantacuzino |
|
Vel Aga Scarlat Gradisteanu |
|
1822-26 aprilie 1823 |
Vel Aga Mihaita Filipescu |
Vel Aga Nicolae Mavros (Mavru) |
|
Vel Aga Constantin Cornescu |
|
Vel Aga Costache Cantacuzino |
|
Vel Aga Iancu Filipescu |
|
Vel Aga Manolache Florescu |
|
Vel Aga Alexandru Vlangoli |
|
Vel Aga Iancu Manu[41] |
|
Vel Aga Scarlat Cretulescu[42] |
|
Vel Aga Alexandru Plagino[43] |
C.Rezachevici, Enciclopedia domnitorilor romani, vol.I (sec. XIV-XVI), Bucuresti, Ed.Enciclopedica, 2002, pp.246-249; Fratii sai, Radu si Mircea sunt cei care se ingrijesc de pictura Bisericii Curtea Veche (Sf.Anton), ctitorie a tatalui lor, Mircea Ciobanul. Conform cercetarilor istorice, cel mai probabil Petru cel Tanar a vazut lumina zilei in anul 1547, fiind intaiul nascut al lui Mircea Ciobanul si Anei, zisa Chiajna, zisa Mircioaia dupa sotul sau, una dintre cele mai aprige femei din istoria noastra. Numele de Petru i s-a dat dupa cel al bunicului patern, fostul domnitor moldovean Petru Rares. Delegatia plecase la Constantinopol in preajma lui 18 octombrie, din pricina tulburarilor. Profitand de instabilitatea fireasca a noii domnii, boierii pribegi din Transilvania au incercat sa-l inlature pe necoptul candidat si pe mama sa si efectueaza o expeditie care nu a avut sorti de reusita, de actiunea lor stiindu-se de la iscoade aflate in tara Barsei. La 26 septembrie 1559 el urca pe tron. Avea doar 12 ani la data luarii tronului si va domni sub indicatiile aprigei sale mame
Letopisetul Cantacuzinesc. Istoria Tarii Romanesti (1290-1690), editie critica intocmita de C.Grecescu si D.Simionescu, Bucuresti, Ed.Academiei, 1960, p.102
Dupa ce a decazut sub comunisti si a fost sediu al C.A.P.-ului. Din 2001 aici s-a restabilit viata de obste, lacas monahal de maici
Biserica Cotroceni a fost construita pe locul uneia mai vechi de Serban Cantacuzino, ca semn de credinta intrucat aici gasise adapost fugind de persecutia lui Grigore Ghica. A fost daramata in 1984 din ordinul lui Ceausescu si al ciracilor sai; Gh.Parusi, Cronica Bucurestilor, p.56
Din Iordache Cretulescu se va forma a doua ramura a neamului, prima fiind a fratelui sau Radu, un descendent fiind prefectul Politiei Capitalei, Dumitru Cretulescu
Intrucat intr-o zi si-o noapte ajunsese de la Bucuresti la Iasi, cu o scrisoare de la Constantin Basarab, domnul Tarii Romanesti, catre domnitorul moldovean Gheorghe Stefan, prin care scapa de moarte pe fratii Toma si Iordache Cantacuzino
Ucigasul sau se numea Costin, era chiar finul lui Balaceanu si omorase pentru ca i se promisese o recompensa in bani si titluri, insa, in loc de toate acestea, conform dictonului ,,Iubesc tradarea dar urasc tradatorii'', va fi dat pe mana gadelui.
O.G.Lecca, op.cit., p.443; Autorul precizeaza originea italiana a familiei Cuza, care ar fi emigrat din sudul Balcanilor in sec. al XIV-lea
O strada de langa Gara de Nord a Bucurestiului, in apropiere de b-dul Dinicu Golescu, ii poarta numele parcalabului Baldovin; Din acest neam este si cunoscutul boier progresist Constantin (Dinicu) Golescu, care a avut ca frati pe Iordache si Nicolae, supranumit Deli-aga, fost mare vornic
Nascut in 1809 la Campulung, cu studii in Elvetia, aghiotant al principelui Alexandru Ghica, a luat parte la revolutia de la 1848 si a fost membru in guvernul provizoriu. De teama persecutiilor se refugiaza in Franta, de unde revine in 1857. Intors, ajunge membru al Divanului, presedinte al Consiliului de ministrii (1867-1868), ministru de interne si de externe (1867). A decedat in 1874, la Nancy, fara a avea urmasi
Ioan Caragea Voievod da un pitac prin care aga era dator a rupe hainele albe ale celui care indraznea sa iasa in public, fie ca era boier, fie om de rand, fie femeie, fie barbat. Aga Filipescu este cel care, impotrivindu-se poruncii domnitorului Ioan Caragea, va fi demis si surghiunit la Manastirea Dealu; V.Daskevici, Istoricul Politiei Capitalei, p.26
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2200
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved