CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
LUCIAN BLAGA
Personalitate impunatoare a culturii
interbelice, Lucian Blaga, filosof, scriitor, profesor universitar, a marcat
perioada respectiva prin elemente de originalitate compatibile cu inscrierea in
universalitate. S-a nascut la 9 mai 1895
Primele clase le-a facut
Revenit in Romania reintregita, s-a daruit cauzei presei romanesti din Transilvania, fiind redactor la revistele 'Cultura' din Cluj si 'Banatul' din Lugoj.
la 9 mai 1895 la Lancram, langa Alba Iulia, intr-o familie de preoti. Copilaria i-a stat, dupa cum marturiseste el insusi, 'sub semnul unei fabuloase absente a cuvantului', viitorul poet - care se va autodefini mai Personalitate impunatoare a culturii interbelice, Lucian Blaga, filosof, scriitor, profesor universitar, diplomat, a marcat perioada respectiva prin elemente de originalitate compatibile cu inscrierea in universalitate. S-a nascut tarziu 'mut ca o lebada' - neputand sa vorbeasca pana la varsta de patru ani.
Primele clase le-a facut la Sebes ( - ), a urmat Liceul 'Andrei Saguna' din Brasov ( - ), unde era profesor ruda sa Iosif Blaga, autorul primului tratat romanesc de teoria dramei. In anul izbucnirii primului razboi mondial si-a inceput studiile de teologie la Sibiu, pe care le-a finalizat cu licenta in . Intre 1917 si a frecventat cursurile Universitatii din Viena, unde a studiat filosofia obtinand si doctoratul.
Revenit in Romania reintregita, s-a daruit cauzei presei romanesti din Transilvania, fiind redactor la revistele Cultura din Cluj si Banatul din Lugoj.
In 1926 a intrat in diplomatie ocupand succesiv posturi la legatiile tarii noastre din Varsovia, Praga, Lisabona, Berna si Viena. A fost ales membru al Academiei Romane in . Discursul de receptie si l-a intitulat 'Elogiul satului romanesc'.
In 1939 a devenit profesor de filosofia culturii la Universitatea din Cluj, mutata temporar la Sibiu in anii ce au urmat dictatului de la Viena. La Sibiu redacteaza, incepand cu , revista Saeculum, care va aparea un an.
Din 1948, indepartat de la catedra, a lucrat in cadrul filialei din Cluj a Institutului de Istorie al Academiei.
A trecut la cele vesnice pe 6 mai , fiind inmormantat la Lancram.
Poemele luminii (1919),
Pasii profetului (1921),
In marea trecee (1924),
Lauda somnului (1929),
La cumpana apelor (1933),
La curtile dorului (1938),
Nebanuitele trepte (1943),
Poezii(1962) - volum postum cuprinzind ciclurile Mirabila saminta, Vara de noiembrie ssi Stihuitorul. Postum au aparut si ciclurile Virsta de fier 1940-1944, Cintecul focului, Corabii cu cenusa, Ce aude unicornul.
Dramaturgie
Zamolxe, mister pagin (1921); Daria; Fapta; Ivanca; Invierea (1925); Mesterul Manole (1927); Cruciada copiilor (1930); Arca lui Noe (1944), postum aparind Anton Pann (1964).
Creatia filosofica este grupata in trei trilogii: a cunoasterii (1943), a culturii (1944), a valorilor (1946). Cea de-a patra, cosmologica, a ramas in stadiul de proiect.
In 1926 a intrat in diplomatie ocupind succesiv posturi la legatiile tarii noastre din Varsovia, Praga, Lisabona, Berna si Viena. A fost ales membru al Academiei Rom^ne in 1937. Discursul de receptie si l-a intitulat Elogiul satului rom^nesc.
In 1939 a devenit profesor de filosofia culturii
Din 1948, indepartat de la catedra, a lucrat in cadrul filialei din Cluj a Institutului de Istorie al Academiei.
aA trecut la cele vesnice pe 6 mai 1961, fiind inmormintat
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1076
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved