CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
Dezvoltarea socio-economica
Cultura politica democratica e corelata cu dezvotarea socio-economica a unei tari, in special cu existenta unei economii de piata avansate. Relatia dintre capitalism si democratie formeaza una dintre temele cele mai amplu dezbatute in teoria politica; toate ipostazele relationale dintre capitalism si democratie au avut sustinatori (economia va atrage / va alunga democratia).
Cu toate ca multe dintre trasaturile si mecanismele economiei de piata avansate (acces facil si liber la informatii, o clasa de mijloc dezvoltata, descentralizarea economiei, pluralism al intereselor) pot ajuta la dezvoltarea unei culturi democratice, totusi nu avem suficiente argumente incat sa sustinem ca o economie de piata avansata e fie suficienta, fie necesara unei democratii stabile.
Exista contraargumente: tari dezvoltate economic (au o economie de piata) care nu sunt democratii; tari care sunt democratii si care nu sunt dezvoltate economic.
Desi Dahl considera ca o economie de piata avansata nu este o variabila cheie pentru existenta unei culturi democratice consolidate, nivelul de dezvoltare economica este desori folosit printre cei mai siguri indicatori in privinta durabilitatii unei democratii.
A. Prezeworski - se demonstreaza, pe baza unor date statistice, ca, o data ce o tara are un regim democratic, nivelul dezvoltarii sale economice are un efect puternic asupra probabilitatii ca democratia sa supravietuiasca.
Astfel, in lucrarea Despre democratie, R. Dahl formuleaza o serie de concluzii:
Democratia liberala s-a mentinut numai in tarile cu o economie predominant de piata libera si nu a rezistat niciodata intr-o tara cu o economie dirijata
Exista anumite trasaturi ale economiei capitaliste de piata libera prielnice insitutiilor democratice (dispersia bunurilor si resurselor, cresterea economica prin care sunt reduse conflictele sociale si politice, aparitia unei clase de mijloc numeroase aliata a valorilor democratice).
Democratia si capitalismul se limiteaza si se modifica reciproc
Capitalismul creeaza inegalitati care pot limita potentialul democratic prin generarea de inegalitati in distribuirea resurselor politice
Capitalismul poate favoriza dezvoltarea democratiei dar doar pana la nivelul democratiei poliarhice si e nefavorabil democratiei dincolo de acest nivel
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 751
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved