Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Ce trebuie sa stiti referitor la contestatia la executare

Drept+ Font mai mare | - Font mai micCe trebuie sa stiti referitor la contestatia la executare

Contestatia la executare reprezinta mijlocul procedural prin intermediul caruia puteti obtine desfiintarea masurilor ilegale de urmarire silita.Astfel aveti posibilitatea formularii contestatiei impotriva executarii silite precum si impotriva oricarui act de executare, in calitate de persoana interesata sau vatamata prin executare.

Prin urmare, contestatia    la executare poate avea ca obiect orice neregularitate procedurala savarsita cu prilejul activitatii de urmarire silita. Cu titlu de exemplu ele se pot referi la; nerespectarea formelor prevazute de lege pentru incunostintarea debitorului despre declansarea urmaririi silite, alegerea formei de executare, prescriptia dreptului de a cere executarea silita, perimarea executarii,modul de realizare a publicitatii prevazuta de lege pentru realizarea licitatiei, timpul in care se putea face urmarirea silita, etc.

Contestatiile la executare pot avea ca obiect si impartirea bunurilor proprietate comuna.

De asemenea, in cazul in care considerati ca sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executor, si nu ati uzat de procedura prevazuta de art. 2811 din Codul de procedura civila, puteti formula contestatie la executare, cunoscuta si sub denumirea de contestatie la titlu.

Puteti recurge la procedura contestatiei la executare si in cazul in care organul de executare refuza sa indeplineasca un act de executare in conditiile prevazute de lege.

Consecinta nerespectarii dispozitiilor privitoare la executarea silita sau la executarea oricarui act de executare atrage anularea actului respectiv.

Trebuie sa aveti in vedere ca instanta competenta a statua asupra contestatiei la executare formulata in conditiile mai sus mentionate, nu poate examina imprejurarile care vizeaza fondul cauzei si care sunt de natura sa repuna in discutie, in fata instantei de executare hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila, respectiv legalitatea si temeinicia titlului executor. In acest mod s-ar incalca principiul puterii lucrului judecat.

Exista insa o exceptie de la acest principiu, si anume " in situatia in care executarea silita se face in temeiul unui titlu executoriu care nu este emis de o instanta judecatoreasca".

In aceasta situatie puteti invoca in cadrul contestatiei la executare si"aparari de fond impotriva titlului executor, daca legea nu prevede in acest scop alta cale de atac".

De asemenea, puteti formula contestatie la executare si in situatia in care avei calitatea de tert fata de raportul juridica dintre creditor si debitor, cu conditia sa demonstrati un interes sau ca prin actele de executare intocmite ati fost vatamat.

Va atentionam ca dupa ce a inceput executarea silita puteti solicita in calitate de persoana interesata sau vatamata, pe calea contestatiei la executare si anularea incheierii prin care s-a dispus investirea cu formula executorie sau, dupa caz, incuviintarea executarii silite data fara indeplinirea conditiilor legale

Competenta de solutionare a contestatiei     revine instantei de executare.

In ipoteza in care ati promovat o contestatie privind lamurirea intelesului intinderii sau aplicarii titlului executoriu, competenta de solutionare revine instantei care a pronuntat hotararea ce se executa.

Cand contestatia formulata vizeaza un titlu executoriu ce nu emana de la un organ de jurisdictie, competenta de solutionare apartine instantei de executare.

Termenul in care se poate formula contestatia la executare.

Puteti formula contestatie la executare in termen de 15 zile de la data cand :

- ati luat cunostinta de actul de executare pe care-l contestati sau de refuzul organului de executare, de a indeplini un act de executare ;

- daca poprirea este infiintata asupra unor venituri periodice, termenul de contestatie, daca aveti calitate de debitor incepe cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din aceste venituri de catre tertul poprit.

- de la data primirii somatiei ori de la data    cand ati luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu ati primit somatia sau executarea se face fara somatie.

Daca aveti calitatea de terta persoana ce ati pretins un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmarit, puteti formula contestatie la executare in termen de 15 zile de la    efectuarea vanzarii ori de la data predarii silite a bunului.

Neintroducerea contestatiei in termenul mentionat mai sus nu va impiedica sa va realizati dreptul pe calea unei cereri separate, in conditiile legii.

Contestatia privind lamurirea intelesului intinderii sau aplicarii titlului executoriu o puteti face oricand inauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita.

Va atentionam ca dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.

In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani.

Contestatia la executare se judeca cu procedura prevazuta pentru judecata in prima instanta care se aplica in mod corespunzator.

Prin urmare, contestatia    prin care sesizati instanta de judecata trebuie sa cuprinda elementele prevazute de lege, pentru cererea de chemare in judecata.

La cererea de chemare in judecata veti alatura atatea copii cati intimati sunt.

Contestatia la executare se timbreaza cu timbru judiciar si taxa judiciara de timbru conform legii.

Potrivit dispozitiilor legale judecarea contestatiei se face de urgenta si cu precadere.

Pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, puteti formula in fata instantei competente cerere de suspendare a executarii silite.

Instanta poate suspenda executarea daca depuneti o cautiune in cuantumul fixat de instanta, in afara de cazul in care legea dispune altfel.

Va atentionam ca suma pe care o datorati cu titlu de cautiune se depune, dupa caz, la Trezoreria Statului, Casa de Economii si Consemnatiuni CEC-SA sau la orice alta institutie bancara pe numele partii, la dispozitia instantei sau dupa caz a executorului judecatoresc, potrivit legii.

Cautiunea nu va reprezenta mai mult de 20% din valoarea obiectului contestatiei, iar in cazul contestatiilor al carui obiect nu este evaluabil in bani, nu va depasi suma de 20 milioane lei.

Daca bunurile urmarite sunt supuse stricaciunii, pieirii sau deprecierii instanta va putea suspenda numai distribuirea pretului .

Asupra cererii de suspendare a executarii silite formulate in conditiile de mai sus, instanta se pronunta prin incheiere, care poate fi atacata cu recurs in mod separat.

In cazuri urgente, puteti formula cerere de suspendare provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare de catre instanta, in conditiile susmentionate

Cererea se adreseaza presedintelui instantei care, daca ati platit cautiunea poate dispune, prin incheiere si fara citarea partilor, suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea    cererii de suspendare de catre instanta.

Incheierea prin care presedintele instantei se pronunta asupra cererii de suspendare provizorie nu este supusa nici unei cai de atac.

Cautiunea pe care trebuie sa o depuneti in aceasta situatie, este de 10% din valoarea obiectului cererii sau de 5 milioane pentru cererile neevaluabile in bani.

Aceasta cautiune este deductibila din cautiunea stabilita de instanta, daca este cazul.

Va mai precizam ca in ambele situatii, cautiunea se elibereaza celui care a depus-o in masura in care asupra acesteia cel indreptatit in cauza nu a formulat cerere pentru plata despagubirilor cuvenite, pana la implinirea termenului de 30 de zile de la data la care prin hotarari irevocabile, s-a solutionat fondul cauzei.

Cautiunea vi se poate insa elibera de indata, daca partea interesata declara in mod expres ca nu urmareste sa fiti obligat la despagubiri pentru prejudiciile cauzate.

Daca vi se admite contestatia la executare, instanta, dupa caz va anula actul de executare, contestat sau va dispune indreptarea acestuia, anularea ori incetarea executarii insusi, anularea ori lamurirea titlului executoriu sau efectuarea actului de executare a carui indeplinire a fost refuzata.

In cazul in care vi se respinge contestatia, puteti fi obligat la cerere la despagubiri pentru pagubele cauzate prin intarzierea executarii, iar daca ati exercitat contestatia cu rea credinta , veti fi obligat si la plata unei amenzi de la 500.000 la 7.000.000 lei.

Efectele admiterii contestatiei la executare in toate cazurile in care se desfiinteaza titlul executoriu sau insesi executarea silita, aveti dreptul la intoarcere a executarii, prin restabilirea situatiei anterioarePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1432
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved