Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Criza economica

Marketing



+ Font mai mare | - Font mai mic



Criza economica

Pe masura ce acceptam existenta crizei economice mondiale, aceasta devine scuza perfecta. Afacerile nu mai merg, este de vina criza, angajatii nu mai dau randament, evident - criza. Tot ce se intampla in aceste zile negativ este pus pe seama crizei financiare, care a devenit pentru multi dintre noi panaceul perfect pentru a justifica incompetenta profesionala. De la oameni de afaceri si pana la functionari, toti isi justifica in aceste zile esecurile profesionale folosind pretextul mondial. Nu ne gandim ca poate am esuat, pentru ca metodele noastre nu sunt bune sau pentru ca nu am fost capabili sa ne ridicam la un nivel inalt de performanta. Nu, cu siguranta criza este de vina!

Familiile se destrama, oamenii de afaceri se sinucid, toata lumea se transforma, iar singurul responsabil este evident criza financiara care, descrisa de oameni, pare un fenomen extraterestru cu care noi nu avem nicio legatura. Toti vorbesc despre Criza Financiara, dovedind un respect pios in fata unei probleme pe care astfel spera sa o externalizeze.



Criza financiara este o consecinta indirecta a actiunilor noastre, nu un "demon financiar" care s-a trezit deodata sa ne inghita. Decat sa ne incapatanam sa blestemam zeii si timpurile in care traim, decat sa ii injuram pe bancheri, mai bine am invata sa ne luam destinul in propriile maini si sa ne adaptam acestei crize financiare care va deveni pentru urmatorii ani un "status quo".

Pe langa problemele generate de problemele economiei mondiale, aceasta criza ofera insa posibilitatea unui nou inceput pentru multe dintre mecanismele care necesitau de urgenta reparatii. Da, acum situatia pare dezastruoasa, dar criza financiara ne impinge spre o mai buna organizare sociala si spre intelegerea unui cuvant foarte important: cumpatare.

Marketingul si publicitatea se transforma si ele odata cu aceasta criza financiara. Companiile devin mai prudente, banii sunt investiti mai atent, iar rezultatele nu mai sunt considerate simple accesorii. Vom descoperi cum, in 2009, plannerii vor face targetarea mai atent, fara sa-si imparta bugetele in cat mai multe locuri doar de dragul unui reach total ineficient. Vom asista la o concentrare pe anumite nise, evident favorizate de situatia actuala, in timp ce alte domenii, neproductive, vor ramane in umbra. Este greu pentru foarte multi, oamenii isi vor pierde locurile de munca.

Vor disparea companiile care refuza sa se adapteze noii situatii, vor disparea ziarele si televiziunile care nu renteaza, vor disparea toti acei care nu au inteles ca traim intr-un univers economic imprevizibil. Criza mondiala ii va scoate din scena pe toti cei care nu aveau ce cauta acolo, lasand astfel un loc liber pentru cei care stiu cu adevarat ce trebuie facut. Ne indreptam spre o piata care va apartine celor bine pregatiti.

Intr-un moment in care oamenii incep sa inteleaga ca nu au nevoie de chiar atat de multe, intr-un moment in care ne dam seama ca nu trebuie sa consumam cu orice pret, marketingul va trebui sa ajunga la un alt nivel. Devine din ce in ce mai greu sa vinzi, iar specialistii din domeniu vor trebui sa gaseasca noi metode.

Omul modern nu rezista foarte mult fara mitologie. Avem nevoie de miturile personale asa cum avem nevoie de aer. Iar astazi, mitul cel mai la moda este criza ca o simpla etapa de tranzitie. Ne iluzionam din ce in ce mai des cu faimoasele vorbe "in curand va fi mai bine, in curand toate se vor rezolva".

Cu siguranta, multi dintre cei care au pierdut averi la bursa isi plang de mila intrebandu-se de ce oare trebuia sa apara aceasta criza tocmai acum, in timpul vietii lor. Problema este insa mai spinoasa si tine exact de acest fel de planificare limitata. Criza economica a explodat acum tocmai pentru ca, incepand cu 1930, planurile s-au facut pe perioade scurte. Nu ma refer la capitalism ca intreg, pentru ca din punctul de vedere al sistemului, criza este o etapa fireasca de epurare si reglare. Problema este ca pentru a fi benefica, ea trebuie sa ne invete ca planurile economice nu se gandesc pe 1 an sau pe 5. Daca vrem sa ne putem bucura si peste 10, 20, 50 de ani de roadele muncii noastre, trebuie sa gandim in perspectiva.

Strategiile de marketing nu mai trebuie sa se axeze pe simplul profit. Incepem sa ne gandim si la domeniile adiacente. Nisele devin dintr-o data mai importante, banii se cheltuie cu mana tremuranda. Iar toti cei care vad asta ca pe un pas in spate trebuie sa inteleaga ca de fapt nu facem decat sa revenim la un normal pe care l-am uitat de mult. Intrebati un om de ce s-a imprumutat, iar el va va raspunde siderat ca altfel nu si-ar fi putut permite un anumit stil de viata, anumite obiecte. Cati oare s-au gandit ca poate stilul de viata pe care si-l doresc nu li se potriveste, cati oare s-au gandit ca atunci cand nu iti permiti, pur si simplu nu trebuie sa consumi atat de mult.

Viitorul astazi nu mai arata atat de sigur ca in urma cu 2-3 ani. Foarte multi dintre cei care s-au bazat pe retete prefabricate se vad nevoiti sa adopte un alt stil. Unul dintre beneficiile crizei economice este tocmai distrugerea miturilor. Afacerile stas nu mai functioneaza, multe dintre cartile de sfaturi practice despre cum sa faci milioane de dolari pot fi aruncate la cosul de gunoi. Intr-un sistem aflat in permanenta schimbare, intr-un peisaj economic de tip canibal, vor supravietui doar cei puternici, cei care stiu intr-adevar ce inseamna economia matura.

Marketingul, ca unul dintre principalii vectori ai economiei, trebuie sa fie adaptat si el acestor perioade. Am observat si observam cum marile companii asteapta in aceste momente, testeaza piata. Campaniile mari de marketing lipsesc astazi tocmai pentru ca trebuie planuite mai bine ca inainte. Nu este vorba de frica, ci de o analiza atenta a conditiilor. In aceste zile, analistii din lumea intreaga incearca sa prevada ce s-ar putea intampla in viitor. Pentru ca cel care va reusi sa anticipeze bine, va castiga.

Firmele care vor sti sa-si inteleaga clientii si sa le anticipeze miscarile, vor avea castig de cauza pe o piata volatila. Nu mai exista certitudini, nu mai exista retete sigure si tocmai de asta trebuie sa ne asteptam in urmatoarea perioada la campanii inovative, la mostre de maiestrie. Marketingul viitorului va fi mai bun decat pana acum, pentru ca pe masura ce posibilitatile de cumparare scad si se intorc in matca fireasca (adica sustinute de o economie reala, solvabila), market share-ul incepe sa se stranga si sa se faca din ce in ce mai mic, generand panica si nevoia de idei noi, idei mai bune.

Sa nu ne amagim insa sperand ca totul ne va ocoli, asta se va intampla in toate domeniile, pentru ca totul este corelat. Oamenii de marketing care analizeaza astazi viitorul vor trebui sa tina cont de toti acesti factori.

Pentru ca da, traim intr-o perioada in care Nostradamus ar fi angajat pe loc ca head planner. Totul insa atata timp cat ar renunta la cliseele legate de sfarsitul lumii.

In 2003, intr-un articol (Squanderville versus Thriftville) care a intrat in istoria bussinesului mondial, Warren Buffet avertiza asupra pericolului unui raport negativ dintre exporturi si importuri. Buffet spunea atunci, in 2003, ca o tara care isi epuizeaza gradual resursele monetare, ajunge, imprumutand din ce in ce mai multi bani, oferindu-si la schimb resursele naturale, sa depinda de creditorii sai externi. In acel articol marele afacerist american demonstra ca, in ciuda aparentelor, de foarte multe ori banii lichizi sunt mai importanti decat resursele.

Criza economica dezlantuita de astazi ii da dreptate lui Buffet. Insa din pacate, foarte putini au inteles substratul acestei crize, foarte putini au inteles ca astazi, banii lichizi sunt probabil cel mai important bun economic. Pentru ca, atunci cand ne imprumutam pentru a actiona, toate posesiunile noastre, indiferent de ce natura ar fi ele, depind de banii lichizi pe care i-am folosit pentru a actiona. Iar atunci cand ne blocam prin ipoteci si garantii posesiunile, adaugam un plus de insolvabilitate pentru fiecare dintre ele, plus care este oricum augumentat de orice perioada de recesiune.

Atunci cand investim multi bani intr-un obiect (apartament, masina sau chiar o afacere), blocam acei bani si ne expunem riscului unei diminuari masive a valorii. Zecile de miliarde pierdute in doar cateva zile ne demonstreaza ca banii lichizi au devenit dintr-o data mult mai importanti. Si de asta astazi, trebuie sa investim doar in ceea ce avem nevoie cu adevarat. In rest, banii sunt foarte buni si foarte sanatosi.

Cand ai nevoie de "cash", iar piata este blocata, toate palatele din lume nu valoreaza nimic. Sau, daca valoreaza, o fac de multe ori sub pragul real. Adica, in esenta, astazi investitiile in bunuri fixe nu mai sunt profitabile. Pe o piata aflata in miscare, intr-o lume economica guvernata de haos mai mult decat de orice altceva, cei mai castigati sunt cei care beneficiaza de un capital mobil, utilizabil. Ei insa nu trebuie sa cada in capcana consumerismului. Daca ai bani, cel mai bun lucru pe care poti sa il faci astazi este sa ii conservi. Planurile de marketing trebuie sa fie create pentru a obtine bani, nu produse adiacente.

Cele mai importante lucruri sunt cele care pot fi transformate oricand in altceva fara pierderi, eventual cu profit. Iar acestia sunt banii, tocmai pentru ca, prin calitatea lor intrinseca strict reprezentativa, isi pot schimba fundamentul fara a isi pierde insa din valoare. Banii pot proveni din surse diferite, insa inseamna acelasi lucru. In momentul in care acestea nu iti mai sunt suficiente, daca piata este ca astazi, nu ai ce face, esti blocat. In timp ce echivalentul unui palat in bani este un capital multivalent, care poate fi transformat la nevoie in orice. Banii nu se blocheaza niciodata, obiectele da.

Un om de marketing trebuie sa invete sa isi axeze campania pe profit. Pe profit cuantificabil, pe profit direct. Da, avem nevoie de awareness, dar doar in masura in care suntem constienti ca acel capital de imagine se va putea transforma la un moment dat (un moment anticipabil, nu ascuns in ceata) in capital, in ceva concret. Nu conteaza ca un milion de oameni au vrut sa cumpere produsul si au ales totusi altceva, conteaza ca unul singur a cumparat.

Problema marketingului astazi este ca a devenit foarte important si ca nu detinem inca destule cunostiinte pentru a il putea extinde eficient la nivelul intregii societati. Oamenii de marketing sunt luati in ras de artisti, de vizionari, de toti cei care au impresia ca viata lor nu va fi afectata de aceasta schimbare. Dar, asa cum pilda de mai sus ne arata, greselile facute intr-un domeniu se extind rapid la intreg sistemul.

In aceasta frenezie a consumului in care suntem angrenati, a venit timpul sa ne oprim si sa ne analizam sistemul. Sa vedem daca ceea ce facem va putea deveni vreodata profitabil. Ne putem sustine ritmul de viata, ne putem sustine actiunile viitoare. Daca nu, nu ar fi oare mai bine sa nu mai actionam pur si simplu? Este pana la urma, cel mai simplu lucru din lume.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1323
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved