Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


NORMA PENALA

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



NORMA PENALA

SECTIUNEA 1

CONCEPT



Norma de drept penal se va subordona, in esenta, structurii generice a oricarei norme juridice, dar, in acelasi timp, va prezenta si unele particularitati proprii.

in primul rand, in timp ce norma juridica extrapenala prevede o parte perceptiva care cuprinde chiar in sine comanda sau punerea in vedere de a face sau a nu face ceva, continand o formulare explicita, din care se deduce ilicitul corespunzator, in cazul normelor de drept penal, ceea ce se prevede explicit este ilicitul insusi (infractiunea), comanda normei fiind deductibila, cu alte cuvinte, norma juridica nu formuleaza direct preceptul, ci faptul contrariu preceptului (infractiunea prin omisiune sau comisiune).

in al doilea rand, in timp ce sanctiunile extrapenale vizeaza reparatia, adica repunerea celui vatamat, intr-o situatie asemanatoare cu cea preexistenta incalcarii normei, in cazul sanctiunii penale, aceasta are un vadit caracter preventiv si represiv.

sub raportul intensitatii fortei obligatorii, normele juridice penale includ o obligativitate imediata si imperativa, pe cand celelalte norme juridice prevad o obligativitate eventuala (din momentul incalcarii).

Prin urmare, primele devin incidente din chiar momentul edictarii lor, celelalte din momentul nerespectarii.

in sfarsit, in ceea ce priveste realizarea normelor de drept penale, daca acestea dau nastere de principiu actiunii publice (a statului), de urmarire si tragere la raspundere a celor vinovati de savarsirea unor infractiuni, celelalte norme sunt guvernate de principiul disponibilitatii, exercitarea actiunii reparatorii, aceasta fiind lasata de regula la dispozitia celor vatamati.

In consecinta, se considera ca sanctiunea penala nu este eventuala, ci inevitabila (obligatorie).

Toate aceste particularitati confera normelor juridice penale caracterul de a fi mijloacele juridice cele mai energice de asigurare a ordinii sociale.

SECTIUNEA 2

STRUCTURA NORMEI PENALE

Structura normei de drept penal pune in evidenta trei elemente componente distincte :

ipoteza - care contine descrierea faptei penale incriminate

dispozitia - care releva regula de conduita impusa de lege si

sanctiunea - care se refera la consecintele sanctionatorii ale nerespectarii regulii de conduita.

Norma juridica penala contine toate cele trei elemente comune oricarei norme juridice, exprimarea lor facandu-se, insa, in mod specific cerintelor proprii de reglare a relatiilor sociale de aparare impotriva criminalitatii, ipoteza si sanctiunea in mod expres, dispozitia intr-o maniera deductibila din celelalte doua.

SECTIUNEA 3

CATEGORII DE NORME PENALE

Spre deosebire de caracteristicile care deosebesc normele juridice, in general, de normele juridice penale la care ne-am referit mai sus, acestea din urma prezinta o serie de trasaturi care le diferentiaza si intre ele, permitand clasificarea lor in functie de continutul normativ propriu si de cel al structurii. in acest sens, stiinta dreptului penal distinge mai multe categorii de norme:

1. Normele penale generale si speciale

2. Normele penale prohibitive si onerative

3. Normele penale unitare si divizate

4. Normele penale de incriminare-cadru

5. Normele penale de trimitere si de referire

6. Normele cu ipoteza simpla sau cu ipoteza descriptiva

7. O ultima clasificare a normelor penale se face in functie de gradul de determinare a sanctiunii, distingandu-se sub acest unghi normele cu sanctiuni absolut determinate, absolut nedeterminate, relativ determinate, cu pedepse alternative sau cumulative.

Bibliografie selectiva:

I.Ceterchi s.a., Teoria generala a statului si dreptului, Bucuresti, 1967, p. 333 , Op. cit., pp. 15-16

2. Nicolae Buzea, Infractiunea penala si culpabilitatea, Alba Iulia, 1944, p. 1

3. Tr. Pop, Drept penal comparat, Cluj, vol. II, 1983, p. 89 si L. Bira, Drept penal - Partea Generala, Cluj, 1971, pp. 21-24



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2026
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved