Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept

INFRACTIUNI ELECTORALE

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai micINFRACTIUNI ELECTORALE
Art. 385 Impiedicarea exercitarii drepturilor electorale

(1) Impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

(2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului sectiei de votare, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 386 Coruperea alegatorilor

(1) Oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Nu intra in categoria bunurilor prevazute in alin. (1) bunurile cu valoare simbolica, inscriptionate cu insemnele unei formatiuni politice.

Art. 387 Frauda la vot

(1) Fapta persoanei care voteaza:

a) fara a avea acest drept;

b) de doua sau mai multe ori;

c) prin introducerea in urna a mai multor buletine de vot decat are dreptul un alegator, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals, sau a unui buletin de vot fals.

Art. 388 Frauda la votul electronic

Tiparirea si utilizarea de date de acces false, accesarea frauduloasa a sistemului de vor electronic sau falsificarea prin orice mijloace a buletinelor de vot in format electronic se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

Art. 389 Violarea confidentialitatii votului

(1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseste cu amenda.(2) Daca fapta a fost comisa de un membru al biroului electoral al sectiei de votare, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 390  Nerespectarea regimului urnei de vot

(1) Deschiderea urnelor, inainte de ora stabilita pentru inchiderea votarii, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Incredintarea urnei speciale altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare, ori transportarea acesteia de catre alte persoane sau in alte conditii decat cele prevazute de lege, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 391 Falsificarea documentelor si evidentelor electorale

(1) Falsificarea, prin orice mijloace a inscrisurilor de la birourile electorale se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si inscrierea in copia de pe lista electorala permanenta a unor persoane care nu figureaza in aceasta lista.

(3) Introducerea in uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care altereaza inregistrarea ori insumarea rezultatelor obtinute in sectiile de votare sau determina repartizarea mandatelor in afara prevederilor legii, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(4) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza introducerea de date, informatii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informational national necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.

Art. 392  Fapte savarsite in legatura cu un referendum

Dispozitiile art. 385 - 391 se aplica in mod corespunzator si in cazul faptelor savarsite cu prilejul unui referendum.

Art. 393  Sanctionarea tentativei

Tentativa la infractiunile prevazute in art. 385 si art. 387 - 391 se pedepseste.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 844
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site