Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


FORME, MODALITATI, SANCTIUNI - TALHARIE

Drept+ Font mai mare | - Font mai micFORME, MODALITATI, SANCTIUNI - TALHARIE

1. FormeIntre formele si modalitatile infractiunii de talharie si sanctiunile acestei infractiuni exista o stransa si fireasca corelatie.

In complexul ei, talharia este o infractiune de comisiune. Desfasurarea activitatii prin care ea este realizata poate parcurge toate fazele unei infractiuni: faza actelor premergatoare, a actelor de executare, a consumarii si, eventual, a epuizarii. Actele preparatorii privitoare fie la actiunea principala (furt) - de exemplu: asigurarea mijloacelor pentru a se afla la timp la locul unde se va comite furtul, starea la panda fie la o actiune adiacenta (intrebuintarea de violente, amenintari, etc.), de exemplu: procurarea de arme, de narcotice, de bani pentru imobilizare - nu sunt incriminate de lege si nu constituie o forma pedepsibila a infractiunii de talharie .

In cazul in care s-a trecut insa la acte de executare, actele preparatorii, in masura in care vor contribui la comiterea infractiunii de talharie, se vor ingloba in activitatea infractionala cand vor fi fost executate de alti participanti decat autorul.

a) Tentativa de talharie

Exista tentativa atunci cand, premergator momentului intreruperii actiunii de sustragere a bunului sau producerii efectelor acestuia, au fost intrebuintate violente sau amenintari ori victima a fost pusa in stare de inconstieta sau neputinta de a se apara.

In acest sens, Tribunalul Suprem a decis ca: 'fapta inculpatului de a patrunde intr-o curte cu scopul de a-si insusi un bun si fiind surprins mai inainte ca bunul respectiv sa fi fost insusit comite acte de violenta fata de persoana vatamata pentru a-si asigura scaparea, constituie tentativa la infractiunea de talharie, iar nu infractiunea de violare de domiciliu'.69

Talharia se considera ca fiind tentativa sau consumata dupa cum infractiunea principala - furtul- a ramas in faza tentativei ori s-a consumat.

In consecinta, fapta inculpatului care, fiind surprins de persoana vatamata dupa ce-i fortase portiera autoturismului in scopul de a-si insusi unele lucruri pentru a-si asigura scaparea, a folosit impotriva acestuia un spray cu efect paralizant, constituie tentative la infractiunea de talharie prevazuta in. art.20 combinat cu art.21 raportat la art.211, alin. 1 - Cod Penal.

Exista tentative de talharie si atunci cand actiunea de furt a fost intrerupta, iar faptuitorul a intrebuintat acte de constrangere pentru a inlatura unele infractiuni ori pentru a-si asigura scaparea.70 Cu privire la aceasta, instanta suprema a precizat ca 'daca dupa ce a incercat sa deposedeze, prin violenta, o persoana, de un bun al sau, fara insa a reusi, infractorul a intrebuintat violenta fata de una din persoanele care-l urmareau, vatamandu-i integritatea corporala pentru a-si asigura scaparea, nu ne aflam in fata unui concurs de infractiuni - tentative de talharie si

vatamare corporala - ci numai a unei infractiuni unice, complexe: tentative

la infractiunea de talharie in forma agravata prevazuta de art. 20 combinat

cu art. 21 raportat la art. 211 alin. 2 - Cod Penal.71

Trib. Supr., Sect. pen. nr. 87/1989, pag. 332

Oliviu Augustin Stoica : op. cit., pag. 160

- Trib. Supr., Sect. pen. dec. nr. 4945/1975 - V. Papadopol si M. Popovici: op. cit., pag. 409

Infractiunea de talharie poate fi comisa in forma tentativei si atunci cand actiunea de sustragere este indreptata impotriva avutului public. Astfel, 'fapta inculpatului, care in momentul cand incepuse sa transporte bunurile pe care intentiona sa le insuseasca in vederea scoaterii lor din incinta unitatii, a fost surprins de paznic si l-a lovit pe acesta pentru a scapa, constituie tentativa la infractiunea de talharie.72

In practica judiciara si in literatura juridiara, o problema controversata a fost cea a incadrarii juridice a faptei in situatia in care autorul faptei de talharie care a avut ca urmare moartea victimei, fiind surprins de acesta in momentul in care sustragea bunul, a lovit-o in scopul efectuarii actiunii de luare a bunului sau pentru a-si asigura scaparea, iar in urma violentelor exercitate (lovire), victima a decedat iar faptuitorul a renuntat la luarea obiectului de teama de a nu fi surprins de alte persoane care se alarmasera.

In aceasta privinta s-au exprimat mai multe opinii, instanta suprema stabilind ca atata vreme cat s-a produs urmarea mai grava - moartea victimei - nu mai are relevanta, sub aspectul incadrarii juridice, daca furtul s-a consumat sau nu.

Tentativa la infractiunea de talharie, care a avut ca urmare moartea victimei, fiind o infractiune praeterintentionata, unica prin vointa legiuitorului, nu poate fi descompusa in parti componente, elementul de agravare al infractiunii constituindu-l tocmai rezultatul mai grav, produs fara intentie, iar nu cel mai putin grav urmarit de faptuitor.73

Trib. Jud. Suceava, Dec. pen. 129/1974 'R.R.D.' NR. 5/1974, pag. 79

- Gheorghe Nistoreanu si colectivul- Drept penal, Partea speciala, voI. 1, Editura Europa Nova, Bucuresti 1994, pag.

b) Consumarea infractiunii de talharie

Infractiunea de talharie se consuma atunci cand actiunea de sustragere a avut o desfasurare completa si s-a produs rezultatul specific ca urmare a intrebuintarii: actele de constrangere. In literatura juridica s-a subliniat faptul ca 'daca activitatea principala s-a consumat fara ca faptuitorul sa fi avut nevoie de a recurge la actiunea adiacenta, fapta consumata este infractiunea de furt, iar nu de talharie'.74

Infractiunea de talharie este consumata cand faptuitorul, dupa comiterea sustragerii efectuata fara intrebuintarea de violente, recurge la amenintari sau la alte acte de constrangere pentru a pastra bunul furat sau pentru a inlatura urmele infractiunii ori pentru a-si asigura scaparea. Cu privire la aceasta ipoteza, Tribunalul Suprem a statutat ca 'fata de prevederile art.211 Cod Penal, infractiunea de talharie se consuma chiar daca faptuitorul nu a reusit, prin folosirea violentei, sa pastreze bunul furat ori sa-si asigure scaparea, fiind suficient sa se stabileasca daca prin activitatea sa de violenta el nu a urmarit un asemenea scop'.

In privinta consumarii actiunii de furt, Codul Penal a consacrat 'teoria apropriatiunii', potrivit careia bunul trebuie sa fi trecut in posesia infractorului, indiferent cat dureaza aceasta posesie.

Consumarea actiunii de sustragere implica o luare a bunului in stapanirea de fapt a faptuitorului, in scopul insusirii pe nedrept.

c) Epuizarea infractiunii de talharie

In ceea ce priveste epuizarea infractiunii de talharie, aceasta

- Vintila Dongoroz si colectivul: op. cit., pag. 49

este susceptibila 'de o activitate infractionala prelungita in timp' dupa atingerea momentului consumativ si deci de o eventuala amplificare a urmarilor imediate. In masura in care dureaza actiunea adiacenta de intrebuintare a mijloacelor de constrangere, in aceeasi masura poate fi prelungits, prin acte succesive de sustragere, actiunea principala si deci fapta de talharie.

In ipoteza unor astfel de prelungiri, fapta de talharie se considera epuizata atunci cand 'au incetat actele succesive in efectuarea actiunii principale sau cand nu mai este posibila o amplificare a urmarilor actiunii adiacente'.75 Uneori actiunea adiacenta poate produce urmari de o gravitate progresiva (vatamari corporale grave, moartea victimei), de natura sa modifice tot progresiv ai pericolul social concret al talhariei; in aceste situatii si procesul cauzal al activitatii infractionale se prelungeste, de asemenea, in timp.

Modalitati

Infractiunea de talharie, ca si infractiunea de furt, poate fi comisa in diferite modalitati normative, fiecare modalitate de comitere reprezentand particularitati de care trebuie sa se tina seama la evaluarea gradului concret de pericol social al faptei comise.

Fiecarei modalitati normative ii poate corespunde o varietate de modalitati faptice ce se au in vedere la individualizarea pedepsei.

Talharia poate prezenta concret modalitati, variante si in raport cu actiunea adiacenta, dupa mijloacele folosite (violente, amenintari, punere in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara), dupa momentul in care

Vintila Dongoroz si colectivul. op. cit., pag. 492

a intervenit actiunea adiacenta (in timpul executarii actiunii principale sau imediat dupa consumarea sau intreruperea acestuia), dupa scopul in vederea caruia a fost efectuata actiunea adiacenta, etc.

Sunt considerate forme agravate ale infractiunii de talharie imprejurarile prevazute de alin. 2 al art. 211 Cod Penal. Imprejurarile care dau infractiunii de talharie o forma mai grava se refera fie la subiect si latura subiectiva, fie la obiectul ei material.

In Legea nr. 140/ 1996 - privind modificarea si completarea Codului Penal - nu se face precizarea expresa ca infractiunea de talharie este mai grava daca este comisa in imprejurarile prevazute in alin. 2, 2^1. Faptul ca talharia este apreciata mai grava cand este comisa in imprejurarile aratate in alin. 2 al art. 211 Cod Penal rezida din incadrarea juridica a talhariei in cazul in care este comisa in imprejurarile aratate in alin. 2 al art. 211 Cod Penal, respectiv pedeapsa in aceste cazuri este inchisoarea de la 3 la 18 ani.

Imprejurarile care dau un caracter mai grav infractiunii de talharie sunt urmatoarele:

*** talharia comisa de doua sau mai multe persoane impreuna periculozitatea sociala a talhariei este determinata in acest caz de insasi pluralitatea faptasilor, care da acestora o mai mare forta de actiune, le creeaza mai mari posibilitati de comitere si de ascundere a infractiunii, ii face sa actioneze cu mai multa siguranta si indrazneala. Pentru existenta agravantei se cere ca faptuitorii sa fi actionat impreuna la comiterea faptei. Nu are relevanta daca la aceasta fapta, comisa de doua persoane, raspunderea penala a uneia este inlaturata datorita unei cauze de excludere a caracterului penal al faptei (iresponsabilitate, minoritate, etc).

Referindu-se la fapta si nu la persoana unuia dintre participanti, agravanta prevazuta de art. 211, alin. 2^1 lit. a - Cod Penal se rasfrange, potrivit art. 28, alin. 2 Cod Penal, asupra tuturor participantilor care au cunoscut-o.

Daca talharia a fost comisa de cel putin 3 persoane impreuna, circumstanta agravanta prevazuta de art. 211, alin. 2^1 lit. a - Cod Penal intra in concurs cu agravanta generala prevazuta de art. 75, lit. a - Cod Penal. Intr-o asemenea situatie, intrucat specialul primeaza fata de general, se aplica numai circumstanta agravanta speciala.Daca persoanele care au comis o talharie s-au asociat in vederea comiterii acesteia se fac vinovate si de comiterea infractiunii prevazute de art. 323 Cod Penal, fapt pentru care se aplica, potrivit art. 323, alin. 2 - Cod Penal, regulile referitoare la concursul infractiunii.

*** talharia comisa de o persoana avand asupra sa o arma sau o substanta narcotica.

In aceasta situatie talharia este considerata mai grava, deoarece, pe de o parte faptuitorul avand asupra sa o arma sau o substanta narcotica capata o incredere sporita in reusita actiunii sale, iar pe de alta parte detinerea unei arme sau a unei substante narcotice in momentul comiterii talhariei implica pericolul folosirii acestora. Nu este necesar ca faptuitorul sa se foloseasca de arme sau substanta narcotica pe care o are asupra sa in momentul comiterii talhariei, ci este suficient ca una din acestea (arma sau substanta narcotica) sa fie asupra sa. Este necesar ca faptuitorul sa stie ca are asupra sa arme sau substante narcotice, avand astfel posibilitatea folosirii la nevoie.

Notiunea de ' arma' are intelesul stabilit de art. 151, alin. 1 - Cod Penal. Obiectele pe care alin. 2, act. 151 - Cod Penal le asimileaza armelor constituie arme in intelesul art. 211, alin. 2^1 lit. b - Cod Penal doar in situatia cand sunt folosite la comiterea talhariei.76

76 - Vintila Dongoroz si colectivul : op. cit., voI. III, pag. 476 (comentariu referitor la furtul calificat)

In cazul cand faptuitorul care avea arma asupra sa, in cazul comiterii infractiunii de talharie, nu poseda permis legal de a o purta, infractiunea de talharie intra in concurs cu infractiunea prevazuta de art. 179 Cod Penal.

'Prin substanta narcotica se intelege orice substanta care are insusirea de a produce adormirea unei persoane'.77

In caz de participatie agravanta se extinde asupra tuturor participantilor, daca acestia au cunoscut ca faptuitorul detine asupra sa o arma sau o substanta narcotica.

*** talharia comisa de o persoana mascata, deghizata sau travestita periculozitatea sporita consta in folosirea de catre faptuitor a unui procedeu pentru a nu putea fi cunoscut, dand totodata victimei o mai mare teama de a se apara sau de a riposta. Mascarea consta in acoperirea fetei cu o masca. Travestirea sau deghizarea consta in schimbarea infatisarii prin aplicarea de mustati sau barba falsa, foloseste imbracamintea sexului opus, astfel incat sa nu poata fi recunoscut.

*** talharia comisa in timpul noptii - ofera conditii mai favorabile faptuitorului. Datorita intunericului, a scaderii atentiei sau vigilentei oamenilor, faptuitorul se poate apropia in siguranta si cu mai putin risc de victima si are mai mult curaj.

Cu privire la momentul cand incepe si se sfarseste noaptea - intrucat odata cu schimbarea anotimpurilor soarele rasare si apune la ore diferite - sustinem ideea ca noaptea incepe la asfintitul soarelui si se sfarseste la rasaritul soarelui. Lasarea intunericului sau persistenta acestuia, la intervalul dintre zi si noapte, mai este influentata si de alte conditii

77 - Octavian Loghin, Avram Filipas, Drept penal, Partea speciala, Bucuresti 1994, Casa de Editura si Presa 'Sansa SRL ', pag. 139

atmosferice naturale si la terminarea duratei noptii trebuie sa se tina seama si de acestea (timp noros, ploaie).

Instantei de judecata ii revine sarcina de a stabili, in fiecare caz in parte, imprejurarea daca talharia a fost comisa in timp de noapte sau zi sau daca o parte din actele de executare a talhariei a fost comisa pe timp de noapte, caz in care se aplica prevederile art. 211, alin.2 lit. b - Cod Penal.

*** talharia comisa intr-un loc public sau intr-un mijloc de transport

Prin 'loc public', avand in vedere dispozitiile art. 152 Cod Penal, se intelege orice loc care prin natura sau distinctia lui este in permanenta accesibil publicului, precum si orice alt loc in care publicul are acces in anumite intervale de timp. Se apreciaza ca talharia este comisa intr-un loc public, chiar daca in momentul comiterii acestuia, in locul respectiv, nu se aflau persoane.

Prin 'mijloc de transport' se intelege mijlocul de transport destinat pentru transportul persoanelor. Este necesar ca mijlocul de transport sa efectueze in momentul efectuarii talhariei transportul de persoane - chiar daca in el nu se aflau alte persoane decat victima ai faptuitorul, iar bunul sustras sa se fi aflat asupra victimei.

Chiar daca activitatea infractionala a faptuitorului s-a desfasurat in parte in mijlocul de transport se aplica prevederile art. 211, alin. 2, lit. c - Cod Penal.

***talharia comisa intr-o locuinta sau in dependinte ale acesteia

Prin 'locuinta' se intelege locul ales de o persoana unde aceasta isi desfasoara activitatea personala. Prin "dependinte" se inteleg acele locuri care constituie un accesoriu al locuintei care intregeste folosirea acesteia. 'Nu intereseaza daca dependintele fac corp comun cu locuinta sau sunt separate. Constituie dependinte si partile comune ale altui imobil (scara, holul, terasa acoperita, etc)'.

Infractiunea de talharie este considerata ca este comisa intr-o locuinta sau dependinte a acesteia, indiferent de modul cum faptuitorul a patruns in locuinta respectiva (cu sau fara acordul victimei). Daca faptuitorul a patruns in locuinta victimei fara acordul acesteia, infractiunea de talharie in acest caz absoarbe infractiunea de violare de domiciliu, deoarece talharia nu poate fi comisa decat printr-o patrundere fara drept in locuinta victimei (absorbtie naturala).

Pericolul sporit pe care il da comiterea infractiunii de talharie intr-o locuinta sau dependinta a acesteia consta in faptul ca in acest caz victima are posibilitati reduse de a cere ajutor altor persoane, iar faptuitorul nu poate fi observat, posibilitatea prezentei martorilor oculari fiind exclusa.

Infractiunea de talharie intra in concurs cu infractiunea de uzurpare de calitati oficiale, prevazuta de art. 240 Cod Penal, in cazul in care faptuitorul, pentru a patrunde in locuinta victimei, si-a atribuit fara drept o calitate oficiala dupa care a indeplinit un act legat de calitatea respectiva. Folosind acest procedeu pentru a patrunde in locuinta victimei, faptuitorul invinge vigilenta victimei, ceea ce face ca fapta sa fie mai usor de comis, dupa ce faptuitorul se afla deja in locuinta.    

*** talharia comisa in timpul unei calamitati

Prin 'calamitate' se intelege situatia care se produce ca urmare a unui eveniment natural, o stare de fapt pagubitoare pentru o colectivitate de persoane (inundatii, cutremure, catastrofe de cale ferata). Este necesar ca talharia sa se produca in timpul unei calamitati, adica in perioada de timp cuprinsa intre momentul producerii evenimentului cand aceasta stare inceteaza.

*** talharia care a avut vreuna din urmarile aratate in art.182 Cod Penal.

Art.182 Cod Penal prevede infractiunea de vatamare corporala grava.

Gravitatea faptei este data de numarul de zile de ingrijiri medicale necesare victimei pentru a se vindeca, respectiv mai mult de 60 zile sau care a produs una din urmatoarele consecinte: pierderea unui simt sau organ, incetarea functionarii acestora, o infirmitate permanenta fizica ori psihica, slutirea, avortul ori punerea in primejdie a vietii personale'.

Daca faptuitorul, prin agresiunile pe care le-a exercitat asupra victimei pentru a sustrage un bun, o face pe aceasta sa sufere una din consecintele prevazute de art. 182 Cod Penal, ne aflam in situatia prevazuta de art. 211, alin. 2 lit e - Cod Penal.

Intre fapta de talharie si urmarea produsa trebuie sa existe un raport de cauzalitate. Este necesar ca agresiunea faptuitorului asupra victimei, care a produs una din consecintele aratate in art. 182 Cod Penal, sa fie urmata de sustragerea unui bun al victimei, bun urmarit de faptuitor. De asemenea, este    necesar ca faptuitorul care a actionat cu intentie pentru comiterea talhariei sa fi fost totodata in culpa fata de urmarea mai grava produsa, in sensul ca a prevazut-o dar a considerat fara temei ca nu se va produce, ori nu a prevazut-o desi putea si trebuia sa o prevada. 'Daca faptuitorul a actionat cu intentie in ceea ce priveste urmarea mai grava, care s-a produs, faptele constituie un concurs real de infractiuni.78

In cazul in care faptuitorul a produs vatamari corporale mai multor persoane cu ocazia sustragerii bunului urmarit de el, dar numai uneia i-a produs vatamarile corporale prevazute de art. 182 Cod Penal si in acest caz talharia se incadreaza in prevederile art. 211, alin. 2 lit. e - Cod Penal.

In situatia comiterii unei talharii care a produs consecinte deosebit de grave, circumstanta agravanta consta in aceea ca, prin

- Octavian Loghin, rudorel roader, Drept penal, Partea speciala, Casa de Editura si Presa 'Sansa S.R.L. ', 1994, pag. 245

comiterea talhariei, s-au produs consecintele prevazute de art. 146 Cod Penal, asa cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996 - privind modificarea si completarea Codului Penal. Prin 'consecinte deosebit de grave' se intelege o paguba materiala mai mare de 50.000.000 lei sau o perturbare deosebit de grava a activitatii, cauzata unei autoritatii publice sau oricareia din institutiile la care se refera art. 145 Cod Penal ori altei persoane juridice sau fizice.

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 207/15.11.2000, valoarea pagubei materiale privind consecintele deosebit de grave s-a modificat de la 50.000.000 de lei la un miliard de lei.

In cazul comiterii unei talharii cu consecinte deosebit de grave, nu se mai tine seama daca aceasta a fost comisa in imprejurarile prevazute de alin.l sau alin. 2, art. 211 - Cod Penal. Fapta poate fi comisa in oricare din aceste imprejurari.

In ceea ce priveste talharia care a avut ca urmare moartea victimei, se cere pe de o parte un raport de cauzalitate intre fapta de talharie si moartea victimei, iar pe de alta parte se cere ca faptuitorul care a actionat cu intentie in ceea ce priveste fapta de talharie sa fie in culpa fata de producerea rezultatului mai grav. Daca faptuitorul a comis cu intentie moartea victimei, suntem in cazul unui concurs de infractiuni intre infractiunea de talharie prevazuta de art. 211, alin. 1 - Cod penal si infractiunea de omor. Daca faptuitorul a actionat cu intentia de a ucide victima pentru a putea comite mai usor talharia, ne aflam in prezenta unui omor deosebit de grav prevazut de art. 176, lit. d - Cod Penal in concurs cu infractiunea de talharie prevazuta de art. 211, alin. 1 - Cod Penal.79

Octavian Loghin, Avram Filipas : op. cit., pag. 245 - 246

3. Sanctiuni

Talharia comisa in conditiile art 211, alin. 1 Cod Penal este sanctionata prin pedeapsa inchisorii de la 3 la 18 ani. In mod concret, pedeapsa trebuie sa fie stabilita intre aceste limite speciale, pe baza criteriilor de individualizare prevazute de art. 72 Cod Penal.

Cand se va constata existenta unor circumstante atenuante, pedeapsa va fi coborata sub minimul de 3 ani, putand fi redusa, conform dispozitiilor art.76, lit. c - Cod Penal. Coborarea pedepsei sub minimul de 3 ani nu este obligatoriu in caz de concurs intre circumstantele atenuate si agravante - art. 80, alin. 2 - Cod Penal.

Cand talharia s-a comis in imprejurarile prevazute in alin. 2 al art. 211 Cod Penal pedeapsa este inchisoare de la 5 la 20 ani, iar cand talharia s-a comis in imprejurarile prevazute in alin. 2^1 Cod Penal pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 20 ani. Cand se constata existenta unor circumstante atenuante, pedeapsa va fi coborata sub minimul de 5 ani, dar nu mai jos de 1 an.

Cand talharia a produs consecinte deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 ani si interzicerea unor drepturi. In acest caz, existenta circumstantelor atenuate coboara pedeapsa sub minimul de 15 ani, dar nu mai jos de 3 ani.

Celelalte dispozitii ale legii penale privitoare la existenta circumstantelor agravate se aplica in mod corespunzator (art. 78, alin.1 Cod Penal).
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2610
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved