Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Anticorpii sunt formati prin selectie sau instructie

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micAnticorpii sunt formati prin selectie sau instructie?

Enzimele au dobandit specificitatea lor prin selectie naturala timp de milioane de ani de evolutie.Un anticorp specific apare in serul unui animal numai la 2-3 saptamani dupa ce a fost expus la un determinant strain.Cum se formeaza anticorpii intr-un timp asa de scurt?Teoria instructiva propusa de Linus Pauling in 1940, postuleaza ca antigenul actioneaza ca un sablon care directioneaza infasurarea catenei in crestere a anticorpului. Conform acestei teorii moleculele de anticorp ale unei secvente aminoacide date au capacitatea de a forma locuri de combinare cu antigenul de foarte multe specificitati. Un anumit loc de formare depinde de antigenul prezent in timpul infasurarii lantului polipeptidic al anticorpului. Teoria instructiva prevede ca anticorpul nu poate fi format in absenta antigenului corespunzator.

Teoria selectiva enuntata de Mcfarlane Burnet si Niels Jerne in anii 1950 postuleaza ca antigenul controleaza doar cantitatea de anticorp produs si ca locul de legare al anticorpului specific este complet determinat inainte ca acesta sa intalneasca antigenul.

Argumentele stiintifice care au demis teoria instructiva au fost urmatoarele:

Teoria instructiva a prevazut ca un anticorp isi va pierde specificitatea daca este depliat si apoi repliat in absenta antigenului. Aceasta previziune a contrastat cu rezultatele experimentale obtinute in laboratorul lui Christian Anfinsen care a lucrat cu o ribonucleaza. Reamintim ca ribonucleaza denaturata reversibil isi reia spontan structura tridimensionala, specificitatea si activitatea catalitica initiala (a enzimei parentale) dupa indepartarea agentului de denaturare si ca pentru aceasta nu este necesara prezenta unui substrat molecular care sa joace rol de matrita/ tipar/ model.

Acest experiment a servit drept model pentru unul similar cu un fragment Fab. Acesta a fost denaturat cu clorhidrat de guanidina 7 Mol. Fragmentul denaturat nu a avut nici o afinitate pentru haptenele DNP (Fig. 23)

Fig 23.Denaturarea si renaturarea Fab este similara cu cea a ribonucleazei

Tehnicile analitice optice si hidrodinamice au aratat ca unitatea Fab denaturata a avut conformatie de infasurare intamplatoare (randomizata). Prin dializa, a fost indepartat agentul de denaturare si unitatea Fab a fost reinfasurata in absenta haptenei DNP. Rezultatul a fost surprinzator: unitatea Fab renaturata si-a recapatat capacitatea de legare a haptenei. Deoarece haptena a fost absenta in timpul renaturarii, este evident ca specificitatea locului de legare este determinata de secventa aminoacida a anticorpului, ceea ce e conform cu rezultatele cercetarilor lui Chr. Anfinsen cu ribonucleaza.

Acest experiment a infirmat teoria instructiva si a confirmat teoria selectiva. Mai mult, s-a dovedit ca celulele producatoare de anticorpi pot sintetiza mari cantitati de anticorpi in absenta antigenului.

A fost astfel confirmata pe deplin teoria selectiva, conform careia antigenul influenteaza cantitatea de anticorp produs, dar nu si secventa aminoacida si structura tridimensionala a anticorpului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1698
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved