Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


DONATIILE INDIRECTE, DONATIILE DEGHIZATE SI DARURILE MANUALE

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDONATIILE INDIRECTE, DONATIILE DEGHIZATE SI DARURILE MANUALE

1. Donatiile indirecte

Sunt situatii in care o persoana doreste sa gratifice pe o alta, dar nu prin intermediul contractului de donatie propriu-zis, ci prin intermediul unui alt act juridic. In aceasta situatie ne aflam in prezenta unei donatii indirecte, care pentru a fi valabila trebuie sa indeplineasca toate conditiile de fond si de forma ale actului prin intermediul caruia se realizeaza.In practica se intalnesc, in principal, urmatoarele categorii de donatii indirecte:

a. Renuntarea la un drept. In cazul in care renuntarea la un drept este facuta cu intentia de a gratifica, atunci ea da nastere unei donatii indirecte.

Donatia indirecta constituie in realitate un accesoriu al operatiunii principale, care este renuntarea la un drept si de care va beneficia cel chemat in baza legii sa se bucure de dreptul respectiv. Astfel, art. 697 C. civ. dispune ca "partea renuntatorului profita coerezilor sai; daca este singur, succesiunea trece la gradul urmator"; sau renuntarea la un drept de uzufruct, de care va profita nudul proprietar prin consolidare etc.

b. Remiterea de datorie constituie un mijloc voluntar de stingere a unei obligatii, constand in renuntarea creditorului la dreptul sau de creanta, cu consimtamantul (expres sau tacit) al debitorului, ea fiind, in principiu, gratuita.

Remiterea de datorie nu este supusa conditiei formei autentice cerute pentru validitatea contractului de donatie, ea putand fi facuta in orice forma, scrisa, verbala sau chiar tacita, atunci cand ea decurge din anumite fapte ale creditorului, din care rezulta neindoielnic intentia acestuia de a-l libera pe debitor.

c. Stipulatia in favoarea unei terte persoane este un contract prin care o parte, numita promitent, se obliga fata de alta parte, numita stipulant, sa execute o anumita prestatie in folosul unei terte persoane, numita beneficiar, care nu participa si nici nu este reprezentata la incheierea contractului.

Stipulatia in favoarea unei terte persoane, facuta cu intentia de a gratifica reprezinta o donatie indirecta, scutita de forma solemna ceruta pentru donatii.

2. Donatiile deghizate

Donatia este deghizata atunci cand este simulata, ascunsa sub forma unui act juridic

diferit, cu titlu oneros.

Donatia deghizata trebuie sa imbrace forma autentica, deoarece dispozitiile art. 813 C. civ. obliga, in toate cazurile, ca donatia sa imbrace forma autentica, reglementare aplicabila deci si donatiilor deghizate.
Donatia deghizata produce efectele unei donatii obisnuite.

Donatiile pot fi facute si prin persoane interpuse. Se recurge la aceasta forma a simulatiei in cazul in care se urmareste sa se faca o liberalitate unei persoane incapabile sa primeasca liberalitati de la donator. Persoana interpusa, capabila de a primi donatia, va remite apoi bunul donat donatarului incapabil.

Potrivit art. 812 C. civ., sunt prezumate a fi persoane interpuse parintii, copiii si sotul persoanei incapabile.

3. Darurile manuale

Darul manual este o varietate a contractului de donatie care are ca obiect numai

bunuri mobile corporale, incheindu-se valabil prin acordul de vointa a partilor si prin remiterea (traditiunea) efectiva a bunului de la donator la donatar, fara indeplinirea vreunei alte formalitati. Asa fiind, darul manual este un contract real si nu solemn.

Nici bunurile viitoare nu pot forma obiectul darului manual, deoarece predarea presupune detinerea materiala a bunului.

Nu are importanta valoarea bunului mobil care formeaza obiectul darului manual, putand fi chiar si un bun de o valoare deosebita. Conditia speciala care trebuie indeplinita pentru validitatea acestuia este traditiunea reala a bunului.

Prin traditiunea bunului nu trebuie sa se inteleaga o deplasare fizica a bunului de la donator la donatar, efectele sale juridice putand fi realizate si printr‑o remitere implicita, cum ar fi predarea de catre donator donatarului a cheilor de contact ale unui autoturism, insotita de predarea actelor masinii.

Pentru valabilitatea darului manual trebuie respectate toate regulile de fond cerute de lege pentru donatii.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1482
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved