Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


PROTECTIA MUNCII IMPOTRIVA ELECTROCUTARII

Protectia muncii

+ Font mai mare | - Font mai micPROTECTIA MUNCII IMPOTRIVA ELECTROCUTARII

a)GENERALITATIDin punct de vedere al pericolelor pe care le prezinta, exploatarea instalatiilor electrice difera de exploatarea altor instalatii, la care pericolul este anuntat de cele mai multe ori prin unele semnale, la care simturile omului reactioneaza si il ajuts sa ia masuri de aparare: in instalatiile electrice, curentul si tensiunea nu prezinta nici un indiciu care sa previna omul asupra pericolului posibil.

b)EFECTELE CURENTULUI ELECTRIC ASUPRA CORPULUI OMENESC

Curentul electric produce corpului omenesc, in anumite conditii, o serie de efecte, care se pot imparti in doua categorii: ☻Socuri electrice (comotii, pierderea auzului, vederii sau a cunostintei, oprirea respiratiei, fibrilatia, stopul cardiac);

☻Electrotraumatisme (arsuri, metalizarea pielii, leziuni ).

Pericolul de electrocutare depinde de o serie de factori:

→Rezistenta electrica a corpului omenesc, care nu depaseste de regula 1000

→Intensitatea curentului electric, care trece prin corpul omenesc si care devine periculoasa pentru valor ice depasesc 10mA in curent alternativ si 50mA in curent contunuu;

→Durata de actionare a curentului electric asupra omului. Probabilitatea de aparitie a fibrilitatii cardiace creste considerabil, odata cu prelungirea duratei de actiune a curentului asupra omului.

Atunci cand omul atinge concomitent doua elemente bune conducatoare de electricitate, aflate la potentiale diferite, prin corpul acestuia trece un curent, a carui valoare depinde de tipul retelei, precum si de felul atingerii. Daca valoarea acestui curent depaseste limitele admisibile, apare pericolul de electrocutare.

c)PROTECTIA IMPOTRIVA ELECTROCUTARII

In activitatea curenta a electricienilor exista pericolul atingerii partilor sub tensiune ale utilajelor sau instalatiilor. Exista o serie de principii si masuri de securitate, care diminueaza mult pericolul de electrocutare si a caror respectare este obligatorie.

Aceste metode se clasifica in:

METODE PRINCIPALE:daca pot realiza singure protectia necesara;

METODE SUPLIMENTARE:daca au rolul de a completa metodele principale pentru realizarea unei protectii sigure.
ALIMENTAREA LA TENSIUNE REDUSA

Protectia prin alimentare la tensiune redusa este masura care ofera maximum de siguranta impotriva tensiunilor de stingere periculoase. Protectia prin alimentare la tensiune redusa poate fi utilizata ca mijloc principal de protectie.In instalatiile de protectie prin tensiune redusa nu pot fi utilizate autotransformatoarele, deoarece prezinta pericolul de a tranzmite tensiunea retelei, iar in caz de defect apar tensiuni de atingere inadmisibil de mari.

IZOLAREA SUPLIMENTARA DE PROTECTIE

Dintre electrocutarile mortale in instalatiile de joasa tensiune, unele se datoresc tranzmiterii unei tensiuni chiar prin conductorul de protectie, datorita in general unor greseli de executie.

SEPARAREA DE PROTECTIE

Separarea de protectie consta de fapt in alimentarea unui singur receptor prin intermediul unui transformator de separatie sau al unui grup motor generator. In felul acesta, reteaua de alimentare si circuitul de lucru, acesta fiind izolat fata de pamant. Separarea de protectie este considerata drept mijloc principal de protecsie pentru echipamentele electrice portative.

LEGAREA LA NUL

Acest sistem de protectie se aplica retelelor de joasa tensiune cu neutrul legat la pamant si consta in legarea carcaselor metalice ale echipamentelor ce urmeaza a fi protejate, la conductorul de nul.

LEGAREA LA PAMANT

Legarea la pamant este o metoda de baza in realizarea protectiei impotriva atingerilor indirecte, mai cu seama in cazul retelelor trifazate cu neutrul izolat. Prin legarea la pamant a partilor metalice ale echipamentelor electrice, care in mod obisnuit nu se afla sub tensiune, dar care pot fi puse accidental sub tensiune datorita unui defect de izolatie, tensiunea de atingere nu atinge valori periculoase.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3687
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved