CATEGORII DOCUMENTE |
Contrabanda
Taxele vamale sunt un impozit indirect care apar ca urmare a interventiei statului in comertul international. Aceasta interventie a statului in economie se realizeaza pe doua cai: direct si indirect.
Pe cale directa statul poate interveni, fie prin masuri cantitative asupra importurilor sau exporturilor (este vorba de contingentari, prohibitii etc.), fie prin reglementarea schimburilor. Interventia directa ridica probleme destul de delicate, deoarece poate conturba relatiile dintre state si poate avea efecte paguboase asupra raporturilor economice in perioadele urmatoare.
Interventia indirecta se realizeaza prin taxele vamale, adica prin impozitarea schimburilor internationale. Ceea ce se impune este valoarea in vama a produselor care fac obiectul tranzactiei externe. Cota de impunere, adica nivelul taxei vamale, este prevazuta prin lege[1].
Taxele vamale sunt impozite indirecte ce se percep de catre stat asupra importului, exportului si tranzitului de marfuri. Platitorii taxelor vamale sunt persoanele fizice si juridice care au ca activitate importul, exportul si tranzitul de marfuri.
Cele mai frecvent utilizate sunt taxele vamale de import, deoarece alimenteaza bugetul statului cu venituri importante, limiteaza - intr-o anumita masura - importul de marfuri si au un randament fiscal ridicat, Taxele vamale au un caracter complex si exercita o mare influenta asupra competitivitatii si schimbului de marfuri pe plan international.
Taxele vamale de import se instituie asupra importului de marfuri si se calculeaza asupra valorii acestora cand trece frontiera tarii importatoare. Odata cu depunerea documentelor necesare pentru a intra in posesia marfurilor importate, importatorul achita si taxa vamala de import corespunzatoare. Totodata, taxele vamale de import au fost si sunt considerate mijloc de protectie a economiilor nationale, deoarece prin aplicarea lor asupra marfurilor importate, rezulta o scumpire a acestora si, implicit, se realizeaza o protectie a productiei autohtone de acelasi gen.
De regula, nivelul taxelor vamale de import este determinat de raportul cerere-oferta din tara importatoare si de politica economica si fiscala pe care aceasta le promoveaza. Taxele vamale de import au un nivel diferit in functie de natura marfurilor care fac obiectul taxarii (marfuri agro-alimentare, industriale, materii prime, semifabricate, produse finite etc.). De regula, nivelul taxelor vamale pentru produsele finite importate este superior nivelului taxelor vamale la materii prime si semifabricate. Atunci cand o tara nu dispune de anumite materii prime, ea poate reduce sau chiar elimina taxele vamale pentru importul acestora.
Asadar, taxele vamale influenteaza in mod complex economia tarii. Intai, ele se constituie in venit direct la bugetul statului, daca nu sunt atat de mari incat sa inhibe importul corespunzator.
In al doilea rand, taxele vamale ii protejeaza pe producatorii romani de profil, atenuand presiunea concurentiala asupra lor, ceea ce constituie o necesitate, dat fiind handicapul tehnologic, financiar, organizational al industriei romanesti in raport cu concurentii straini.
In al treilea rand, prin acest lucru, ele au, pe termen lung, efecte defavorabile asupra acelorasi producatori romani, reducand interesul si eforturile pentru calitate, pret, competitivitate.
In al patrulea rand, taxele vamale ii afecteaza negativ pe beneficiarii interni ai produselor in cauza, crescandu-le costurile sau/si ingradindu-le accesul la produsele straine care pot fi tehnologic si calitativ mai avansate - taxele devin deci o frana in calea retehnologizarii si modernizarii intregii economii si, in particular, a unor sectoare ale industriei.
In al cincilea rand, taxele vamale contribuie la cresterea nivelului general al preturilor, la reducerea nivelului de trai, la limitarea posibilitatilor de crestere economica. Totodata, taxele vamale la importul anumitor materiale sau subansamble se intoarce impotriva capacitatii romanesti de export, limitand importurile de completare, accesul la materiale sau subansamble care pot face anumite produse romanesti competitive pe piata externa.
Taxele vamale, daca reflecta o anumita politica structurala (pe grupe de produse), constituie un instrument de influentare a restructurarii economiei Romaniei, in general, si a industriei, in particular.
Taxele vamale, diferentiate pe tari, in functie de diferitele acorduri bi si multilaterale, constituie un regulator al comertului international si ajung sa aiba impact pe planul relatiilor politice si economice cu alte tari. In acest fel, taxele vamale influenteaza politica investitorilor straini in Romania. Fara taxe vamale, firmele straine investesc numai in comert, promovare, distributie. Cu taxe vamale firmele straine investesc si in productia auxiliara, in edificarea locala a unor capacitati de productie.
Ca si alte instrumente financiare, taxele vamale necesita stabilitate, predictibilitate; ele constituie unul dintre elementele pe care orice investitor, roman sau strain, trebuie sa le cunoasca pe termen lung, sa conteze pe ele. Stabilitatea si predictibilitatea lor constituie un element care, direct sau indirect, afecteaza ceea ce se cheama riscul de tara si atractivitatea tarii pentru investitori si pentru procesul investitional.
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda, depunerea de declaratii vamale sau a documentelor continand date nereale privind felul, cantitatea, originea si valoarea marfurilor. incercarea de sustragere sau sustragerea de vamuire a marfurilor sau bunurilor se sanctioneaza cu amenda egala cu valoarea in vama a acestora si confiscarea lor[2].
Neprezentarea in termen la unitatea vamala de destinatie a marfurilor sau bunurilor transportate in tranzit ori prezentarea acestora pentru vamuire la o alta unitate vamala decat cea mentionata in declaratia vamala de tranzit, fara acordul directiei regionale vamale in subordinea careia se afla vama de destinatie, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda egala cu 10% din valoarea marfii.
Totodata, descarcarea, incarcarea sau transportarea marfurilor pe nave, fara permis vamal, se sanctioneaza cu amenda egala cu valoarea in vama a marfurilor si confiscarea acestora. Prezentarea la organele vamale, de catre transportator, a unor documente de transport internationale cu date eronate privind felul si cantitatea marfurilor sau bunurilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda egala cu valoarea in vama a marfurilor sau bunurilor constatate in plus. in acest caz se aplica si masura confiscarii acestora.
Pe langa aceste contraventii prezentate, Regulamentul vamal mai incrimineaza urmatoarele[3]:
nerespectarea de catre titularii trecerilor temporare de bunuri peste frontiere a termenelor stabilite pentru incheierea acestor operatiuni;
nerespectarea obligatiilor unitatilor expeditoare sau beneficiare, care solicita efectuarea controlului vamal la punctele de incarcare sau descarcare a marfurilor, de a asigura realizarea acestor operatii la locul si termenul stabilit;
neindeplinirea de catre transportatori sau gestionari a obligatiei de pastrare a bunurilor nevamuite, pe timpul transportului sau depozitarii lor, daca fapta a avut ca rezultat lipsuri sau substituiri din aceste bunuri;
acostarea navelor in alte locuri decat punctele de control unde functioneaza organe vamale, cu exceptia cazului de forta majora sau de boala grava la bord;
parasirea porturilor sau aeroporturilor de catre navele si aeronavele care pleaca in cursa externa, fara acordul organelor vamale;
eliberarea de catre caraus direct beneficiarilor a bunurilor nevamuite;
ascunderea bunurilor, in scopul sustragerii de la controlul vamal, de catre persoanele care intra sau ies din tara.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1604
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved