CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
Parlamentul European
Inca din Tratatele CECO si CEE s-a prevazut realizarea unei reprezentari la nivelul Comunitatilor care s-a si realizat la inceput in cadrul Adunarii Comunitatilor, iar, in prezent, in cadrul Parlamentului European.
Tratatul CECO si Tratatul CEE prevedeau alegerea membrilor Adunarii, prin sufragiu universal direct, dupa o procedura uniforma in toate Statele Membre.
La 20 septembrie 1976 Consiliul a adoptat "Actul pentru alegerea reprezentantilor in Adunare, cu sufragiu universal direct". Primele alegeri directe au avut loc la 7 iunie 1979.
Membrii Parlamentului European, fiind alesi direct, reprezinta popoarele comunitatii si nu pot fi mandatati de puterile statelor lor spre a indeplini anumite misiuni si nici nu sunt tinuti de obligatia de consultare.
Parlamentul se reuneste anual, in sesiune ordinara, incepand cu a doua zi de marti a lunii martie, dar se poate intruni si in sesiune extraordinara la cererea majoritatii membrilor sai ori la cererea Consiliului sau a Comisiei. Isi alege Presedintele si Biroul dintre membrii sai. Are ca organe de conducere: Biroul; Conferinta presedintilor birourilor permanente si temporare; Conferinta sefilor tuturor delegatiilor interparlamentare.
Atributiile Parlamentului European sunt de patru feluri:
- atributii decizionale legislative;
- atributii de ancheta si de avocat al poporului;
- atributii de supraveghere si control;
- atributii consultative.
Presedintele Parlamentului este ales prin vot secret cu majoritatea absoluta, pentru un mandat de 2 ani si jumatate. Are ca atributii mai importante: conducerea sedintelor plenare ale Parlamentului; exercitarea functiilor administrative; reprezentarea Parlamentului in raport cu celelalte institutii comunitare si la diferite ceremonii oficiale.
Biroul Parlamentului European este format din presedinte si un numar variabil de vicepresedinti. Mai fac parte si 5 membri numiti de Parlament, numiti chestori, care nu au insa drept de vot. Atributiile biroului: stabilirea compozitiei si organizarii Secretariatului general; desemnarea membrilor Comisiilor Parlamentare; organizarea si conducerea sesiunilor Parlamentului.
Biroul Parlamentului poate functiona si in forma largita prin participarea sefilor grupurilor politice parlamentare. Biroul largit al Parlamentului are ca atributii: organizarea interna a Parlamentului; relatiile cu institutiile necomunitare; stabilirea agendei sesiunilor parlamentare; atributii consultative in alegerea Comisiei Europene.
Comisiile parlamentare sunt formate din membri ai Parlamentului numite de Biroul Parlamentului. Sunt mai multe categorii de comisii:
- comisii permanente;
- comisii temporare;
- comisii mixte cu Parlamentele statelor asociate. Au ca atributii primirea proiectelor de legi pregatite de Comisia Europeana, studierea si amendarea acestora.
Grupurile parlamentare se constituie dupa criteriul national sau al apartenentei politice.
Adoptarea bugetului comunitar. Parlamentul imparte atributiile in acest domeniu cu Consiliul de Ministri. Parlamentul European are atributii privind cheltuielile neobligatorii, iar Consiliul de Ministri privind cheltuielile obligatorii.
Constitutia de la Roma din anul 2004 reglementeaza foarte succint institutia Parlamentului European. Se prevede ca acesta exercita, alaturi de Consiliu, functia legislativa si bugetara, precum si functia de control politic si de consultare, potrivit conditiilor stabilite prin Constitutie si alege presedintele Comisiei Europene.
Parlamentul European este ales prin sufragiu universal direct de catre cetatenii europeni pentru un mandat de 5 ani. Numarul de membri nu poate depasi 736, cu fixarea unui prag minim de 4 membri pentru fiecare Stat Membru. Isi alege Presedintele si Biroul dintre membrii sai.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1441
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved