CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
ABDOMENUL ACUT
Generalitati. Abdomenul acut este denumirea generala a unor suferinte grave abdominale care se caracterizeaza prin durere de mare intensitate, aparuta brusc si insotita de tulburari generale care au cauza in abdomen. Daca nu se iau masurile terapeutice adecvate, suferintele locale abdominale se agraveaza si manifestarile generale arata evolutia severa si dramatica ce pune viata bolnavului in pericol.
Diagnosticul de abdomen acut este incomplet si insuficient: este un diagnostic de necesitate care arata caracterul suferintei dar nu si cauza ei.
Este un diagnostic de moment, de prima etepa care trebuie socotit "un semnal de alarma" si de trecere la actiune, de urgenta. Dupa criteriile etiologice si terapeutice se poate vorbi despre 3 categorii de abdomen acut.
1. Abdomenul acut chirugical cuprinde sindroamele acute abdominale care au indicatie de tratament chirugical: peritonite, ocluzii, hemoragii interne, torsiuni de organe si pancreatita.
2. Abdomenul acut medical care cuprinde sindroamele acute abdomeniale care beneficeaza de tratament medical conservator, asa cum sunt crizele dureroase din ulcer, colecistopatii, colici renale, anexite, colite s. a. Abdomenul acut medical este un potential abdomen acut chirugical, in present sau in viitor.
3. Falsul abdomen acut este denumit astfel deoarece suferinta abdomeniala aparenta are cauzele in afectiuni ale organelor care nu au sediul in abdomen, asa dupa cum se intampla in: infarctul de miocard, nevragiile intercostale, zona zster, tabes s. a.
Abdomenul acut chirugical este socotit, pe buna dreptate de multi autori ca adevaratul abdomen acut. Motivatia exista prin caracterul dramatic si necesitatea interventiei chirugicale de urgenta.
Sub denumirea de abdomen acut sunt cuprinse aspecte clinice diferite cu cauze variate. Numitorul lor comun este durerea care da nota de dramatism si este prezenta intotdeauna. Diagnosticul complet trebuie sa cuprinda, in ultima instanta, cauza declansarii dramei abdominale. Pentru aceste motive, abdomenul acut reprezinta "la bete noire" a diagnosticeanului sau "piaza rea" daca avem in vedere ca o eroare de diagnostic nu poate fi permis, dat fiind consecintele grave ce pot merge pana la pierderea bolnavului. Abdomenul acut a mai fost comparat si cu "cutia" Pandorei. De fapt, corect
"amfora" Pandorei.
Pandora este prima femeie din lume, creata de Hephaestus si de catre Atena, la porunca lui Zeus. Zeii au inpodobit- o cu "toate darurile" (=pandora). Cand Prometheu a furat focul din olimp, ca sa daruiasca, oamenilor Zeus a hotarat sa- l pedepseasca daruindu- I pe Pandora. Respinsa fiind de Prometheu, ea reuseste sa- l cucereasca pe fratele lui, pe Epimetheu care o va lua de sotie. Ca dar de nunta Pandora a adus o amfora in care zeii inchisese toate relele omenesti. Obligatia ei era sa nu ridice capacul amforei cu nici un pret. Din curiozitate, Pandora a ridicat capacul amforei. In acel moment toate relele au iesit si sau imprastiat in lume. Pandora a mai avut timp punand capacul sa opreasca speranta. Abdomenul acut asemenea "cutiei" Pandorei cuprinde toate relele si lasa speranta unui diagnostic corect si salvator.
Aspecte clinice
Aspectele variate si complexe ale abdomenului acut se pot sistematiza in cateva sindroame distincte, care dau aspectul clinic:
I. Sindromul de peritonita, caracterizat prin inflamatia peritoneului.
II. Sindromul de ocluzie intestinala, caracterizat prin oprirea tranzitului.
III. Sindromul hemoragiei interne abdominale, caracterizat prin anemie
IV. Sindromul de torsiune a unui organism abdominal.
V. Sindromul de infarct entero- mezenteric.
VI. Pancreatita acuta sau "marea drama abdominala".
Diagnosticul de sindrom sau de aspect clinic al abdomenului acut reprezinta etapa a II- a de diagnostic. Un diagnostic complet trebuie sa cuprinde si cauza. Dar acest lucru nu este intotdeauna posibil fara o experienta clinica.
De exemplu un diagnostic complet trebuie notat in modul urmator: abdomen acut (etapa I), peritonita (etapa II) si ulcer duodenal perforat (etapa III).
Cheia diagnosticului este in aspectul clinic care are semne suficiente pentru precizarea sa prin diferentierea de celalalte cinci. In situatia in care aceste sindroame sunt neconcludente pentru un clinicean incepator este suficienta oprirea la etapa I- a de diagnostic, de "abdomen acut" care atrage atentia asupra gravitatii si inpune transportarea de urgenta la spital unde experienta clinica este capabila sa faca diagnostic de a II- a etapa, adica de sindrom peritonita, ocluzie intestinala, hemoragie interna.
Toate sindroamele mai putin pancreatita acuta au indicatie operatorie de urgenta.
Si daca clinic nu s- a putut preciza etiologia abdomenului acut, intraoperator se va constata cauza perforatia de organ cavitar hemoragie prin ruptura de organ parenchimatos, torsiune de organ, ocluzie intestinala precum organul interesat: stomac, apendice, colecist, colon, intestin etc. (diagnosticul de etapa a III- a)
Desigur un diagnostic cat mai complet permite si o pregatire pre operatorie, alegerea caii de acces cea mai convenabila si anestezia potrivita. Cunoasterea sindroamelor clinice sub care se poate prezenta cu abdomen acut este absolut necesara si posibila.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1637
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved