Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Parlamentul Romaniei

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Parlamentul Romaniei are o structura bicamerala si este format din Camera Deputatilor si Senat alese prin sufragiu universal, la care au acces cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani. Organizarea si functionarea fiecarei Camere se stabilesc prin Regulament propriu. Mandatul celor doua Camere are o durata de 4 ani, dar poate fi prelungit prin lege organica in cazuri exceptionale.



Structurile interne ale Camerei sunt constituite din: Biroul Permanent, Comisiile Parlamentare si grupurile parlamentare. Biroul Permanent este compus din: presedinte, patru vicepresedinti, patru secretari si patru chestori. Presedintele Camerei Deputatilor este totodata si presedintele Biroului Permanent, se alege prin vot secret la inceputul legislaturii, pe intrega perioada a mandatului Camerei, iar ceilalti membri ai Biroului permanent sunt alesi la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare.

In ceea ce priveste relatiile Camerei Deputatilor cu alte institutii, acestea sunt preponderent de colaborare cu Ministerele in special la nivel de experti, dar si de control.

Activitatile Camerei Deputatilor sunt finantate din bugetul Camerei Deputatilor care se publica in Monitorul Oficial. Camera Deputatilor aproba bugetul propriu inaintea dezbaterii bugetului de stat si il inainteaza Guvernului in vederea includerii lui in bugetul de stat. Includerea cheltuielilor de capital in bugetul propriu se face cu consultarea Guvernului.

Regulamentul Camerei Deputatilor este structurat pe sase capitole, si anume:

Organizarea Camerei Deputatilor

Desfasurarea lucrarilor Camerei Deputatilor

Motiuni, intrebari, interpelari, informarea deputatilor, petitii si diverse interventii

Statutul deputatului

Serviciile Camerei Deputatilor

Dispozitii finale

Biroul permanent al Camerei Deputatilor are urmatoarele atributii: propune Camerei data inceperii si data incheierii sesiunilor parlamentare; solicita presedintelui Camerei convocarea unei sesiuni extraordinare; supune aprobarii Camerei Deputatilor regulamentul acesteia; prezinta Camerei spre aprobare proiectul de buget al acesteia si contul de incheiere a exercitiului bugetar; primeste si distribuie proiectele de legi; intocmeste proiectul ordinii de zi a sedintelor Camerei si programul de lucru al acesteia,etc.

Presedintele Camerei Deputatilor are urmatoarele atributii: convoaca deputatii in sesiuni ordinare sau extraordinare; conduce lucrarile Camerei Deputatilor si asigura mentinerea ordinii in timpul dezbaterilor precum si respectarea regulamentului; conduce lucrarile sedintei Biroului Permanent; convoaca Comitetul ordinii de zi, prezideaza lucrarile acestuia si ii supune spre aprobare proiectele ordinii de zi.

Vicepresedintii indeplinesc prin rotatie atributiile presedintelui precum si alte sarcini incredintate de Biroul permanent.

Secretarii intocmesc lista inscrierilor la cuvant, prezinta propunerile, amendamentele si orice alte comunicari adresate Camerei, efectueaza apelul nominal, consemneaza rezultatul votului, tin evidenta hotararilor adoptate, vegheaza la intocmirea stenogramelor.

Chestorii verifica modul de gestionare a patrimoniului, functionarea si calitatea serviciilor Camerei si fac propuneri corespunzatoare Biroului permanent.

Comitetul ordinii de zi este alcatuit din liderii grupurilor parlamentare si are urmatoarele atributii:

aproba ordinea de zi a sedintelor Camerei si programelor de lucru al acesteia

organizeaza dezbaterile prin alocarea pentru fiecare grup parlamentar a timpului afectat pentru luarile de cuvant in sedinta

Grupurile parlamentare sunt structuri ale Camerei Deputatilor si se pot constitui din cel putin 10 deputati care au candidat in alegeri pe listele aceluiasi partid. Liderul grupului parlamentar prezinta Camerei denumirea acestuia precum si componenta lui numerica si nominala. Grupurile parlamentare reflecta configuratia politica a Camerei Deputatilor.

Comisiile Camerei Deputatilor sunt organe de lucru infiintate cu scopul de a indeplini insarcinarile care le sunt incredintate in vederea pregatirii lucrarilor Camerei. Camera Deputatilor constituie comisii permanente si poate institui comisii de ancheta sau alte comisii speciale. Poate constitui de asemenea comisii de mediere sau alte comisii comune cu Senatul. Rolul comisiilor permanente consta in elaborarea rapoartelor si avizelor privind documentele ce urmeaza a fi puse in dezbaterea Camerei.

Camera Deputatilor isi elaboreaza propriul Regulament de organizare si functionare, care se publica in Monitorul Oficial. Actualul Regulament de organizare si functionare al Camerei Deputatilor a fost aprobat prin Hotararea Camerei Deputatilor nr. 31 din 7 noiembrie 2006 si a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 922 din 14 noiembrie 2006.

Secretariatul general asigura conditiile organizatorice, de specialitate si materiale pentru desfasurarea activitatii parlamentare. In cadrul compartimentelor prevazute in organigrama, se pot organiza dupa caz, directii, sectoare, servicii, birouri, oficii, sectii si ateliere, potrivit normelor de structura aprobate de Biroul permanent.

Serviciile Camerei Deputatilor sunt organizate pe baza Hotararii Camerei Deputatilor nr. 23/2006 privind structura organizatorica a serviciilor Camerei Deputatilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 583 din 5 iulie 2006.

Nivelurile organizatorice ale structurii Camerei Deputatilor sunt:

a) departamente si directii generale;

b) directii independente si directii organizate in cadrul departamentelor si directiilor generale;

c) servicii, sectoare si birouri organizate, de regula, in cadrul directiilor. Structura organizatorica prevede unele structuri independente compuse numai din personal de executie, organizate in cadrul directiilor, conduse nemijlocit de directorii directiilor respective.

Se stabilesc structuri distincte pentru a indeplini atributiile stabilite de membrii Biroului permanent, liderii grupurilor parlamentare, respectiv de catre deputati, coordonate fiecare in mod direct de catre acestia.

Secretarul general conduce intreaga activitate a Secretariatului general, conduce personalul care isi desfasoara activitatea la cabinetele membrilor Biroului permanent, la Secretariatul pentru grupurile parlamentare si la Secretariatul tehnic al comisiilor parlamentare, sub aspectul pregatirii profesionale si al respectarii ordinii interioare.

Secretarul general este ordonatorul principal de credite al Camerei Deputatilor si are competentele si responsabilitatile stabilite de lege pentru aceasta calitate.

Biroul permanent al Camerei Deputatilor conduce si controleaza activitatea secretariatului general.

Functia de secretar general, secretar general adjunct, sef departament si director general sunt functii publice parlamentare corespunzatoare inaltilor functionari publici parlamentari.

Numarul maxim de posturi pentru fiecare compartiment din structura Secretariatului general al Camerei Deputatilor se stabileste prin statul de functii care se aproba de catre Biroul permanent in conditiile legii.

Numirea si eliberarea din functie a personalului care isi desfasoara activitatea in cadru Secretariatului general al Camerei se realizeaza prin ordin de catre Secretarul general, in conditiile legii.

Serviciile Camerei Deputatilor desfasoara urmatoarele activitati principale:

a.           Asigurarea conditiilor pentru pregatirea si desfasurarea lucrarilor parlamentare prin:

  • pregatirea si asigurarea conditiilor pentru buna desfasurare a sedintelor Camerei Deputatilor si a celor doua Camere, dupa caz;
  • asigurarea asistentei de specialitate privind dezbaterea proiectelor de lege in plenul Camerei Deputatilor sau in plenul celor doua Camere, dupa caz; procesarea sau intocmirea proiectelor de lege; evidenta acestora;
  • asigurarea asistentei de specialitate pentru activitatea comisiilor parlamentare;
  • asigurarea asistentei de specialitate si a activitatii de secretariat a Biroului permanent si a Comitetului ordinii de zi.

b.          Fundamentarea necesarului de resurse financiare, materiale si umane si utilizarea lor, potrivit legii realizata prin:

  • fundamentarea si utilizarea resurselor financiare; conducerea corecta a evidentei contabile; Resursele se asigura atat pentru structurile Camerei Deputatilor, inclusiv pentru activitatea deputatilor in circumscriptiile electorale, cat si pentru serviciile Camerei Deputatilor;
  • elaborarea de propuneri privind achizitiile publice in vederea aprovizionarii si distribuirii resurselor materiale conform deciziilor adoptate, potrivit competentelor;
  • fundamentarea volumului de investitii, pregatirea si urmarirea lucrarilor la obiectivele de investitii, potrivit legii;
  • asigurarea resurselor si programelor informatice, precum si a resurselor privind comunicatiile;
  • asigurarea resurselor umane necesare compartimentelor serviciilor Camerei Deputatilor, potrivit prevederilor statului de functii aprobat, precum si activitatii deputatilor in circumscriptiile electorale.

c.           Elaborarea propunerilor privind relatiile cu autoritatile publice, organizatiile interne si internationale si executarea aprobarilor, potrivit competentelor;

  • asistenta de specialitate acordata structurilor Camerei Deputatilor pentru stabilirea relatiilor multilaterale cu organismele parlamentare internationale si a relatiilor bilaterale ale Camerei Deputatilor si ale Secretariatului general cu alte parlamente;
  • asigurarea activitatilor de protocol privind organizarea primirii delegatiilor oficiale sau a oaspetilor straini, precum si organizarea unor actiuni de protocol interne;
  • asistenta de specialitate acordata structurilor Camerei Deputatilor pentru stabilirea relatiilor interne de comunicare cu mass-media, cu organizatii neguvernamentale, precum si cu cetatenii.

d.          Exercitarea controlului intern;

e.           Administrarea bunurilor si serviciilor auxiliare:

  • intretinerea si repararea utilajelor si instalatiilor;
  • intretinerea spatiilor;
  • transportul si reparatiile auto;
  • asigurarea ordinii interne si paza bunurilor;
  • organizarea conferintelor si expozitiilor;
  • asigurarea si organizarea serviciilor de alimentatie.

Structura de conducere a serviciilor Camerei Deputatilor este compusa din:

a)      secretarul general si 2 secretari generali adjuncti;

b)      sefii de departamente, directorii generali, directorii directiilor independente si contabilul-sef;

c)      directorii directiilor din structura departamentelor si directiilor generale;

d)      directorii adjuncti, sefii de servicii sau birouri.

Numirea si eliberarea din functia de director general se realizeaza prin ordin de catre secretarul general cu acordul prealabil al Biroului permanent. Numirea si eliberarea din functie a personalului se realizeaza prin ordin de catre secretarul general, la propunerea prealabila, dupa caz, a membrilor Biroului permanent, a conducerii grupurilor parlamentare sau a birourile grupurilor parlamentare.

Functia de director, director adjunct, sef de serviciu si sef birou sunt functii publice parlamentare de conducere.

Persoanele care detin functii de conducere raspund de ordinele si instructiunile pe care le dau personalului din subordine. Acestea trebuie sa fie conforme cu reglementarile legale si sa nu lezeze onoarea si demnitatea functionarilor publici parlamentari care urmeaza sa le execute.

Persoanele care detin functii de conducere in cadrul serviciilor Camerei Deputatilor au, in principal, urmatoarele atributii si raspunderi:

a) exercita, in mod permanent, functii de previziune si programare, organizare si reglementare, asigurare si repartizare a personalului, precum si de motivare a acestuia, coordonare si antrenare, decizie si aprobare, control si evaluare a activitatilor asupra compartimentelor pe care le conduc, asupra proceselor de munca la care participa subordonatii lor si asupra salariatilor subordonati;

b) raspund de asigurarea conditiilor pentru realizarea atributiilor Camerei Deputatilor si ale serviciilor Camerei Deputatilor in domeniile lor de activitate, cu respectarea criteriilor de legalitate, regularitate, eficacitate, economicitate si eficienta prin aplicarea unor proceduri si reguli specifice activitatilor respective;

c) exercita controlul permanent si supravegherea continua a activitatii compartimentelor subordonate; au obligatia sa actioneze corectiv, prompt si responsabil ori de cate ori se constata incalcari ale normelor legale, regulilor, procedurilor, instructiunilor, dispozitiilor si regulamentelor;

d) elaboreaza instructiuni, reglementari metodologice si proceduri pentru realizarea activitatilor si atributiilor compartimentelor subordonate sau pentru realizarea sarcinilor stabilite personalului de executie;

e) evalueaza activitatea personalului din subordine; sanctioneaza disciplinar salariatii din subordine, potrivit prevederilor legale, in limita competentelor stabilite; propun sanctionarea salariatilor din compartimentul subordonat pentru abateri care nu sunt in competenta de aprobare a acestora;

f) repartizeaza sarcinile pe salariati si intocmesc fisa postului pentru fiecare salariat din subordine;

g) se preocupa de perfectionarea pregatirii profesionale proprii si a salariatilor din subordine;

h) stabilesc atributiile pentru serviciile, sectiile, sectoarele si birourile din structura directiilor;

i) raspund de organizarea, potrivit legii, a activitatilor de prevenire si stingere a incendiilor, de protectia muncii in cadrul compartimentelor pe care le conduc si de instruirea periodica a personalului din subordine.

Cu privire la angajarea, lichidarea si ordonantarea cheltuielilor din bugetul Camerei Deputatilor persoanele cu functii de conducere au urmatoarele competente:

a) propun aprobarea angajamentelor de cheltuieli care urmeaza a se efectua din bugetul Camerei Deputatilor, respectiv a proiectelor de operatiuni referitoare la domeniul de activitate pe care il coordoneaza;

b) raspund de lichidarea cheltuielilor efectuate din bugetul Camerei Deputatilor, avand in vedere angajamentele bugetare prevazute la lit. a) aprobate de secretarul general sau de persoanele imputernicite de acesta, potrivit legii;

c) aproba ordonantarea cheltuielilor din bugetul Camerei Deputatilor, in limita competentelor stabilite de secretarul general al Camerei Deputatilor.

In indeplinirea atributiilor ce le revin, conducatorii compartimentelor independente emit decizii si instructiuni aplicabile in cadrul compartimentelor pe care le conduc. Deciziile emise de conducatorii compartimentelor independente se aduc de indata la cunostinta secretarului general si a secretarului general adjunct coordonator.

Pe timpul absentei sefilor de departament, directorilor generali si a directorilor directiilor independente, secretarul general desemneaza, prin ordin, persoanele care sa ii inlocuiasca.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1180
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved