Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


DOBANDIREA CALITATII DE MAGISTRAT

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
AUDITUL CALITǍTII
Competenta organului fiscal
Principiul activitatii legii penale
INTRODUCERE IN DREPTUL CIVIL ROMAN
DREPT COMERCIAL - Aparitia si evolutia istorica a dreptului comercial
DRETUL FINANTELOR PUBLICE TEST GRILA
NOTIUNEA SI OBIECTUL DREPTULUI COMUNITAR
Functiile familiei
MIJLOACE TEHNICO-STIINTIFICE FOLOSITE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA
Sesizarea organelor judiciare


DOBANDIREA CALITATII DE MAGISTRAT

Modalitati de recrutare a magistratilor

Modul de recrutare trebuie sa fie o preocupare majora pentru legislatia in domeniu intrucat magistratii trebuie sa corespunda unei exigente tehnice cum ar fi pregatirea profesionala, experienta juridica, dar si morala.
Sistemele de recrutare a judecatorilor au fost diferite in timp in raport de necesitatile impuse de dezvoltarea societatii.

Se pot distinge trei mari sisteme:

1) numirea de catre puterea executiva;

2) alegerea;

3) recrutarea chiar de catre corpul magistratilor.

In legislatia noastra, dobandirea calitatii este reglementata de Legea nr. 303/2004 in doua modalitati principale si doua secundare. Principalele doua modalitati sunt:

- dobandirea calitatii prin concurs la INM. Persoana admisa dobandeste calitatea de auditor de justitie si apoi pe cea de judecator/ procuror;

- dobandirea calitatii prin concurs cu posibilitatea numirii directe in functie;

In vechea reglementare exista si posibilitatea dobandirii calitatii de judecator/ procuror, pe cale exceptionala, fara concurs.

Cele doua modalitati subsidiare se refera la magistratul asistent cu sau fara concurs.

Admiterea prin INM

Admiterea in magistratura se face prin concurs pe baza competentei profesionale a aptitudinilor si a bunei reputatii. Admiterea la INM se face cu respectarea principiilor transparentei, egalitatii si numai pe baza de concurs.

La concurs se poate inscrie persoana care indeplineste urmatoarele conditii:

- are cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitate de exercitiu deplina;

- este licentiata in drept;

- nu are antecedente penale sau cazier fiscal;

- cunoaste limba romana;

este apta din punct de vedere medical si psihologic.

Concursul este reglementat de Regulamentul privind concursul de admitere si examenul de absolvire a INM, adoptat prin Hotararea CSM nr. 439/2006, modificata prin Hotararea 144/2008, nr. 475/2007 si 538/2008.

Concursul consta in doua etape. Prima presupune verificarea cunostintelor prin examen de tip grila. A doua etapa presupune doua trepte: un test grila privind verificarea rationamentului logic si a doua un interviu. Candidatii admisi dobandesc calitatea de auditori de justitie.

Institutul se finalizeaza cu un examen de absolvire, in urma caruia se dobandeste calitatea de judecator sau procuror stagiar.

Calitatea de judecator/procuror definitiv de dobandeste in urma examenului de capacitate.Examenul de capacitate se organizeaza anual, consta intr-o proba scrisa si una orala. Media generala trebuie sa fie 7.

In termeni de 30 de zile de la promovarea examenului CSM propune Presedintelui Romaniei numirea in functie.

Admiterea directa in magistratura pe baza de concurs

Pot fi numiti in magistratura pe baza de concurs persoanele care au indeplinit functia de judecator/ procuror si care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor, avocatii, notarii, asistentii judiciari, consilierii juridici, persoanele care au indeplinit functii de specialitate juridica in cadrul Parlamentului, administratiei prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului poporului, Curtii de Conturi, Consiliului Administrativ, cadre didactice din invatamantul juridic superior acreditat, cu o vechime in specialitate de cel putin 5 ani, precum si magistrati asistenti cu o vechime de 5 ani care si-au incetat activitatea din motive neimputabile.

Concursul este reglementat de Hotararea CSM nr. 152/2006 modificata prin Hotararea nr. 80/2007 si 123/2007. Consta intr-o proba scrisa teoretica (fundamentele constitutionale ale statului, jurisprudenta CEDO si drept comunitar) si practica (institutii de baza din dreptul civil, penal, drept procesual, organizare judiciara si Codul deontologic).

Numirea candidatilor admisi se face de Presedintele Romaniei care poate refuza o singura data numirea. Magistratul admis va urma un curs la INM.

Dobandirea calitatii de magistrat fara concurs

In reglementarea art. 33 din Legea nr. 303/2004, anterioara anului 2008, persoanele care au indeplinit functia de judecator sau procuror minim 10 ani si care au incetat activitatea din motive neimputabile puteau fi numite, fara concurs, in functia de judecator sau procuror. De asemenea,    magistratii asistenti cu o vechime de cel putin 10 ani, precum si avocatii cu o vechime in profesie de cel putin 10 ani puteau fi numiti fara concurs in functia de magistrati, insa numai la judecatorii si parchetele de pe langa acestea.

Persoanele mentionate mai sus care indeplineau conditiile prin cumularea vechimei in functia de judecator/ procuror/ avocat puteau fi numite in magistratura fara concurs la instanta sau parchetul unde au functionat, cu exceptia I.C.C.J.

Prin O.U.G. nr. 46/2008 dispozitiile art. 33 alin. 5-10 au fost abrogate.

Modalitati atipice de dobandirea calitatii de magistrat

- dobandirea functiei de magistrat civil de catre magistratul militar

- dobandirea functiei de judecator de catre procuror si invers

- dobandirea calitatii de magistrat de catre judecatorii Curtii Constitutionale care la data numirii la Curtea Constitutionala aveau functia de judecator sau procuror.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1473
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site