Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept

INFRACTIUNI CONTRA CAPACITATII DE LUPTA A FORTELOR ARMATE

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai micINFRACTIUNI CONTRA CAPACITATII DE LUPTA A FORTELOR ARMATECAPITOLUL I - INFRACTIUNI SAVARSITE DE MILITARI

Art. 413 Absenta nejustificata

Absenta nejustificata a oricarui militar de la unitate sau de la serviciu, care a depasit 4 ore, dar nu mai mult de 24 de ore, in timp de razboi, pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau amenda.

Art. 414 Dezertarea

(1) Absenta nejustificata de la unitate sau de la serviciu, care depaseste 3 zile, a oricarui militar, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.

Dezertarea savarsita in urmatoarele imprejurari

a) de doi sau mai multi militari impreuna;

b) avand asupra sa o arma militara;

c) in timpul misiunilor la care participa in afara teritoriului statului roman se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani.

(3) In timp de razboi sau pe un teritoriu pe care a fost proclamata starea de asediu sau de urgenta, dezertarea oricarui militar de la unitate sau serviciu care a depasit 24 ore se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani.

Art. 415 Incalcarea consemnului

(1)Incalcarea regulilor serviciului de paza, interventie, insotire sau de securitate se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Incalcarea consemnului de catre santinela aflata in post la depozitele de armament, munitii sau alte materiale explozive, ori in alte posturi de un deosebit interes militar sau de stat se pedepseste cu inchisoare stricta de la 1 la 5 ani.

(3) Faptele prevazute in alin.(1) - (3) savarsite in timp de razboi, pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani.

Art. 416 Parasirea postului sau comenzii

(1) Parasirea de catre militar a postului, serviciului sau a oricarui alt loc in care acesta trebuia sa se afle se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an.

(2) Parasirea comenzii sau a seviciului de permanenta de catre orice militar se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

(3) Faptele prevazute la alin.(1) si (2) se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani, iar daca au fost savarsite in timp de razboi, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani.

Art. 417 Insubordonarea

(1) Refuzul de a executa un ordin cu privire la indatoririle de serviciu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) In timp de razboi, pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, pedeapsa pentru fapta prevazuta in alin. (1) este inchisoare de la 2 la 7 ani.

Art. 418 Constrangerea superiorului

(1) Constrangere, prin orice mijloace, a superiorului de catre inferior sau a sefului de catre subordonat, la incalcarea indatoririlor de serviciu se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani.

(2) Fapta prevazuta in alin.(1) savarsita de doi sau mai multi militari impreuna, ori in fata trupei adunate sau prin folosirea unei arme se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

(3) In timp de razboi fapta prevazuta in alin.(1 )se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani iar fapta prevazuta in alin.(2) se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani.
Art.419 Abuzul de autoritate

Fapta superiorului sau sefului care, prin incalcarea atributiilor de serviciu, cauzeaza o vatamare grava a intereselor legale a inferiorului sau subordonatului sau il obliga sa incalce indatoririle de serviciu se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 3 ani.

Art. 420 Lovirea superiorului ori a inferiorului

(1) Lovirea superiorului de catre inferior sau a sefului de catre subordonat, atunci cand superiorul sau seful se afla in exercitarea atributiilor de serviciu, ori pentru acte indeplinite in legatura cu aceste atributii, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si lovirea savarsita de catre superior sau sef impotriva inferiorului sau a subordonatului, atunci cand inferiorul sau subordonatul se afla in exercitarea atributiilor de serviciu, ori pentru acte indeplinite in legatura cu aceste atributii.

(3) Cand faptele prevazute in alin. (1) si (2) au fost comise in timp de razboi, pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.

Art. 421 Capitularea

Predarea in mainile inamicului de catre comandant a fortelor armate pe care le comanda, lasarea in mainile inamicului, distrugerea sau aducerea in stare de neintrebuintare de catre comandant a mijloacelor de lupta sau a altor mijloace necesare pentru purtarea razboiului, fara ca vreuna dintre acestea sa fi fost determinata de conditiile de lupta, se pedepsesc cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 422 Parasirea campului de lupta

Parasirea campului de lupta sau refuzul de a actiona, savarsite in timpul luptei, ori predarea in captivitate sau savarsirea altor asemenea fapte de natura a servi cauzei inamicului se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 423 Zborul neautorizat

(1) Zborul cu o aeronava apartinand fortelor armate ale statului roman, fara prealabila autorizare, precum si nerespectarea regulilor de zbor, daca prin aceasta se pericliteaza securitatea zborului in spatiul aerian sau a aeronavei se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.

(2) Daca fapta a avut ca urmare distrugerea sau degradarea aeronavei pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca a avut ca urmare un dezastru, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 424 Parasirea navei

(1) Parasirea unei nave militare in caz de naufragiu de catre comandant, inainte de a-si fi exercitat pana la capat indatoririle de serviciu, precum si de catre orice alte persoane ce fac parte din echipajul navei, fara ordinul comandantului, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(2) Daca fapta este savarsita in timp de razboi, pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 425 Parasirea comenzii

(1) Parasirea comenzii de catre comandantul unei nave militare sau al unei grupari de nave militare, in situatii care ar fi putut periclita nava militara sau navele militare ori echipajul acestora, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

(2) In cazul in care parasirea comenzii s-a savarsit in timpul luptei, de catre comandantul unei nave militare sau al unei grupari de nave militare, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 426 Neluarea masurilor necesare in operatiunile navale

Fapta comandantului unei nave militare sau grupari de nave militare care fara a fi fost oprit prin vreun ordin, sau fara a fi fost impiedicat de misiunea speciala pe care o avea:

a) nu ia masurile necesare sa atace, sa lupte impotriva inamicului, sa ajute o nava a statului roman sau a unei tari aliate, urmarita de inamic ori angajata in lupta;

b) nu ia masurile necesare pentru a distruge un convoi inamic;

c) nu urmareste navele de razboi sau comerciale ale inamicului,

se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 427 Coborarea pavilionului

Coborarea pavilionului in timpul luptei, in scopul de a servi cauza inamicului, savarsita de catre comandantul unei nave militare sau al unei grupari de nave militare, precum si de catre orice alta persoana ambarcata, se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.Art. 428 Coliziunea

(1) Fapta comandantului unei nave militare sau a oricarei persoane aflate la bordul navei, care a produs o coliziune sau punerea pe uscat a navei, daca fapta a avut ca urmare avarierea grava, a acesteia se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 12 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) In cazul in care fapta prevazuta in alin.(1) a fost savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la de la 6 luni la 3 ani.

(3) Fapta prevazuta in alin. (1) savarsita in timp de razboi, pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 429 Sanctionarea tentativei

Tentativa la infractiunile prevazute in art. 421 - 425, art. 427, art. 428 alin.(1) se pedepseste.

Art. 430 Infractiuni privitoare la aeronave militare

Dispozitiile art. 423 - 425, art..428 si art. 429 se aplica in mod corespunzator si in cazul aeronavelor militare.

Art. 431 Punerea in miscare a actiunii penale

Actiunea penala pentru infractiunile prevazute in art. 413 - 417 se pune in miscare numai la sesizarea comandantului.

CAPITOLUL II - INFRACTIUNI SAVARSITE DE MILITARI SAU DE CIVILI

Art. 432 Sustragerea de la serviciul militar in timp de razboi

Fapta persoanei care in timp de razboi sau pe durata starii de asediu, isi provoaca vatamari integritatii corporale sau sanatatii, simuleaza o boala sau o infirmitate, foloseste inscrisuri false sau orice alte mijloace, in scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

Art.433 Agresiunea impotriva santinelei

(1) Fapta persoanei care ameninta sau loveste santinela sau militarul aflat in serviciu de interventie, insotire sau de securitate se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani.

(2) Daca fapta este savarsita prin folosirea unei arme sau de doua sau mai multe persoane impreuna pedeapsa este inchisoare de la 2 la 7 ani.

Art. 434 Sustragerea de la luarea in evidenta militara

(1) Sustragerea de la luarea in evidenta militara, selectia, stabilirea aptitudinilor si a optiunilor privind modul de indeplinire a indatoririlor militare, in timp de pace, se pedepseste cu amenda.

(2) Daca fapta este savarsita in timp de razboi sau pe durata starii de asediu, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.

Art. 435 Neprezentarea la incorporare sau concentrare

(1) Neprezentarea la incorporare, concentrare sau mobilizare in timp de razboi sau pe durata starii de asediu, in termenul prevazut in ordinul de chemare, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si neprezentarea celui incorporat sau concentrat la unitatea la care a fost repartizat, precum si a celui care, executand potrivit legii, serviciul alternativ, nu se prezinta in termen la angajator.

(3) Termenele de prezentare prevazute in alin.(1) si (2) se prelungesc cu 10 zile, in cazul in care cel chemat se afla in strainatate.

Art. 436 Jefuirea celor cazuti pe campul de lupta

(1) Jefuirea pe campul de lupta a mortilor sau ranitilor se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta prevazuta in alin.(1), care, fara sa fie savarsita pe campul de lupta, este urmarea unor operatii de razboi.

Art. 437 Folosirea emblemei Crucea Rosie in timpul operatiunilor militare

Folosirea, fara drept, in timp de razboi sau pe durata starii de asediu, in legatura cu operatiunile militare, a emblemei ori denumirii de "Crucea Rosie" sau a celor asimilate acesteia se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1620
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved