CATEGORII DOCUMENTE |
CONSILIERUL JURIDIC
Consideratii generale
Consilierul juridic asigura apararea drepturilor si intereselor legitime ale statului, ale autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice si de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum si ale persoanelor juridice de drept privat, in slujba carora se afla si in conformitate cu Constitutia si legile tarii.
Consilierul juridic poate sa fie numit in functie sau angajat in munca, in conditiile legii. Consilierul juridic numit in functie are statutul functionarului, potrivit functiei si categoriei acesteia. Consilierul juridic angajat in munca are statut de salariat.
Consilierul juridic in activitatea sa asigura consultanta si reprezentarea autoritatii sau institutiei publice in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de munca, apara drepturile si interesele legitime ale acestora in raporturile lor cu autoritatile publice, institutiile de orice natura, precum si cu orice persoana juridica sau fizica, romana sau straina; in conditiile legii si ale regulamentelor specifice unitatii, avizeaza si contrasemneaza actele cu caracter juridic.
Consilierii juridici pot constitui asociatii profesionale in scopul apararii si promovarii intereselor profesionale, in conditiile legii privind asocierea si constituirea persoanelor juridice.
Consilierii juridici au drepturile si obligatiile prevazute de lege potrivit statutului profesional si reglementarilor legale privind persoana juridica in serviciul careia se afla sau cu care are raporturi de munca.
Activitatea de consilier juridic este considerata vechime in munca juridica in functiile de magistrat, avocat, notar public sau alte functii juridice, potrivit dispozitiilor legale specifice fiecareia dintre aceste profesii.
Dobandirea si incetarea calitatii de consilier juridic
Poate fi consilier juridic acela care indeplineste urmatoarele conditii
a) este cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b) are exercitiul drepturilor civile si politice;
c) este licentiat al unei facultati de drept;
d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
e) nu se afla in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege.
Cetateanul unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European poate exercita profesia de consilier juridic in Romania, daca indeplineste conditiile prevazute de lege.
Este nedemn de a fi consilier juridic
a) cel care a fost condamnat definitiv pentru savarsirea unei infractiuni de natura a aduce atingere profesiei de consilier juridic;
b) cel care, in exercitarea profesiei de consilier juridic, a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturi si libertati fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca irevocabila;
c) cel care este declarat nedemn pentru alte cauze de lege.
Exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibila cu
a) calitatea de avocat;
b) activitatile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de consilier juridic sau bunele moravuri;
c) orice alta profesie autorizata sau salarizata in tara sau in strainatate;
d) functia si activitatea de administrator sau lichidator in cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara;
e) activitatea publicistica salarizata;
f) alte incompatibilitati prevazute de lege sau rezultate din conflict de interese, in conditiile legii.
Exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibila cu
a) activitatea didactica universitara si de cercetare juridica, activitatea literara, culturala si publicistica nesalarizata;
b) functia de arbitru, mediator sau expert, in conditiile legii si cu respectarea prevederilor legale privind conflictul de interese;
c) participarea la comisii de studii, de intocmire a proiectelor de reglementari juridice.
Calitatea de consilier juridic inceteaza:
a)prin renuntare scrisa la exercitiul activitatilor profesionale;
b)prin deces;
c) prin dobandirea calitatii de pensionar;
d) daca impotriva consilierului juridic s-a luat masura excluderii din
activitate ca sanctiune disciplinara;
e) daca consilierul juridic a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta
de legea penala si care il face nedemn de a exercita activitatile profesionale
ale corpului consilierilor juridici.
Calitatea de consilier juridic este suspendata:
a) in caz de incompatibilitate;
b) pe perioada de interdictie de a exercita activitatile profesionale dispusa
prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara;
c) in caz de neplata a taxelor si a contributiilor profesionale timp de 6 luni
de la scadenta acestora pana la lichidarea lor integrala;
d) in conditiile in care consilierul juridic indeplineste alte functii juridice
sau functii publice.
La debutul exercitarii profesiei, consilierul juridic efectueaza obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, perioada in care are calitatea de consilier juridic stagiar.
Conditiile efectuarii stagiului, asigurarea consilierului juridic indrumator, definitivarea si celelalte conditii din perioada stagiului sunt cele prevazute in legea pentru exercitarea profesiei de avocat si statutul profesional al acesteia, care se aplica in mod corespunzator.
De asemenea, in ceea ce priveste definitivarea in functia de consilier juridic, pe baza vechimii in celelalte profesii juridice, se aplica in mod corespunzator prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
Drepturile si obligatiile consilierului juridic stagiar sunt cele prevazute in actul de numire sau in contractul de munca, inclusiv toate celelalte drepturi ale functiei, pe perioada stagiului.
Consilierul juridic stagiar poate pune concluzii la judecatorie si la tribunale ca instanta de fond, la organele de urmarire penala, precum si la celelalte organe administrative cu atributii jurisdictionale.
Consilierul juridic definitiv poate pune concluzii la instantele judecatoresti de toate gradele, la organele de urmarire penala, precum si la toate autoritatile si organele administrative cu atributii jurisdictionale.
Consilierul juridic este obligat ca, in concluziile orale sau scrise, sa sustina cu demnitate si competenta drepturile si interesele legitime ale autoritatii sau persoanei juridice pe care o reprezinta si sa respecte normele de deontologie profesionala prevazute in legea pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si statutul acestei profesii.
Evidentele activitatii consilierului juridic, actele si documentele sunt tinute de acesta, potrivit reglementarilor privind activitatea persoanei juridice in slujba careia se afla.
Consilierul juridic este obligat sa respecte dispozitiile legale privitoare la interesele contrare in aceeasi cauza sau in cauze conexe ori la conflictul de interese pe care persoana juridica ce o reprezinta le poate avea; el este, de asemenea, obligat sa respecte secretul si confidentialitatea activitatii sale, in conditiile legii.
Consilierul juridic raspunde juridic pentru incalcarea obligatiilor profesionale, potrivit legii si reglementarilor specifice ale domeniului activitatii persoanei juridice in slujba careia se afla.
Autoritatile si persoanele juridice de drept public sau privat, care incadreaza consilieri juridici debutanti, beneficiaza de reglementarile financiare favorabile prevazute de lege.
Consilierii juridici din structurile administratiei publice judetene si locale sunt obligati sa acorde consultanta si asistenta juridica, la cerere, consiliilor comunale si primariilor, iar reprezentarea acestora se poate face pe baza delegatiei emise de primar.
Organizarea si protectia profesiei de consilier juridic
In conditiile legii, consilierii juridici se pot asocia in structuri judetene, pe ramuri sau domenii de activitate, potrivit intereselor profesionale, si, dupa caz, la nivel national, cu respectarea legii privind asociatiile si fundatiile.
Formele de asociere si organizare la nivel judetean si la nivel national sunt stabilite prin statutul asociatiei.
Constituirea asocierilor profesionale are la baza principiile constitutionale ale dreptului de asociere si reglementarile legale privind asocierea si constituirea de persoane juridice.
Asociatia profesionala a consilierilor juridici tine evidenta acestora in conditii similare evidentei barourilor de avocati.
Drepturile, indatoririle si raspunderea
consilierului juridic Are dreptul sa acorde
consultanta juridica, sa asiste si sa reprezinte orice institutie, autoritate
publica, persoana juridica sau orice agent economic in toate domeniile de
drept, in conditiile prezentului statut si a regulamentelor corpului
profesional, numai consilierul juridic inscris in tabloul colegiului, cu drept
de exercitare a profesiei.
Consilierii juridici au
dreptul de a alege si de a fi alesi in organele de conducere ale colegiilor si
ale Uniunea Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania (U.C.C.J.R.) in
conditiile prezentului statut.
Consilierii juridici sunt
indreptatiti la asigurare sociala.
Vechimea in activitatea de
consilier juridic este considerata vechime in magistratura.
In scopul asigurarii
secretului profesional, actele si lucrarile cu caracter profesional aflate
asupra consilierului juridic, la domiciliul acestuia, la locul unde isi
desfasoara activitatea, sunt inviolabile.
Contactul dintre consilierul
juridic si persoana pe care o asista sau o reprezinta nu poate fi stanjenit sau
controlat direct sau indirect de nici un organ al statului.
Ministerul Justitiei si
instantele judecatoresti vor asigura, in limita disponibilitatilor, folosinta
unor spatii necesare desfasurarii activitatii consilierilor juridici in sediul
instantelor judecatoresti, in baza protocoalelor incheiate intre Colegii si
instantele judecatoresti.
In exercitarea activitatilor
profesionale consilierul juridic este ocrotit de lege.
Consilierii juridici sunt
obligati sa respecte solemnitatea sedintelor de judecata si sa nu foloseasca
expresii jignitoare fata de completul de judecata, fata de ceilalti consilieri
juridici, avocati sau fata de partile din proces. Consilierii juridici nu
raspund penal, material, administrativ sau disciplinar pentru sustinerile
facute oral sau in scris in fata instantei de judecata sau a altor organe daca
aceste sustineri sunt in legatura cu apararea si necesare cauzei ce i-a fost
incredintata.
Consilierii juridici sunt
datori sa studieze temeinic cauzele in care asista sau reprezinta persoanele,
sa se prezinte la fiecare termen la instantele de judecata sau la organele de
urmarire penala ori la alte institutii, sa manifeste constiinciozitate si
probitate profesionala, sa pledeze cu demnitate fata de judecator si de partile
in proces, sa depuna concluzii scrise sau note de sedinta ori de cate ori
natura sau dificultatea cauzei cere aceasta sau instanta de judecata dispune in
acest sens.
Consilierii juridici sunt
obligati sa participe la toate sedintele convocate de Consiliul Colegiului, la
activitatile profesionale si la sedintele organelor de conducere din care face
parte.
Consilierii juridici sunt
obligati sa tina evidentele cerute de lege si cele prevazute in Regulamentele
corpului profesional cu privire la cauzele in care asista sau reprezinta si sa
achite cu regularitate taxele si contributiile stabilite pentru formarea
bugetului colegiului si bugetului Uniunii.
Consilierii juridici nu pot
asista sau reprezenta parti cu interese contrare in aceeasi cauza sau in cauze
conexe si nu pot pleda impotriva partii care i-a consultat mai inainte in
legatura cu aspectele litigioase concrete ale pricinii.
Consilierii juridici nu pot fi
ascultati ca martori si nu pot furniza relatii nici unei autoritati sau
persoane cu privire la cauza care le-a fost incredintata decat daca au
dezlegarea prealabila, expresa si scrisa din partea partii in cauza.
Calitatea de martor are
intaietate fata de calitatea de consilier juridic cu privire la faptele si imprejurarile
pe care acesta le-a cunoscut inainte de a fi devenit aparator sau reprezentant
al vreunei parti in cauza.
Daca a fost ascultat ca
martor, consilierul juridic nu mai poate desfasura nici o activitate
profesionala in acea cauza.
Consilierul juridic nu poate indeplini
functia de expert sau de traducator in cauza in care este angajat.
Este interzis consilierilor
juridici sa foloseasca mijloace de reclama sau de publicitate, altele decat
cele prevazute in regulamentele corpului profesional.
Consilierii juridici raspund
disciplinar pentru nerespectarea prevederilor statutului si a regulamentelor
corpului profesional, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de
organele de conducere ale Colegiului sau ale Uniunii, precum si pentru orice
fapte savarsite in legatura cu activitatea profesionala sau in afara acesteia,
care sunt de natura a prejudicia onoarea sau prestigiul corpului profesional.
Autoritatile publice, organele
financiare, instantele judecatoresti, parchetele si orice alte persoane
juridice sau fizice sunt obligate sa transmita consiliului colegiului orice
plangere facuta impotriva unui consilier juridic si sa instiinteze acesta
despre orice actiune de urmarire penala sau de judecata pornita impotriva
consilierilor juridici.
Raspunderea disciplinara a
consilierilor juridici nu exclude raspunderea penala, contraventionala sau
civila stabilite potrivit legii.
Anchetarea abaterii si
exercitarea sanctiunii disciplinare impotriva consilierilor juridici sunt de
competenta consiliului colegiului unde acesta este inscris.
Anchetarea abaterii si
exercitarea actiunii disciplinare privind pe membrii organelor de conducere ale
Uniunii si pe decanii colegiilor sunt de competenta Biroului Executiv al
U.C.C.J.R..
In toate cazurile actiunea
disciplinara poate fi exercitata in termen de cel mult un an de la data
savarsirii abaterii.
In cadrul fiecarui colegiu se
organizeaza si functioneaza o comisie de disciplina care judeca in prima
instanta si in complet de trei membri abaterile disciplinare savarsite de
consilierii juridici din acel colegiu.
In cadrul U.C.C.J.R.
functioneaza Comisia Centrala de Disciplina, independenta de conducerea Uniunii
care judeca:
a) ca instanta de fond in complet de trei membri abaterile membrilor organelor
de conducere ale U.C.C.J.R. si ale decanilor colegiilor.
b) ca instanta de recurs in complet de cinci membri
Recursul declarat impotriva
deciziei Comisiei Centrale de Disciplina ca instanta de fond este judecat de
catre Consiliul U.C.C.J.R. constituit ca instanta disciplinara in plenul sau,
mai putin cel in cauza.
Procedura judecarii abaterilor
este prevazuta in regulamentele corpului profesional si se completeaza cu
prevederile codului de procedura civila.
Sanctiunile disciplinare sunt:
a) mustrarea;
b) avertismentul;
c) suspendarea din exercitiul activitatilor profesionale pe o perioada de la 1
pana la 6 luni;
d) excluderea din corpul profesional.
Decizia de sanctionare a
consilierului juridic se comunica, acestuia, Colegiului si U.C.C.J.R. precum si
institutiei, autoritatii publice sau persoanei juridice unde consilierul
juridic activeaza, dupa caz.
In perioada interdictiei
consilierul juridic nu poate presta sub nici o forma activitati profesionale,
nu poate face uz de calitatea de consilier juridic si nu poate participa la
activitatea organelor corpului profesional.
Impotriva deciziei
disciplinare pot declara recurs: persoana interesata, decanul Colegiului si
presedintele U.C.C.J.R. precum si autoritatea publica sau persoana juridica,
acestea din urma numai pentru consilierul juridic numit sau angajat, in termen
de 15 zile de la comunicare.
In caz de abatere evidenta si grava, instanta disciplinara poate lua masura suspendarii din exercitiul activitatilor profesionale pana la judecarea definitiva a cauzei. Impotriva incheierii prin care s-a luat aceasta masura se poate declara recurs in termen de 5 zile de la comunicare. Recursul este suspensiv de executare si va fi solutionat de urgenta.
In activitatea sa profesionala consilierul juridic se bucura de protectia legii, in conditiie prevazute de legea pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1701
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved