Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept


DETERMINAREA PERFORMANTEI LA NIVELUL SECTORULUI PUBLIC

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai mic
DETERMINAREA PERFORMANTEI LA NIVELUL SECTORULUI PUBLIC

In ultima perioada in tara noastra,cuntificarea performantei a inceput sa devina o prioritate si la nivelul sectorului public.Masurarea performantei a capatat si o latura practica, nu doar conceptual ,din momentul in care ideile manageriale,dar si o seama de exemple de succes,au patruns in sistem..
Societatea cere o eficienta mai mare a serviciilor prestate catre ea ,o utilizare mai buna aserviciilor publice si,de asemenea un model birocratic eficace.Numai in acest context,institutiile guvernamentale pot capata forta,consistenta si pot deveni credibile.

Flexibilitatea,descentralizarea,creativitatea,autonomia managerialasi contractul de management,toate folosite ca instrumente de cuantificare,sunt caracteristicile de baza ale unei reforme manageriale care se concretizeaza pe rezultate.

Determinarea rezultatelor in sectorul public si implementarea unui system de masurare a performantelor financiare si nonfinanciare necesita o definire clara a obiectivelor si scopurilor fiecarei organizatii si institutii componente.

CONCEPTE TEORETICE PRIVIND MASURAREA PERFORMANTEI

Masurarea performantei este un process systematic care permite evaluarea eficientei si eficacitatii unei organizatii sau a unui program..Masurarea performantei poate oferi informatii reale (caracteristici cantitative si calitative)care ajuta managerii si clientii(in cazul nostrum cetatenii)sa determine daca rezultatele asteptate sunt conform asteptarilor.

Prin urnare,procesul de masurare a performantelor reprezinta o actiune secventiala adoptata in interiorul sau in afara institutiei publice pentru a stabili standardele de performanta ,aevalua performanta si pentru a adopta anumite corectii acolo unde acestea se impugn.Procesul implica selectarea,definirea si aplicarea unui set de indicatori care cuntifica eficienta si eficacitatea institutiei,programului sau serviciului analizat,bazandu-se pe intrari,iesiri si rezultate.

Intrarile subliniaza care sunt nevoile institutiilor sau managerilor publici pentru a-si indeplini programul sau activitatea incredintata.Aici se pot include :salariatii(functionarii),rezervele de echipament sau facilitate,resursele financiare disponibile,furniturile de birou existente,bunurile sau serviciile primate,procesele de munca sau regulamentele de functionare etc.

Iesirile pot fi definite ca fiind inregistrarea,calcularea sau dozarea activitatilor unui program desfasurat de o institutie publica ,ori efortul care poate fi exprimat intr-o maniera cantitativa,ca de exemplu ,suma totala a impozitului pe cladiri inscrisa in registrul de debite sau numarul copiilor ce trebuie vaccinati contra unei anumite boli in perioada…etc.

Rezultatele au in vedere o fixare(o aprofundare ) a finalitatii unui program comparative cu scopul initial propus,ca de exemplu suma totala a impozitului pe cladiri debitata si incasata ,numarul copiilor efectiv vaccinati etc.

Masurarea performantei si evaluarea acesteia sunt concepte diferite ,dar complementare .Comisia Europeana defineste masurarea performantei ca “un proces continuu desfasurat in timpul executiei unui program,cu intentia de a corecta imediat orice deviere de la obictivele operationale.”Evaluarea ,pe de alta parte ,”se concentreaza asupra unui anumit moment(punct)din ciclul de viata a unui program ,si conta intr-o cercetare amanuntita a acestuia”.Evaluarea performantei da raspuns la intrebari de genul”de ce? si cum?”,pe cand masurarea performantei ofera raspuns intrebarilor “ce?care?cat?”.

Standardul de performanta (obiectivul de performanta )reprezinta marimea performantei dorite sau tinta performantei exprimata printr-o valoare cantitativa sau o rata (atunci cand se compara nivelul efectiv cu cel propus)

Obiectivele stabilite trebuie sa fie corespunzatoare scopului institutiei publice sau a programului desfasurat de aceasta si,in acelasi timp realistice ,in caz contrar,rezultatele pot exprima o falsa realitate .Organizatiile nu vor fi motivate sa incerce sa atinga obiective supraestimate .Standardele subestimate pot da falsa impresie ca performanta organizatiei este mai buna decat in realitate.

A fel de importanta ca definirea standardului de performanta este si definirea indicatorilor de performanta.

INDICATORII DE PERFORMANTA

Indicatorii de performanta sunt instrumente primare ale procesului.Ei reprezinta un mod de a cuantifica schimbarile survenite in standardele de performanta .ca atare,indicatorul de performanta poate fi definit ca un numar(o marime)care masoara si transmite informatii despre un anumit aspect din dinamica unei institutii publice sau aunui program.Astfel ,pentru a putea fi utilizat in diferite analize,indicatorul trebuie sa fie comparat cu standarde sau tinte anterior stabilite sau cu rezultate ale altor organizatii similare.

In literatura de specialitate ,studiul comparativ cu cele mai bune rezultate obtinute de alte institutii similare poarta denumirea de benchmarking.Crearea unui system de indicatori de performanta depinde de cateva actiuni prealabile,cum ar fi:

-Definirea viziunii si a misiunii organizatiei.

-Definirea obiectivelor strategice ale organizatiei.

-Intelegerea(puterea de intelegere)a factorilor critici care duc spre atingerea obiectivelor stabilite.

-Elaborarea unei scheme (harti)-Identificarea tuturor produselor principale sau a serviciilor furnizate de catre organizatie.

-Selectarea unui anumit grup de indicatori pornind de la aspectele analizate mai sus.

-Fixarea unei tinte (a unui standard)pentru fiecare indicator in parte. De asemenea,principalele criterii ce trebuie sa le indeplineasca un set bun de indicatori ai performantei sunt:

-sa aiba justificare:

-sa fie de incredere

-sa fie usor de inteles:

-sa prezinte rezistenta la comportamentele potrivnice(ostile)

-sa fie cuprinzator:

-sa fie nonredundant:

-sa aiba precizie in ceea ce priveste datele colectate:

-sa se concentreze asupra performantei.

In acest context,cele mai semnificative attribute ale indicatorilor de performanta trebuie sa fie:

----adaptabilitatea-capacitatea de a raspunde schimbarilor survenite in dorintele(cererile)si comportamentul clientilor(cetatenilor)

----reprezentativitatea-datele(informatiile) inutile sau cele trunchiate ,nesemnificative nu trebuie colectate(avute in vedere),aceste trebuind eliminate iar cele importante(semnificative)trebuie tinute in surse corecte,de incredere.

----simplitatea –usor de inteles si de folosit,atat de utilizatorii interni(contabili,manageri etc.)cat si de cei externi(cetateni,organizatiile ne-guvernementale,presa etc.)care sunt beneficiary ai rezultatelor acestora.

-----identificabilitatea-identificarea cu usurinta a originii datelor ,a inregistrarii si a evolutiei acestora.

----disponibilitatea-accesarea usoara a datelor colectate.

-----economicitatea-nu este indicat sa se petreaca prea mult timp pentru a se cauta informatii,in detrimentul cercetarii sau cautarii unor noi metode de colectare a datelor(informatiilor)

----realizabilitatea-(posibilitatea de realizare ,sa fie practic)-garanteaza ca intr-adevar indicatorul functioneaza si ca acesta sprijina procesul de luare a deciziei manageriale.Indicatorul trebuie testat in practicasi,daca este nevoie ,acesta trebuie modificat sau exclus.

----stabilitatea –garanteaza ca procedura de utilizare este mereu aceeasi(este stabila in timp)si ca procesul de obtinere nu este modificat ,permitand analiza indicatorilor in timp.

DE CE MASURAM PERFORMANTA?

Masurarea performantei este unul dintre cele mai puternice instrumente utilizate pentru a imbunatatii managementul in sectorul public


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1266
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site