Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept

SEMNALIZAREA DE SECURITATE

legislatie+ Font mai mare | - Font mai micSEMNALIZAREA DE SECURITATE

Cerintele minime pentru semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca sunt stabilite prin H.G nr.971/2006 publicata in M.O. nr. 683 din 9 august 2006.Prezenta hotarare nu se aplica semnalizarii prevazute de reglementarile referitoare la introducerea pe piata a substantelor si preparatelor periculoase, a produselor si/sau a echipamentelor, cu exceptia cazului in care aceste reglementari fac referire in mod expres la acest lucru.

Prezenta hotarare nu se aplica semnalizarii utilizate in reglementarea traficului rutier, feroviar, fluvial, maritim si aerian.

DEFINITII :

a) semnalizare de securitate si/sau de sanatate - semnalizarea care se refera la un obiect, o activitate sau o situatie determinata si furnizeaza informatii ori cerinte referitoare la securitatea si/sau sanatatea la locul de munca, printr-un panou, o culoare, un semnal luminos ori acustic, o comunicare verbala sau un gest-semnal, dupa caz;

b) semnal de interzicere - semnalul prin care se interzice un comportament care ar putea atrage sau cauza un pericol;

c) semnal de avertizare - semnalul prin care se avertizeaza asupra unui risc sau unui pericol;

d) semnal de obligativitate - semnalul prin care se indica adoptarea unui comportament specific;

e) semnal de salvare sau de prim ajutor - semnalul prin care se dau indicatii privind iesirile de urgenta ori mijloacele de prim ajutor sau de salvare;

f) semnal de indicare - semnalul prin care se furnizeaza alte indicatii decat cele prevazute la lit. b)-e);

g) panou - semnalul care, prin combinarea unei forme geometrice, a unor culori si a unui simbol sau a unei pictograme, furnizeaza o indicatie specifica, a carui vizibilitate este asigurata prin iluminare de intensitate suficienta;

h) panou suplimentar - panoul utilizat impreuna cu un panou descris la lit. g), care furnizeaza informatii suplimentare;

i) culoare de securitate - culoarea careia ii este atribuita o semnificatie specifica;

j) simbol sau pictograma - imaginea care descrie o situatie sau indica un comportament specific si care este utilizata pe un panou ori pe o suprafata luminoasa;

k) semnal luminos - semnalul emis de un dispozitiv realizat din materiale transparente sau translucide, iluminate din interior ori din spate, astfel incat sa se creeze o suprafata luminoasa;

l) semnal acustic - semnalul sonor codificat, emis si difuzat de un dispozitiv realizat in acest scop, fara folosirea vocii umane sau artificiale;

m) comunicare verbala - mesajul verbal predeterminat, comunicat prin voce umana sau artificiala;

n) gest-semnal - miscarea si/sau pozitia bratelor si/sau a mainilor intr-o forma codificata, avand ca scop ghidarea persoanelor care efectueaza manevre ce constituie un risc sau un pericol pentru lucratori.

Obligatii generale

Atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau reduse suficient prin mijloace tehnice de protectie colectiva ori prin masuri, metode sau procedee de organizare a muncii, angajatorul trebuie sa prevada semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca, in conformitate cu prevederile prezentei hotarari, si sa verifice existenta acesteia.

Pentru alegerea semnalizarii adecvate, angajatorul trebuie sa ia in considerare orice evaluare a riscurilor realizata in conformitate cu art. 7 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 319/2006

Semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca trebuie sa satisfaca cerintele minime prevazute in anexele nr. 1-9 care fac parte integranta din prezenta hotarare.

In interiorul intreprinderilor si/sau unitatilor trebuie prevazuta, daca este cazul, semnalizarea corespunzatoare traficului rutier, feroviar, fluvial, maritim si aerian, fara a aduce atingere cerintelor minime prevazute in anexa nr. 5.

Informarea si instruirea lucratorilor

Lucratorii si/sau reprezentantii acestora trebuie sa fie informati referitor la toate masurile care trebuie luate privind semnalizarea de securitate si/sau de sanatate utilizata la locul de munca, fara a aduce atingere prevederilor art. 16 si 17 din Legea nr. 319/2006

Lucratorilor trebuie sa li se asigure o instruire corespunzatoare in ceea ce priveste semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca, in special sub forma unor instructiuni precise, fara a aduce atingere prevederilor art. 20 si 21 din Legea nr. 319/2006

Instruirea prevazuta primul punct trebuie sa cuprinda semnificatia semnalizarii, mai ales a celei care contine cuvinte, precum si comportamentul general si specific ce trebuie adoptat.

Modalitati de semnalizare

Semnalizare permanenta

Semnalizarea referitoare la o interdictie, un avertisment sau o obligatie, precum si semnalizarea privind localizarea si identificarea mijloacelor de salvare ori prim ajutor trebuie sa se realizeze prin utilizarea panourilor permanente.

Trebuie sa se foloseasca panouri si/sau o culoare de securitate pentru semnalizarea permanenta destinata localizarii si identificarii materialelor si echipamentelor de prevenire si stingere a incendiilor.

Semnalizarea de pe recipiente si de pe conducte trebuie sa se faca conform prevederilor anexei nr. 3.

Locurile in care exista risc de coliziune cu obstacole si de cadere a persoanelor trebuie sa fie semnalizate permanent cu o culoare de securitate si/sau cu panouri.

Caile de circulatie trebuie sa fie marcate permanent cu o culoare de securitate.

Semnalizarea ocazionala

Cand imprejurarile o impun, trebuie sa se foloseasca semnale luminoase, semnale acustice si/sau comunicare verbala, tinandu-se seama de intersanjabilitatea si combinatiile prevazute la pct. 3, pentru semnalizarea pericolelor, mobilizarea persoanelor pentru o actiune specifica, precum si pentru evacuarea de urgenta a persoanelor.

Orientarea persoanelor care efectueaza manevre ce presupun un risc sau un pericol trebuie sa se realizeze, in functie de imprejurari, printr-un gest-semnal si/sau prin comunicare verbala.

Intersanjabilitatea si combinarea semnalizarilor

a) o culoare de securitate sau un panou, pentru a marca locurile cu obstacole ori denivelari;

b) semnale luminoase, semnale acustice sau comunicare verbala;

c) gesturi-semnal sau comunicare verbala.

Pot fi utilizate impreuna urmatoarele modalitati de semnalizare:

a) semnal luminos si semnal acustic;

b) semnal luminos si comunicare verbala;

c) gest-semnal si comunicare verbala.

Instructiunile din tabelul de mai jos se aplica tuturor mijloacelor de semnalizare care contin o culoare de securitate:

CULOARE

SEMNIFICATIE SAU SCOP

INDICATII SI PRECIZARI

Rosu

Semnal de interdictie

Pericol-alarma

Materiale si echpamente PSI

Atitudini periculoase

Stop,oprire, disp. de oprire de urgenta

Evacuare

Identificare si localizare

Galben sau

galben-oranj 

Semnal de avertizare 

Atentie, precautie

Verificare

Albastru

Semnal de obligatie 

Comportament sau actiune specifica

Obligatia purtarii EIP

Verde

Semnal de salvare sau de prim ajutor 

Situatie de securitate 

Usi, iesiri, cai de acces,

echipamente, posturi, incaperi

Revenire la normal

Eficienta semnalizarii nu trebuie sa fie afectata de:

prezenta unei alte semnalizari sau a unei alte surse de emisie de acelasi tip care afecteaza vizibilitatea ori audibilitatea, ceea ce implica, mai ales, urmatoarele:

a) evitarea amplasarii unui numar excesiv de panouri la o distanta prea mica unul fata de celalalt;

b) a nu se utiliza concomitent doua semnale luminoase care pot fi confundate;

c) a nu se utiliza un semnal luminos in apropierea altei surse luminoase asemanatoare;

d) a nu se folosi doua semnale sonore concomitent;

e) a nu se utiliza un semnal sonor daca zgomotul din mediu este prea puternic;

designul deficitar, numarul insuficient, amplasamentul gresit, starea necorespunzatoare ori functionarea necorespunzatoare a mijloacelor sau dispozitivelor de semnalizare.

Mijloacele si dispozitivele de semnalizare trebuie, dupa caz, sa fie curatate, intretinute, verificate, reparate periodic si, daca este necesar, inlocuite astfel incat sa se asigure mentinerea calitatilor lor intrinseci si/sau functionale.

Numarul si amplasarea mijloacelor sau dispozitivelor de semnalizare care trebuie instalate se stabilesc in functie de importanta riscurilor, a pericolelor ori de zona care trebuie acoperita.

Semnalizarile care necesita o sursa de energie pentru functionare trebuie sa fie prevazute cu alimentare de rezerva, pentru cazul intreruperii alimentarii cu energie, cu exceptia situatiei in care riscul dispare odata cu intreruperea acesteia.

Un semnal luminos si/sau sonor trebuie sa indice, prin declansarea sa, inceputul actiunii respective; durata semnalului trebuie sa fie atat cat o impune actiunea. Semnalul luminos sau acustic trebuie sa fie reconectat imediat dupa fiecare utilizare.

Semnalele luminoase si acustice trebuie sa faca obiectul unei verificari a bunei lor functionari si a eficientei lor reale, inainte de punerea in functiune si, ulterior, prin verificari periodice.

Trebuie sa fie luate masuri adecvate suplimentare sau de inlocuire in cazul in care auzul sau vederea lucratorilor in cauza este limitata, inclusiv datorita purtarii echipamentelor individuale de protectie.

Zonele, salile sau incintele utilizate pentru depozitarea substantelor ori a preparatelor periculoase in cantitati mari trebuie sa fie semnalizate printr-un panou de avertizare corespunzator, ales dintre cele enumerate la pct. 3.2 din anexa nr. 2 sau trebuie identificate in conformitate cu pct. 1 din anexa nr. 3, exceptand cazul in care etichetele diferitelor ambalaje sau recipiente sunt suficiente in acest scop.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3497
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved