CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
Impresionismul.
Evolutia artei in secolul al XIX-lea se afla sub verdictul intrebarii legitime pe care G. Oprescu o punea: "Nu vedem oare arta liniei si a culorii trecand de la clasicism la romantism, de la romantism la realism si de la realism la impresionism si neoimpresionism
Impresionismul s-a afirmat ca o miscare artistica, mai ales in pictura, in anii '70 din secolul al XIX-lea din Franta. Impresionismul s-a lansat dupa ce in 1874 Cl. Monet expunea, la un salon din Paris, tabloul sau denumit "Impresie, rasarit de soare". Integrat sistemului estetic, impresionismul propune principii de creatie si critica artistica bazate pe impresie.
Impresionismul a renovat tehnica de pictura prin aplicarea procedeului combinarii catorva culori fundamentale ale spectrului, alaturate prin mici trasaturi de penel, incat sa formeze impresia diversitatii nuantelor intermediare de culoare. Impresionistii au vrut sa se aproprie mai mult de modul real in care sa produca senzatii vizuale la excitatia luminii. Impresionistii au scos sevaletul in mijlocul naturii "en plein air" sugerand intreaga viata inconjuratoare. Acesti pictori asigurau picturii noi posibilitati de a reda fenomene subtile ale miscarii. Ex., tremurul unei frunze pe luciul apei, sau aerul care vibreaza intr-o zi torida de vara. Tehnica picturala a impresionistilor era legata de diviziunea tonurilor, fragmentarea tusei, amestecul optic al culorilor pure si umbrele colorate. Ei renunta la contururi, la detalii precise, la clar-obscur, pentru a reda vibratia si reflexele luminii, inclusiv efectele acesteia in atmosfera.
Referitor la tematica abordata, impresionistii sunt departe de problematica sociala si politica, cu exceptia unor prezentari sporadice din partea lui E. Degas si Toulouse Lautrec.
Reprezentantii de seama ai impresionismului francez au fost: Cl. Monet, Sisley, Cezanne, Pissaro, Renoir, Paul Gauguin, Van Gogh (Olanda) iar intre pictorii din Romania N. Grigorescu si I. Andreescu. Mentionam ca olandezul Van Gogh si francezii Degas si Renoir au trecut prin creatiile lor in noua faza a picturii post-impresioniste.
Impresionismul in sculptura duce la modelarea suprafetelor (A. Rodin, M. Rosso), iar in muzica se remarca Debussy, Ravel, De Falla, s.a.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 947
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved