Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept

INFRACTIUNI CONTRA SIGURANTEI PUBLICE

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai micINFRACTIUNI CONTRA SIGURANTEI PUBLICECAPITOLUL I - INFRACTIUNI CONTRA SIGURANTEI CIRCULATIEI PE

CAILE FERATE

Art. 329 Neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa

(1) Neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa, de catre angajatii care gestioneaza infrastructura feroviara, ori a operatorilor de transport, interventie sau manevra, daca prin aceasta se pune in pericol siguranta circulatiei mijloacelor de transport, interventie sau manevra pe calea ferata, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(2) Daca fapta a avut ca urmare un accident de cale ferata, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani.

Art. 330 Neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa din culpa.

(1) Neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa, din culpa, de catre angajatii care gestioneaza infrastructura feroviara, ori a operatorilor de transport, interventie sau manevra, daca prin aceasta se pune in pericol siguranta mijloacelor de transport, interventie sau manevra pe calea ferata, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Cand fapta a avut ca urmare un accident de cale ferata, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.

Art. 331 Parasirea postului si prezenta la serviciu sub influenta alcoolului sau a altor substante

(1) Parasirea postului, in orice mod si sub orice forma, de angajatii cu atributii privind siguranta circulatiei mijloacelor de transport, interventie sau manevra pe calea ferata, daca prin aceasta se pune in pericol siguranta circulatiei acestor mijloace, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza indeplinirea indatoririlor de serviciu de catre un angajat avand atributii privind siguranta circulatiei mijloacelor de transport, interventie sau manevra pe calea ferata, care are o imbibatie alcoolica de peste 0,8 g/l alcool pur in sange ori se afla sub influenta unor substante psihoactive.

(3) Cand faptele prevazute in alin.(1) si (2) au avut ca urmare un accident de cale ferata, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

Art. 332 Distrugerea sau semnalizarea falsa

(1) Distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare a liniei de cale ferata, a materialului rulant, a instalatiilor de cale ferata ori a celor de comunicatii feroviare, precum si a oricaror altor bunuri sau dotari aferente infrastructurii feroviare, ori asezarea de obstacole pe linia ferata, daca prin aceasta se pune in pericol siguranta mijloacelor de transport, manevra sau interventie pe calea ferata, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza savarsirea de acte de semnalizare falsa sau savarsirea oricaror acte care pot induce in eroare personalul care asigura circulatia mijloacelor de transport manevra sau interventie pe calea ferata in timpul executarii serviciului, daca prin aceste fapte se creeaza un pericol de accident de cale ferata.

(3) Daca faptele prevazute in alin.(1) si (2) au avut ca urmare un accident de cale ferata, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(4) Cand faptele prevazute in alin.(1) - (3) sunt savarsite din culpa, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.

(5) Tentativa la infractiunile prevazute in alin.(1) si (2) se pedepseste.

Art. 333 Accidentul de cale ferata

Accidentul de cale ferata consta in distrugerea sau degradarea adusa mijloacelor de transport, materialului rulant sau instalatiilor de cale ferata in cursul circulatiei sau manevrei mijloacelor de transport, manevra, intretinere sau interventie pe calea ferata.

CAPITOLUL II - INFRACTIUNI CONTRA SIGURANTEI CIRCULATIEI PE

DRUMURILE PUBLICE

Art. 334 Punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat

(1) Punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai, neinmatriculat sau neinregistrat, potrivit legii, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.

(2) Punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu numar fals de inmatriculare sau inregistrare se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.

(3) Tractarea unei remorci neinmatriculate sau neinregistrate ori cu numar fals de inmatriculare sau inregistrare se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale carei placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare au fost retrase, sau a unui vehicul inmatriculat in alt stat, care nu are drept de circulatie in Romania, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

Art. 335 Conducerea unui vehicul fara permis de conducere

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat, ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(3) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si persoana care incredinteaza un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane despre care stie ca se afla in una dintre situatiile prevazute in alin.(1) sau (2), sau sub influenta alcoolului ori a unor substante psihoactive.

Art. 336 Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau altor substante

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si persoana, aflata sub influenta unor substante psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere.

(3) Daca persoana aflata in una dintre situatiile prevazute in alin. (1) si (2) efectueaza transport public de persoane, transport de substante sau produse periculoase ori se afla in procesul de instruire practica a unor persoane pentru obtinerea permisului de conducere sau in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.Art. 337 Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice

Refuzul ori sustragerea conducatorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat in procesul de instruire, sau a examinatorului autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, de a se supune prelevarii de mostre biologice necesare in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei unor substante psihoactive, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

Art. 338 Parasirea locului accidentului ori modificarea sau stergerea urmelor acestuia

(1) Parasirea locului accidentului, fara incuviintarea politiei sau a procurorului care efectueaza cercetarea locului faptei, de catre conducatorul vehiculului sau de catre instructorul auto, aflat in procesul de instruire, ori de catre examinatorul autoritatii competente aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, implicat intr-un accident de circulatie se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta oricarei persoane de a modifica starea locului sau de a sterge urmele accidentului de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, fara acordul echipei de cercetare la fata locului.

(3) Nu constituie infractiune parasirea locului accidentului cand:

a) in urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;

b) conducatorul vehiculului, in lipsa altor mijloace de transport, transporta el insusi persoanele ranite la cea mai apropiata unitate sanitara in masura sa acorde asistenta medicala necesara si la care a declarat datele personale de identitate si numarul de inmatriculare sau inregistrare a vehiculului condus, consemnate intr-un registru special, daca se inapoiaza imediat la locul accidentului;

c) conducatorul autovehiculului cu regim de circulatie prioritara anunta de indata politia, iar dupa terminarea misiunii se prezinta la sediul unitatii de politie pe a carei raza de competenta s-a produs accidentul, in vederea intocmirii documentelor de constatare;

d) victima paraseste locul faptei, iar conducatorul de vehicul anunta imediat evenimentul la cea mai apropiata unitate de politie.

Art. 339 Impiedicarea sau ingreunarea circulatiei pe drumurile publice

(1) Instalarea de mijloace de semnalizare rutiera sau modificarea pozitiilor acestora, fara autorizatie eliberata de autoritatile competente, de natura sa induca in eroare participantii la trafic ori sa ingreuneze circulatia pe drumul public se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Participarea in calitate de conducator de vehicul la intreceri neautorizate pe drumurile publice, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda.

(3) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza asezarea de obstacole care ingreuneaza sau impiedica circulatia pe drumul public, daca se pune in pericol siguranta circulatiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulatie a celorlalti participanti la trafic.

(4) Lasarea fara supraveghere pe partea carosabila a drumului public a unui vehicul care transporta produse sau substante periculoase, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 3 ani sau cu amenda.

Art. 340 Nerespectarea atributiilor privind verificarea tehnica ori efectuarea reparatiilor

(1) Indeplinirea defectuoasa sau neindeplinirea atributiilor de verificare tehnica ori inspectie tehnica periodica a autovehiculelor, remorcilor sau tramvaielor ori a celor referitoare la efectuarea unor reparatii sau interventii tehnice de catre persoanele care au asemenea atributii, daca din cauza starii tehnice a vehiculului s-a pus in pericol siguranta circulatiei pe drumurile publice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Daca, urmare faptei prevazute in alin. (1), s-a produs un accident de circulatie care a avut ca urmare vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii uneia sau mai multor persoane pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani iar daca s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani.

(3) Daca faptele prevazute in alin. (1) si (2) au fost savarsite din culpa limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.

(4) Repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor avand urme de accident, fara a fi indeplinite conditiile prevazute de lege, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Art. 341 Efectuarea de lucrari neautorizate in zona drumului public

(1) Efectuarea unor lucrari de construire, modificare, modernizare sau reabilitare a drumului public ori de amenajare a accesului rutier la drumul public, fara autorizatie de constructie eliberata in conditiile legii ori cu incalcarea conditiilor stabilite in autorizatie, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Amplasarea unor constructii, panouri sau reclame publicitare in zona drumului, fara autorizatie de constructie eliberata in conditiile legii ori cu incalcarea conditiilor stabilite in autorizatie, daca prin aceasta se creeaza un pericol pentru siguranta circulatiei, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda.

(3) Persoana autorizata de administratorul caii ferate care nu ia masurile corespunzatoare pentru semnalizarea trecerilor la nivel cu calea ferata, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

(4) Cu pedeapsa prevazuta in alin.(3) se sanctioneaza si persoana autorizata de catre administratorul unui drum public sau executantul unei lucrari pe partea carosabila, care nu ia masurile corespunzatoare pentru semnalizarea obstacolelor sau a lucrarilor pe drumurile publice, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie.

CAPITOLUL III - NERESPECTAREA REGIMULUI ARMELOR, MUNITIILOR,

MATERIALELOR NUCLEARE SI AL MATERIILOR EXPLOZIVE

Art. 342 Nerespectarea regimului armelor si al munitiilor

(1) Detinerea, portul, confectionarea precum si orice operatiune privind circulatia armelor letale, a munitiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau functionarea atelierelor de reparare a armelor letale, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(2) Detinerea sau portul fara drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizarii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau amenda.

(3) Sustragerea armelor sau munitiilor prevazute in alin.(1) si (2) se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(4) Portul armelor prevazute la alin.(1) si (2), fara drept, in sediul autoritatilor publice, institutiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori in spatiile rezervate desfasurarii procesului electoral, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

(5) Daca faptele prevazute in alin.(1) si (3) au ca obiect arme interzise sau munitii, mecanisme ori dispozitive ale acestora, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.

Art. 343 Uzul de arma fara drept

(1) Uzul de arma letala sau interzisa, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani.

(2) Uzul de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani.Art. 344 Stergerea sau modificarea marcajelor de pe arme letale

Stergerea sau modificarea, fara drept, a marcajelor de pe arme letale se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.

Art. 345 Nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive

(1) Primirea, detinerea, folosirea, cedarea, modificarea, instrainarea, dispersarea, expunerea, transportul sau deturnarea materialelor nucleare ori a altor materii radioactive, precum si orice operatie privind circulatia acestora, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Sustragerea materialelor nucleare sau a altor materii radioactive, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(3) Daca faptele prevazute in alin.(1) si (2) au pus in pericol alte persoane sau bunuri, au produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(4) In cazul in care faptele prevazute in alin.(1) si (2) au avut ca urmare moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 346 Nerespectarea regimului materiilor explozive

(1) Producerea, experimentarea, prelucrarea, detinerea, transportul ori folosirea materiilor explozive sau orice alte operatiuni privind circulatia acestora, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

(2) Sustragerea materiilor explozive, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(3) Cand faptele prevazute in alin.(1) si (2) privesc o cantitate mai mare de 1 kg echivalent trotil sau cand cantitatea exploziva este insotita de materiale de initiere, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(4) In cazul in care faptele prevazute in alin.(1) - (3) au avut ca urmare moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 347 Sanctionarea tentativei

Tentativa la infractiunile prevazute in art. 342 alin.(1) si (3), art. 345 alin.(1) si (2) si art. 346. alin.(1) si (2), se pedepseste.

CAPITOLUL IV - INFRACTIUNI PRIVITOARE LA REGIMUL STABILIT PENTRU ALTE ACTIVITATI REGLEMENTATE DE LEGE

Art. 348 exercitarea fara drept a unei profesii sau activitati

Exercitarea, fara drept, a unei profesii sau activitati pentru care legea cere autorizatie, ori exercitarea acestora in alte conditii decat cele legale, daca legea speciala prevede ca savarsirea unor astfel de fapte se sanctioneaza potrivit legii penale, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Art. 349 Neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca

(1) Neluarea vreuneia din masurile legale de securitate si sanatate in munca de catre persoana care avea indatorirea de a lua aceste masuri, daca se creeaza un pericol iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Fapta prevazuta in alin. (1) savarsita din culpa se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Art. 350 Nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca

(1) Nerespectarea de catre orice persoana a obligatiilor si a masurilor stabilite cu privire la securitatea si sanatatea in munca, daca prin aceasta se creeaza un pericol iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza repunerea in functiune a instalatiilor, masinilor si utilajelor, anterior eliminarii tuturor deficientelor pentru care s-a luat masura opririi lor.

(3) Faptele prevazute in alin.(1) si (2) savarsite din culpa se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Art. 351 Camata

Darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana neautorizata, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

CAPITOLUL V - INFRACTIUNI CONTRA SANATATII PUBLICE

Art. 352 Zadarnicirea combaterii bolilor

(1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda.

Art. 353 Contaminarea venerica

(1) Transmiterea unei boli venerice, prin raport sexual sau alte acte sexuale, de catre o persoana care stie ca sufera de o astfel de boala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Instanta de judecata va dispune masura de siguranta a obligarii la tratament medical.

Art. 354 Transmiterea sindromului imunodeficitar dobandit

(1) Transmiterea, prin orice mijloace, a sindromului imunodeficitar dobandit SIDA de catre o persoana care stie ca sufera de aceasta boala, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani.

(2) Transmiterea, prin orice mijloace, a sindromului imunodeficitar dobandit SIDA de catre o alta persoana decat cea prevazuta in alin.(1), se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 12 ani.

(3) Daca prin faptele prevazute in alin.(1) si (2) s-a produs moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani.

(4) Cand fapta prevazuta in alin.(2) a fost savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar daca a cauzat moartea victimei pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

(5) Tentativa la infractiunile prevazute in alin.(1) si (2) se pedepseste.Art. 355 Raspandirea bolilor la animale sau plante

(1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase la animale sau plante ori a daunatorilor, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli ori a daunatorilor, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau amenda.

(2) Daca fapta este savarsita din culpa, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.

Art. 356 Infectarea apei

(1) Infectarea prin orice mijloace a surselor sau retelelor de apa, daca apa devine daunatoare sanatatii oamenilor, animalelor sau plantelor, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Tentativa se pedepseste.

Art. 357 Falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse

(1) Prepararea, oferirea sau expunerea spre vanzare de alimente, bauturi ori alte produse falsificate sau substituite, daca sunt vatamatoare sanatatii, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Prepararea, oferirea sau expunerea spre vanzare de medicamente contrafacute sau substituite care sunt vatamatoare sanatatii, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 358 Comercializarea de produse alterate

(1) Vanzarea de alimente, bauturi sau alte produse cunoscand ca sunt alterate ori cu perioada de valabilitate depasita, daca sunt vatamatoare sanatatii, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza punerea in consum de carne sau produse din carne, provenite din taieri de animale sustrase controlului veterinar, daca sunt vatamatoare sanatatii.

(3) Vanzarea de medicamente cunoscand ca sunt contrafacute, alterate ori cu perioada de valabilitate depasita, daca sunt vatamatoare sanatatii ori si-au pierdut in tot sau in parte eficienta terapeutica, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 359 Traficul de produse sau substante toxice

(1) Producerea, detinerea precum si orice operatiune privind circulatia produselor ori substantelor toxice, cultivarea in scop de prelucrare a plantelor care contin astfel de substante ori experimentarea produselor sau substantelor toxice, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Tentativa se pedepseste.

CAPITOLUL VI - INFRACTIUNI CONTRA SIGURANTEI SI INTEGRITATII SISTEMELOR SI DATELOR INFORMATICE

Art. 360 Accesul ilegal la un sistem informatic

(1) Accesul, fara drept, la un sistem informatic se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Fapta prevazuta la alin.(1), savarsita in scopul obtinerii de date informatice, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

(2) Daca fapta prevazuta in alin.(1) a fost savarsita cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restrictionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

Art. 361 Interceptarea ilegala a unei transmisii de date informatice

(1) Interceptarea, fara drept, a unei transmisii de date informatice care nu este publica si care este destinata unui sistem informatic, provine dintr-un asemenea sistem sau se efectueaza in cadrul unui sistem informatic se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si interceptarea, fara drept, a unei emisii electromagnetice provenite dintr-un sistem informatic, ce contine date informatice care nu sunt publice.

Art. 362 Alterarea integritatii datelor informatice

Fapta de a modifica, sterge sau deteriora date informatice ori de a restrictiona accesul la aceste date, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

Art. 363 Perturbarea functionarii sistemelor informatice

Fapta de a perturba grav, fara drept, functionarea unui sistem informatic, prin introducerea, transmiterea, modificarea, stergerea sau deteriorarea datelor informatice sau prin restrictionarea accesului la date informatice se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

Art. 364  Transferul neautorizat de date informatice

Transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic sau dintr-un mijloc de stocare a datelor informatice se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

Art. 365 Operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice

(1) Fapta persoanei care, fara drept, produce, importa, distribuie sau pune la dispozitie sub orice forma:

a) dispozitive sau programe informatice concepute sau adaptate in scopul comiterii uneia dintre infractiunile prevazute in art. 360 364.

b) parole, coduri de acces sau alte asemenea date informatice care permit accesul total sau partial la un sistem informatic, in scopul savarsirii uneia din infractiunile prevazute in art. 360 - 364 se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Detinerea, fara drept, a unui dispozitiv, program informatic, parola, cod de acces sau alte date informatice dintre cele prevazute in alin.(1) in scopul savarsirii uneia din infractiunile prevazute in art. 360 364.

se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Art. 366 Sanctionarea tentativei

Tentativa la infractiunile prevazute in prezentul capitol se pedepseste.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1261
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site