Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

ALCALOIZI - GENERALITATI

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



ALCALOIZI - GENERALITATI

Sunt compusi organici de origine vegetala sau obtinuti pe cale sintetica, cu caracter bazic, imprimat de prezenta azotului in molecula lor. Unii alcaloizi contin azotul legat heterociclic (alcaloizi heterociclici), iar altii intr-o catena laterala (aminele, betaminele si amidele). Acestia din urma nu sunt inclusi in grupa alcaloizilor propriu-zisi (toxine vegetale).



Alcaloizii sunt larg raspanditi in regnul vegetal. Dupa datele prezentate de J. J. Willaman si B. G. Schumbert (1955) au fost gasiti alcaloizi in peste 1200 de specii de plante apartinand la 519 genuri din 97 de familii.

Alcaloizii sunt caracteristici pentru o anumita specie, sau pentru specii inrudite din aceeasi familie. Mult mai rar se intalnesc la plante din familii diferite, aceiasi alcaloizi. Speciile care contin un singur alcaloid sunt foarte rare. De exemplu, la Ricinus communis s-a identificat numai ricinina. In mod obisnuit, o specie contine mai multi alcaloizi inruditi structural. Sunt si cazuri in care coexista mai multe tipuri de alcaloizi neanruditi structural la aceeasi specie.

Rolul alcaloizilor in viata plantelor este inca discutat. Unii autori considera alcaloizii ca fiind deseuri, care rezulta din metabolismul protidelor. Altii, tinand cont de actiunea toxica pe care o au asupra organismelor animale, ii considera substante de protectie impotriva unor daunatori. Exercita efecte fiziologice considerabile asupra omului si asupra animalelor. Alcaloizii sunt folositi in terapeutica ca narcotice si calmante. Unii alcaloizi sunt otravuri puternice, spre exemplu curara, ce are capacitatea de a paraliza sistemul nervos. Se considera ca alcaloizii constituie mijloace de aparare ale plantelor impotriva insectelor. Unii alcaloizi, de exemplu nicotina, joaca rol in procesele enzimatice de oxido-reducere.

Clasificarea alcaloizilor se poate face dupa structura lor chimica, dupa unitatile sistematice la care apartin plantele cu alcaloizi, sau dupa criterii farmacodinamice.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2627
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved