Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept

DELEGAREA SI DETASAREA

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Privilegiile
Raspunderea civila
Bunurile
Drepturile reale in general
Ocrotirea interzisului judecatoresc
LEGE nr. 319 din 14 iulie 20067 a securitatii si sanatatii in munca
Contract de furnizare instrumente si aparate de masura, control si testare
Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun
Familia
Reguli de circulatie


DELEGAREA SI DETASAREA
Art.76.(1) Delegarea sau detasarea salariatilor se face in conditiile prevazute de reglementarile legale, cu drepturile ce decurg din prezentul contract colectiv de munca.

Delegarea constituie executarea temporara de catre salariat, din dispozitia conducerii unitatii sau a subunitatii, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor sale de serviciu, in afara locului sau de munca.

Delegarea este o masura care poate fi luata pe o perioada de pana la 60 de zile, prelungirea ei fiind posibila, in mod exceptional, cu cel mult aceeasi durata, cu acordul salariatului, pentru asigurarea bunei functionari a unitatii sau a subunitatii care a dispus-o.

Sunt considerati in delegatie salariatii trimisi in interesul serviciului la cursuri de calificare, recalificare si  perfectionare in alte localitati decat cea de domiciliu.

Art.77. Pentru delegari sau deplasari in strainatate, indemnizatia se va acorda conform legislatiei in vigoare.

Art.78. (1) Detasarea constituie schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia conducatorului unitatii sau subunitatii, la un alt angajator, in scopul desfasurarii unor activitati necesare acestuia din urma.

Detasarea poate fi dispusa pe o perioada  de cel mult 1 an.In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.

Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.

Salariatii detasati raspund disciplinar fata de unitatea sau subunitatea unde lucreaza efectiv.

Sanctiunile disciplinare se aplica de unitatea sau subunitatea unde lucreaza persoana detasata, cu acordul unitatii sau al subunitatii de care apartine, cu exceptia desfacerii disciplinare a contractului de munca, masura care se aplica numai de catre conducerea unitatii sau subunitatii care a dispus detasarea

Art.79. La expirarea termenului de detasare, angajatul revine pe acelasi post sau functie avute anterior detasarii, cu toate drepturile ce i se cuvin.

Art.80. In situatii deosebite, determinate de necesitatea bunei functionari a unitatii sau subunitatii, conducerea acesteia poate dispune, cu acordul salariatului care poate consulta sindicatul, trecerea temporara in alta munca a salariatului, pe o perioada de cel mult un an.

Art.81. Pe durata delegarii, detasarii sau trecerii temporare intr-o alta munca decit cea prevazuta in contractul individual de munca, cel in cauza isi pastreaza functia si salariul de baza avute anterior.

Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.

Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.

In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile, salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la unitatea  feroviare care l-a detasat si de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.

Sporurile se vor plati corespunzator noului loc de munca

Art.82. Pe durata delegarii sau a detasarii, in afara drepturilor salariale, salariatii beneficiaza de urmatoarele:- decontarea indemnizatiei de delegare, daca durata delegarii depaseste 12 ore, in cuantumul prevazut pentru unitatile bugetare, majorat cu un coeficient de 2,5;

Cuantumul zilnic determinat in conditiile delegarii pentru o perioada sub 30 de zile se utilizeaza si pentru situatiile in care perioada mentionata este depasita.

- decontarea cheltuielilor de transport dus-intors intre domiciliu si sediul unitatii sau al subunitatii la care efectueaza delegarea sau detasarea;

- in situatii deosebite in care salariatii trimisi in delegatie nu au posibilitatea deplasarii cu trenul sau masina de serviciu, acestia pot efectua deplasarea in interesul serviciului cu autoturismul proprietate personala. In aceasta situatie, deplasarea se face cu aprobarea prealabila a conducatorului unitatii, iar posesorul auto va primi contravaloarea cantitatii de 7,5 litri combustibil auto la fiecare suta de kilometri parcursi.

- decontarea cheltuielilor de cazare in limita tarifelor practicate in unitatile hoteliere de maxim 3 stele pentru un pat in camera cu baie si televizor, daca nu se poate asigura cazarea in  aceleasi conditii in subunitatile “CFR MARFA” S.A.;

- in situatii deosebite, in care salariatii trimisi in delegatie au fost cazati in camere de confort superior (4-5 stele), ca urmare a imposibilitatii cazarii in spatii de confort mai redus, li se pot deconta cheltuielile de cazare in limita tarifelor pentru un pat in camera cu baie si televizor, practicate de unitatile hoteliere de 3 stele, daca pe nota de plata se mentioneaza acest tarif. In cazul in care pe nota de plata a cazarii nu se face mentiunea tarifelor practicate de o unitate hoteliera de 3 stele din aceeasi localitate, se va deconta numai 50 la suta din tariful perceput.

In cazul in care cazarea personalului aflat in delegare nu poate fi asigurata in hoteluri sau in alte spatii de cazare autorizate care pot emite chitante oficiale privind tarifele percepute, decontarea cheltuielilor de cazare se face in limita sumei prevazute in situatii similare pentru unitatile bugetare, majorata cu un coeficient de 1,5.

Drepturile de delegare si detasare se vor actualiza in functie de evolutia preturilor, tarifelor si prevederilor legale.

Decontarea cheltuielilor de deplasare se face pe baza ordinului de delegare vizat de unitatea sau subunitatea la care s-a efectuat deplasarea.

Salariatii “CFR MARFA” S.A. care calatoresc in interes de serviciu au dreptul la calatoria cu vagon clasa I sau vagon de dormit pentru distante mai mari de 300 km.

Salariatii SNTFM CFR Marfa SA, incadrati pe functii pentru care, prin fisele posturilor, sunt stabilite sarcini care necesita deplasari frecvente cu mijloce de transport in comun, inclusiv metrou au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport efectuate pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu in cadrul localitatii in care isi desfasoara activitatea.

Decontarea cheltuielilor de transport efectuate la paragraful anterior se efectueaza lunar pe baza unei note justificatice aprobate de conducatorul societatii sau de alta persoana desemnata de catre acesta in care trebuie sa se specifice mijloacele de transport utilizate si cheltuielile efectuate, insotita de actele doveditoare.

Art.83.(1) Conducerea unitatii sau a subunitatii poate dispune, in interesul serviciului, cu consultarea obligatorie a liderului de sindicat, schimbarea locului de munca al salariatului in alta localitate.

In acest caz, administratia are obligatia sa asigure locuinta de serviciu sau conditii de naveta.

In cazul in care masura prevazuta la alineatul precedent implica schimbarea domiciliului sau a resedintei, este necesar acordul salariatului, iar acesta beneficiaza de o indemnizatie egala cu un salariu de baza din luna precedenta, iar membrii de familie si cei intretinuti beneficiaza fiecare de 1/4 din salariul de baza al celui mutat. Cheltuielile de transport pentru efectele gospodaresti se deconteaza pentru fiecare membru de familie.

Membri de familie, in intelesul prezentului articol, sunt sotul (sotia) si copiii aflati in intretinere.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1663
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site