CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
INTEGRAREA PROFESIONALǍ
Integrarea profesionala reprezinta procesul de acomodare a noilor angajati cu conditiile specifice ale activitatii institutiei, ale departamentului si locului de munca. Acest proces este ulterior procesului de selectie si incepe odata cu incheierea contractului de munca cu institutia respectiva.
Factori care influenteaza procesul de integrare (Moldovan-Scholz, 2000):
scopurile unei institutii, declarate sau nedeclarate la care angajatul trebuie sa se supuna;
coeziunea si coerenta grupului, in care se desfasoara activitatea;
contractul pe care angajatul il are cu institutia si care stabileste un echilibru intre contributiile si realizarile cerute si recompensele financiare si nonfinanciare ale organizatiei;
normele care modeleaza noul angajat, norme care definesc rolurile lui in institutie si care norme la randul lor, vor fi confirmate, consolidate sau infirmate de asteptarile colegilor si sprijinite pe existenta unor valori integratoare;
raporturile de putere si de dependenta cu colegii si cu superiorii ierarhici, prin care angajatul isi analizeaza schimbarea comportamentului de care are nevoie pentru a-si duce la indeplinire sarcinile si a-si apara interesele.
Stadiile procesului de integrare (Hoffman, 1996):
1. Adaptarea in munca, ca prim stadiu al integrarii, se refera la invatarea modului de respectare a modelului de comportament specific mediului integrator. Individul ia cunostinta de ansamblul obligatiilor care-i revin (disciplina in munca, normele de securitate a muncii, tehnologia de fabricatie, comportamentul in grupul de munca si in colectiv, etc), si se obisnuieste treptat sa le respecte. Mediul integrator ii apare ca o sursa de imperative fata de care el trebuie sa se conformeze
2. Asimilarea exprima insusirea modelului de comportament specific mediului integrator. In acest sens individul intelege ansamblul normelor si valorilor care stau la baza cerintelor mediului de munca ; mediul integrator incepe sa devina un domeniu de stimulare si manifestare a creativitatii, de realizare a personalitatii sale.
3. Identificarea cu munca, ca stadiu superior al integrarii, presupune adeziunea la modelul de comportament al mediului integrator. La acest nivel, individul adera constient si afectiv la mediul in care se integreaza, in sensul ca se angajeaza in promovarea valorilor si normelor sale, le transforma pe acestea in preferinte, isi dezvaluie sentimentul realizarii sale in si pentru munca.
Metode de integrare profesionala (Emilian, 1999):
vizite in institutie, conduse de seful ierarhic, care ii va prezenta noului angajat activitatea acesteia, structura sa si mai ales departamentele cu care va colabora;
oferirea de informatii necesare bunei indepliniri a sarcinilor;
mentinerea unu dialog permanent intre angajat si seful sau ierarhic;
oferirea unei mape de intampinare care sa contina informatii referitoare la: strucutura organizatorica a institutiei, facilitati exsitente (economice, sociale, culturale, etc), programul zilnic de lucru, formalitatile privind evaluarea, regulamentele institutiei, date despre protectia muncii, prevenirea accidentelor, etc.
Integrarea poate fi considerata incheiata in momentul in care noul angajat a ajuns la capacitatea sa maxima de indeplinire a sarcinilor postului respectiv. Ritmul de integrare profesionala variaza de la cateva luni la chiar un an, in functie de tipul de personalitate si de temeperament al angajatului, de experienta lui, de complexitatea muncii sale, dar si de eficienta programului de integrare. Eficienta programului de integrare poate fi evaluata prin urmarirea feed-back-ului integrarii, care se realizeaza prin diverse proceduri cum ar fi: completarea unor chestionare nesemnate de catre noii angajati, interviuri periodice cu acestia, discutii in grup cu noii angajati, etc. Controlul procesului de integrare revine in totalitate departamentului de rsurse umane.
Bibliografie :
1. Cole G.A., Managementul personalului, Bucuresti, Codecs, 2000
Iosif Ghe., Managementul resurselor umane. Psihologia personalului, Bucuresti, Ed. Victor, 2001
3. Manolescu A., Managementul resurselor umane, Bucuresti, Ed. RAI, 1998
4. Mathis R., Rusu C., Managementul resurselor umane, Bucuresti, Ed. Economica,1997
5. Moldovan-Scholz M., Managementul resurselor umane, Bucuresti, Ed. Economica, 2000
6. Omer
7. Panisoara G.,
Panisoara I.O. 2004, Managementul resurselor umane,
8.Panisoara
G., Panisoara I.O. 2005, Managementul resurselor umane.Ghid
practic (editia a-II-a),
9.Tabachiu A., Psihologia muncii (curs), Bucuresti, Ed. Universitatii Politehnice, 1997
Evaluare
TEMA 1. Construiti un chestionar prin care sa puneti in evidenta modul in care se realizeaza integrarea in institutia dumneavoastra si aplicati-l pe 5 persoane angajate in ultimele 6 luni. Comentati rezultatele.
TEMA 2. Ce metode se folosesc in institutia dumneavoastra pentru a favoriza integrarea rapida a noilor angajati?
TEMA 3. Care este rolul colectivului de munca in integrarea noului angajat? Dar al superiorului ierarhic? Argumentati in scris opinia dumneavoastra.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1925
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved