CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Balantidioza
Etiologie: Balantidium coli este un protozoar care a fost pus in evidenta in fecalele pacientilor bolnavi de dizenterie.
Parazitul traieste in intestinul gros la om, porc si primate, de unde poate patrunde uneori in glandele intestinale sau in mucoasa, provocand ulceratii. Cei mai multi autori sustin ca parazitul de la om este identic cu cel de la porc. Alti autori apreciaza ca si in cazul in care parazitul de la porc ar fi diferit de cel de la om el are posibilitatea sa se adapteze la om in anumite conditii particulare, cum ar fi prezenta anumitor germeni cu care ar actiona sinergic sau in anumite conditii de alimentatie.
Sursa de infectie Parazitii se localizeaza in intestinul gros (cecum si colon) unde se hranesc cu flora si fauna intestinala, hematii si leucocite, resturi celulare. Chisturile parazitului sunt eliminate in mediul exterior o data cu materii fecale. Omul se infecteaza prin consumul de apa, fructe sau zarzavaturi, pe care se gasesc oochisturi de Balantidium sau in urma contactului direct cu porcul. Este, de asemenea, posibila contaminarea prin preparate de carne de porc (carnati insuficient fripti).
Manifestarile clinice la om variaza de la diareea simpla pana la forme asemanatoare cu dizenteria amibiana.
Datorita leziunii primare produsa de balantidii, se pot declansa fenomene de colita sau de dizenterie cronica. Prezenta parazitului in intestin provoaca abcese submucoase grave, prin profunzimea si intinderea lor. Bolnavul manifesta o diaree cu scaune apoase, alcaline, urat mirositoare cu alimente nedigerate, sange, puroi si sfacele de mucoasa. In acelasi timp, apar dureri abdominale caracteristice spasmelor colonului transvers si tenesme. Uneori bolnavul are varsaturi, stare de deshidratare, sete intensa, slabiciune musculara, denutritie. Eozinofilia ajunge la 5-10%. Sunt posibile complicatii ca: perforatia intestinala si peritonita consecutiva sau hemoragii foarte grave . Formele acute grave pot duce la moarte, iar cele cronice la cahexie.
Profilaxia se realizeaza prin masuri severe de igiena alimentara, muncitorii care, prin meseria lor, vin in contact cu intestine proaspete de porc, cu carnati, mezeluri proaspete vor fi avertizati asupra pericolului contaminarii cu chisturi de Balantidium coli. Preparatele din carne de porc vor fi sterilizate prin prelucrarea termica, iar fructele si zarzavaturile vor fi bine spalate.
Persoanele infectate care lucreaza in unitati de procesare a alimentelor sau in alimentatie vor fi scoase din procesul de productie si tratate (cu flagyl sau furazolidona) pana la completa lor vindecare.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1655
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved