CATEGORII DOCUMENTE |
Ramses II
Ramses II, cel mai important faraon al dinastiei 19 (1304-1237 i.e.n.). Coregent al tataului sau Seti I (1318-1304 i.e.n), catre sfarsitul vietii acestuia, Ramses II isi va numara insa anii de domnie incepand cu 1304 i.e.n., data propriei ascensiuni la tron. O domnie lunga (67 de ani) si netulburata, o epoca de prosperitate, inflorire culturala si afirmare politic-militara a Egiptului in Asia Occidentala, o activitate de constructor neegalata de vreun alt faraon, au facut din Ramses II unul dintre cele mai cunoscute nume din intreaga istorie egipteana. Glorificarea emfatica si exacerbata in epoca a faptelor si a realizarilor faraonului, insusirea sub propriul nume a unor monumente inaltate de inaintasi i-au determinat pe cercetatorii ultimelor decenii sa abordeze cu un ochi mai critic bilantul domniei.
Primii 3 ani dupa preluarea puterii sunt consacrati reorganizarilor administrative, inlaturarii neglijentelor de guvernare, manifestate catre sfarsitul domniei lui Seti I. Preocuparea majora a politicii externe ramane, in timpul lui Ramses II, consolidarea imperiului asiatic al Egiptului din spatiul palestino-sirian, direct amenintat de expansiunea hitita. In dorinta de a fi mai aproape de teatrul de operatii, Ramses II isi stabileste resedinta regala la Memfis, apoi intr-un oras noi construit in estul Deltei Nilului numit Pi-Ramses (neidentificat pana astazi); Teba va ramane metropola politica, dar mai ales religioasa a regatului. Anul 4 de domnie, data primei campanii in Palestina (atesta de o inscriptie pusa de Ramses II la Nahr-el-Kalb, langa actualul Beirut), inaugureaza o epoca de 16 ani de lupte avand ca principal adversar Regatul Hitit. Cea mai cunoscuta ramane campania anului 5 (1299 i.e.n.). Armata egipteana in frunte cu Ramses II intalneste la Kades pe Oronte, fortele reunite ale Regatului Hitit conduse de Muwatallis (1315-1296 i.e.n.). Din scenele reproduse la Karnak si din analele lui Ramses II a putut fi astfel reconstituita, pentru prima data in istoria antichitatii, desfasurarea unei batalii. La sfarsitul zilei confruntarea se incheie indecis. Muwatallis ramane stapan pe campul de lupta, iar inamicul va incepe ziua urmatoare retragerea. Propaganda oficiala egipteana va prezenta insa batalia nedecisa de la Kades drept o stralucita victorie a lui Ramses II. Revolta antiegipteana a unor cetati din Palestina, ecou probabil al bataliei de la Kades, il obliga pe Ramses II sa asedieze in anii 6-7 de domnie orasul Ascalon, apoi sa intreprinda in anul 8 o expeditie punitiva in Galileea. Noi campanii, de data aceasta adanc in teritoriile stapanite de hititi in Siria de nord, sun organizate de Ramses II in anii 10 si 11 de domnie.
Imposibilitatea pentru fiecare dintre cele doua mari puteri de a obtine victorii decisive si succese durabile determina incheierea unui tratat de pace intre Ramses II si regele hitit Hattusilis III (1289-1265 i.e.n.) in anul 21 de domnie a faraonului (1283 i.e.n.). Pastrat pana astazi in versiune egipteana si hitita, tratatul recunoaste egalitatea in rang ale celor doua mari puteri, prevedea renuntarea la viitoare ostilitai, o alianta mutuala impotriva atacurilor externe si a revoltelor interne, extradarea reciproca a fugarilor si statua sferele de influenta a celor doua state in Siria. Casatoria, 13 ani mai tarziu, a unei fiice a lui Hattusilis III cu Ramses II va cimenta apropierea hitito-egipteana, desfasurata pe fundalul ascensiunii Asiriei la rangul de mare putere in Orientul Apropiat. Relatiile bilaterale vor ramane prietenesti pana la prabusirea statului hitit in jurul anului 1200 i.e.n, sub loviturile 'popoarelor marii'. Alte expeditii militare din timpul domniei lui Ramses II sunt mentionate impotriva unor dinasti ostili din Moab, Edom si Negeb (palestina), a unor triburi din Nubia si a libienilor de la vest de Egipt; impotriva acestora va construi Ramses II la hotarele apusene ale Deltei Nilului un lant de forturi si cetati. Printre cele mai importante realizari arhitectonice din timpul lui Ramses II se numara templul lui Ptah din Memfis, templul din Abidos, Ramaseumul din Teba (templul sau funerar), templul taiat in stanca de la Abu Simbel, in Nubia, contributiile sale la sanctuarele de la Karnak si Luxor. Gustul pentru grandios si pentru un anumit baroc in contextul unui program intens a contribuit la o sensibila degradare a rafinamentului artistic in epoca. Regine favorite au fost Nefertiry, Isinorfe (mama succesorului sau Merneptah), Maetnefrure (fiica regelui hitit), Ramses II numarand in familia sa peste 100 de copii.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1216
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved