CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
Contextul
La 30 Ianuarie 1933 Adolf Hitler depune juramantul pe constitutia de la Weimar in fata cancelarului Reichului, von Hindenburg si devine cancelar al Germaniei. Insa puterea lui nu este consolidata. La alegerile din noiembrie 1932 NSDAP-ul a pierdut 34 de deputati. Urmatoarele alegeri pentru Reichstag au loc pe 5 Martie 1933.
Pentru a isi consolida autoritatea avea nevoie de un pretext, de un eveniment de o asemenea anvergura incat sa provoace reverberatii puternice in cercurile politice ale vremii.
Cauzele
Astfel, s-a nascut ideea complotului, a atentatului la integritatea nationala. Initiativa a apartinut lui Goebbels, dar a prins repede si a ajuns sa fie pusa chiar in aplicare. S-a creat astfel scenariul ideal pentru acapararea puterii. In lipsa votului poporului au distrus credibilitatea adversarilor si prin intermediul terorii si opresiunii i-au redus la tacere.
Actiunea
In noaptea de 27 spre 28 Februarie 1933 planul s-a materializat. O echipa mixta formata din trupe SS si SA a fost detasata la palatul presedintelui Reichstagului, Hermann Goring pentru "eventuale agitatii comuniste". Palatul prezidential era asezat langa Reichstag si unit cu aceasta printr-un tunel de serviciu. Aceasta echipa a patruns in sala mare de sedinte prin acest tunel si prin intermediul a aproximativ 60 kg de fosfor si alte materiale incendiare si dispozitive pirotehnice cu efect intarziat a reusit sa produca un incendiu devastator propagat in intreaga cladire. Drept tap ispasitor a cazut un student olandez, Marinus van der Lubbe. La procesul de la Leipzig s-a incercat crearea unei legaturi intre Marinus si liderii comunisti Georgi Dimitrov si Blagoi Popov, insa aceste acuzatii au fost demontate cu usurinta de comunisti.
Consecinte
In ziua de 28 Februarie Hitler il convinge pe presedintele german Hindenburg ca acest incendiu este inceputul revolutiei comuniste si ca urmeaza si alte monumente nationale, castele si intreprinderi de mare importanta. Acesta semneaza un decret de stare de asediu care ii permite cancelarului sa anuleze anumite drepturi din constitutie si cu 7 zile inainte de alegeri permite interzicerea mijloacelor propagandistice ostile NSDAP-ului. Insa puterea nu este pe deplin acaparata. Astfel, la 23 Martie Hitler incearca sa treaca prin Reichstag un "act de imputernicire" ce permite national socialistilor sa modifice dupa voie constitutia. Stie foarte bine ca un asemenea document nu va fi aprobat de Reichstag, asadar recurge la starea de asediu declarata cu aproximativ o luna in urma, la 28 Februarie si aresteaza numerosi deputati ai opozitiei si ii intimideaza pe ceilalti. Astfel, dintr-un total de 647 deputati sunt prezenti 535. Teroarea a dat roade si de aceasta data si actul de imputernicire a trecut cu 441 de voturi pentru. Acum, puterea nazistilor nu mai are limite. Asa arata in realitate acapararea puterii de catre national socialisti.
Prezentare Tehnica
Principiul de functionare
Siteul poate fi privit ca un soft de administrare a continutului (CMS), fiind compus din doua zone: publica si restrictionata. Continutul este o structura ierarhica pe trei nivele: sectiuni, categorii si articole. Articolele sunt subordonate categoriile iar categoriile sectiunilor. Acestea sunt stocate intr-o baza de date MySQL si afisate prin realizarea de interogari corespunzatoare. Situl poate fi administrat de un operator fara cunostinte de webdesign.
Cuvintele cheie ce stau la baza proiectului sunt viteza si functionalitate.
Informatia de prima pagina este stocat in baza de date in tabela `configurare` la intrarea cu numele `prima_pagina` si are forma L00, (unde L este s, c, sau a si 00 este un intreg). S, c, sau a indica natura structurii de pe prima pagina, iar intregul indica id-ul intrarii din baza de date setata ca fiind pe prima pagina.
Situl este construit dupa standardul XHTML 1.0 Transitional si CSS 2.1 si este compatibil cu orice tip de browser sau rezolutie.
Partea Publica
~ Designul ~
Designul este simplist, optimizat pentru folosirea rapida a sitului si timpi de incarcare foarte mici. Partea superioara, header-ul consta intr-un colaj de imagini cu cladirea Reichstagului in prezent si in ziua incendierii, creata cu Adobe Photoshop si introdusa ca imagine de fundal a unei celule de tabel, si titlul sitului in partea dreapta. Optional, se poate adauga o descriere a sitului din zona restrictionata.
Meniul este situat in partea central-stanga si are atributul CSS position:fixed; ramanand pe toata durata navigarii aproape de centrul atentiei, facilitand o navigare usoara si rapida. Dealtfel, meniul dispune si de doua motoare de cautare: Astfel, pentru vizitatorii care cauta o informatie specifica o pot gasi mai eficient; pentru situatiile in care vizitatorul nu gaseste informatia solicitata, exista posibilitatea realizarii unei cautari pe www.wikipedia.ro printr-un simplu clic.
Zona centrala, principalul centru de interes, afiseaza informatia de interes. Oricat de mult continut ar fi afisat, meniul si motoarele de cautare raman mereu in partea stanga.
Footerul consta in precizarea drepturilor de autor si o ancora locala ce duce la inceputul paginii.
~ Generarea meniului ~
Generarea meniului se face prin parcurgerea bazei de date ca un graf. Structural, situl este bazat pe o structura arbore pe trei nivele: sectiuni, categorii si articole. Meniul poate contine oricare din cele trei tipuri de structuri, intercalate si ordonate dupa setarile administratorului. Elementele copil (categoriile pentru sectiuni, articolele pentru categorii) apar ca submeniuri pozitionate in CSS relativ la celula structurii parinte. Aceste submeniuri au initial atributul CSS display:none, modificat ulterior la evenimente onmouseover, onmouseout la display:block. Submeniul este format dintr-un tabel pozitionat absolut (position:absolute) intr-un div pozitionat relativ la celula structurii parinte (position:relative).
O astfel de pozitionare a elementelor afiseaza subemniul pozitionat sub celula parinte. Tabelul pozitionat absolut in divul pozitionat relativ a primit astfel atributele CSS top:-23px si left:194px; pentru mutarea acestora in partea dreapta. Acest tip de pozitionare permite afisarea informatiei la fel pe orice tip de browser sau rezolutie.
Scriptul ce genereaza meniul este /core/meniu.php
~ Generarea continutului ~
Continutul de afisat - articolele - sunt dictate de URL-ul cererii prin variabile superglobale GET. Astfel, el va avea forma
root/
root/?sectiune=A&categorie=B&articol=C&pagina=D sau
root/?mod=cauta
Prima forma va duce la afisarea structurii (sectiune, categorie sau articol) setata cu atributul "Prima Pagina", din modulul de administrare. In cazul de fata, un articol. A doua forma este ceva mai complexa. A, B, C si D sunt numere intregi si constau in id-ul (unic) atribuit la creare fiecarei sectiuni, categorii si articol. Dupa natura continutului apelat, este posibil ca dupa caz, sa lipseasca valori pentru C - se vor afisa articolele din categoria cu id-ul B, sau sa lipseasca valori pentru B si C, fiind afisate toate categoriile din sectiunea A. D indica pagina articolului cerut. Cea de-a treia forma indica faptul ca a fost trimisa o informatie prin intermediul formularului de cautare.
Scriptul ce genereaza acest continut este /core/continut.php
~ Motorul de cautare ~
Variabila $_GET['mod'] cu valoarea "cauta" indica scriptului faptul ca formularul de cautare a fost trimis. Verificarea la formular se face prin javascript, mai precis prin dezactivarea tastei enter si butonului Cauta in situatiile in care campul va avea valoare nula sau valoarea initiala.
Astfel, la cererea cu variabila mod cauta in url prin metoda POST este trimisa si o cerere de cautare valida. Atunci scriptul cauta in baza de date MySQL prin operatorul REGEXP (expersii regulate) articole ce contin in titlu sau in continut fragmente din sirul de cautare. Rezultatele sunt afisate unul sub altul, numerotate, iar timpul de incarcare al paginii este masurat si afisat in footer.
Partea Restrictionata
~ Designul ~
Designul este conceput pentru a permite folosirea optima si rapida a softului. Meniul este accesibil si grupeaza informatia dupa importanta in administrarea sitului.
Meniul dinamic permite modificarea cu usurinta atat a sectiunilor, categoriilor si articolelor, cat si a glosarului, conturilor de administrator si diverse configurari (tagurile meta, descrierea, titlul sitului, etc.).
Tabelele ce listeaza structurile de compozitie a sitului permit filtrarea informatiei pentru a evita cautarile lungi dupa ce se adauga multa informatie. De asemenea, este posibila editarea de tip wysiwyg (what you see is what you get) pentru utilizatorii ce nu detin cunostinte HTML.
~ Autentificarea ~
Autentificarea este o parte cruciala a administrarii unui site pentru securizarea informatiei. Nimeni nu doreste ca dupa ce depune o munca consistenta si completeaza situl cu informatii sa afle ca cineva s-a jucat in voie prin sit. Astfel, modulul de administrare este dotat cu un sistem de autentificare bazat pe sesiuni.
Formularul de logare este generat de root admin index.php care interogheaza baza de date dupa informatiile completate in formular si in cazul furnizarii unei perechi utilizator/parola valide permite accesarea panoului de control. Parola este stocata in baza de date dupa ce i sa aplicat in prealabil criptare multipla dupa algoritmul md5. Deconectarea (logout-ul) se realizeaza prin distrugerea sesiunii si implicit a informatiilor stocate.
La fiecare intrare in cont se salveaza data ultimului login ca o masura suplimentara de verificare a activitatii unui anumit cont de administrare.
~ Generarea continutului ~
Continutul este generat dinamic, variabilele GET dictand din nou tipul informatiei de afisat. Pentru optimizare, numeroase functii de generare s-au folosit in scopuri diferite. Spre exemplu, functia ce genereaza tabelul de administrare a articolelor se afla in locatia
root/admin/include/extins/articole.php, iar functia ce genereaza tabelul cu articolele curente este lista_articole(parametru). "parametru" este un sir de caractere si se materializeaza intr-o secventa de cod SQL ce are efect doar la filtrarea informatiilor de afisat. Acest cod SQL este generat de script in momentul trimiterii formularului de filtrare. Scriptul este simetric pentru categorii si sectiuni, cu modificari minore dupa caz.
Toate formularele de modificare a elementelor de continut sunt identice cu cele de creare a respectivului element, insa este precompletat cu informatiile deja existente. Tot continutul este generat de functii ce creeaza interogari SQL si pun informatia intoarsa intr-o forma prietenoasa (user-friendly)
Structura decizionala switch prelucreaza datele din vectorul GET si apeleaza functiile corespunzatoare cererii. Scriptul ce apeleaza fisierele cu functiile corespunzatoare se afla la root/admin/controlpanel.php.
~ Baza de date ~
Situl are in spate o baza de date MySQL pe care se bazeaza intregul site. Continutul este salvat si afisat prin executarea de interogari specifice. Datele de conectare la baza de date sunt stocate in
root/admin/core/configurare_db.php
Baza de date este formata din 6 tabele (articol, categorie, configurare, cuvant, sectiune si utilizator) si are urmatoarea structura:
Articol
Id, titlu, categorie, continut, public, ordine
Categorie
Id, titlu, sectiune, descriere, public, ordine
Sectiune
Id, titlu, tip, descriere, public, ordine
Cuvant
Id, cuvant, explicatie
Utilizator
Id, nume, prenume, email, utilizator, parola, ultimul_login
Configurare
Id, nume, valoare
Tabela configurare are rolul de a stoca informatii despre site si modulul de administrare nu poate crea intrari noi. Aceasta vine cu un set de intrari predefinite ce pot fi doar modificate in campul valoare: numele sitului, descrierea sitului, titlul pagini (textul din <title>), continutul de prima pagina si informatiile din tagurile meta: description, robots, keywords, author.
Tabela cuvant stocheaza cuvintele definite in glosar. Fiecare tabela contine campul primar id unic si autoincrementat ce permite trimiterea cu usurinta de la un tabel la altul (joining tables).
Posibilitati de extindere
Structura sitului este astfel conceputa incat permite dezvoltarea ei spre adaugarea cu usurinta de numeroase functionalitati. In primul rand vorbim de conturi de administrator cu diferite permisiuni in administrarea informatiei, lucru necesar in cazul in care situl are mai multi editori.
De asemenea este posibila crearii si utilizarii de diverse teme grafice. Partea publica este generata in cadrul fisierului root/index.php prin apelarea de functii corespunzatoare. Astfel, prin crearea unui set grafic si unui fisier index.php adaptat se poate schimba cu usurinta aspectul general al sitului.
De asemenea scriptul a fost dezvoltat spre posibilitatea stabilirii unui stil CSS pentru cuvintele din glosar, ele fiind evidentiate in articole si afisate ca ancore cu trimitere la intrarea corespunzatoare din glosar.
Pentru modulul de administrare a fost initial planuit un sistem de loguri ce inregistreaza orice activitate pe site a utilizatorilor cu drepturi in administrare.
De asemenea se poate adapta cu usurinta un sistem de linkuri user-friendly cu conditia de a avea permisiunea serverului de a interpreta fisiere .htacces.
Toate aceste functionalitati au fost incluse in proiectul initial.
Tehnologii folosite si cerinte
Situl este dezvoltat pe un server PHP si necesita o baza de date MySQL. Dezvoltarea s-a facut in conformitate cu standardul XHTML 1.0 Transitional si CSS 2.1. Foloseste modificarea atributelor CSS prin Javascript la navigarea prin meniu.
Situl este compatibil pe orice combinatie de rezolutie/browser.
Istorie si societate in dimensiune virtuala
Sebastian-Alexandru Irimia
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1334
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved