Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Comportamentul sexual: normalitate si devianta in domeniul psihosexualitatii

sanatate


Comportamentul sexual: normalitate si devianta in domeniul psihosexualitatii

Determinismul comportamentului sexual

Comportamentul este definit ca un ansamblu de reactii complexe ale organismului la stimuli interni si externi, reactii motivate si organizate prin reflexe innascute sau castigate, care orienteaza integrarea subiectilor la anumite conditii de mediu.(Scripcaru 1987).

Comportamentul sexual este determinat pe deoparte de factori biologici (genetici si hormonali), iar pe de alta de factori educationali,etnici si sociali.

Structurile anatomice implicate in determinismul comportamentului sexual sunt:


-Hipotalamusul care guverneaza productia de hormoni sexuali dar este si direct implicat in anumite reactii dinamice, comportamentale.

-Aria preoptica mediala este responsabila de stimularea comportamentului sexual ,in special la barbat. La acest nivel se afla un nucleu sexual dimorfic cu rol in controlul functiilor hipofizei si ale sistemului vegetativ, dar si in integrarea informatiilor. Pare sa controleze in special faza de consumare a comportamentului sexual si mai putin pe cea de initiere (V.Mogos&E.Zbranca).

-Nucleul ventro-medial pare a fi implicat in dirijarea comportamentului sexual feminin.

-Corpii mamilari sunt implicati in comportamentul sexual al ambelor sexe.


-Sistemul limbic intervine in geneza satisfactiei sexuale.

-Lobul temporal si cel frontal par a fi implicati in comportamentul sexual precum si cel frontal.

Dimorfismul sexual structurile si functiile sexual dimorfice stau la baza comportamentului sexual.

Structurile sexual dimorfice sunt:

1.sexul genetic este prima diferentiere sexuala a individului si apare in stadiul de zigot fiind reprezentat de formula cromozomiala

2.sexul gonadal (al glandelor sexuale) este prin definitie dimofic si se dezvolta conditionat genetic.

3.sexul gonoforic (al organelor genitale). Organele genitale externe se diferentiaza sub actiunea hormonilor gonadali.

4.dimorfismul sexual al sistemului nervos central si al hipotalamusului

Functiile sexual dimorfice sunt:

1.Identitatea de gen -constiinta individului ca apartine unui sex sau altuia

2.Rolul sexual -tot ceea ce face un individ pentru a releva fata de sine si de ceilalti ca apartine unui sex sau celuilalt.

3.Comportamentul agresiv, mai puternic exprimat la sexul masculin.

Hormonii sexuali au un rol vital in determinismul comportamentului sexual incepind prin stimularea diferentierii unor tesuturi tinta in timpul vietii intrauterine (incepind cu luna a IV-a de sarcina) si continuind pina la pupertate. Fireste, interventia componentei educationale in conturarea comportamentului sexual al adultului nu este de neglijat..

Dezvoltarea comportamentului sexual incepe asadar in viata intrauterina cind, sub actiunea hormonilor gonadali, se stabilizeaza pattern-ul secretiei de LH-RH la nivel hipotalamic (este de tip continuu la barbat si de tip ciclic la femeie).Acest fenomen are loc in lunile IV-VI de sarcina. Ulterior,in lunile VII-IX se va organiza comportamentul sexual diferit pentru cele doua sexe. Excesul de androgeni din perioada prenatala la fete poate determina ambiguitate genitala cu grade de severitate diferite, mergind pina la masculinizarea completa a organelor sexuale externe, orientarea fiind totusi heterosexuala in marea majoritate a cazurilor. In egala masura deficitul de androgeni in aceeasi perioada la subiectii de sex masculin va determina ambiguitate genitala. Studii recente au demonstrat ca expunerea atit la estrogeni cit si la androgeni in exces in timpul vietii extrauterine ar facilita expresia mai frecventa a homo sau/si bisexualitatii.

In timpul copilariei,in jurul virstei de 2-4 ani se dezvolta identitatea de gen sub influenta stimulilor ambientali (comportamentul parintilor, identitate civila,etc).

La pubertate sub actiunea hormonilor sexuali se dezvolta caracterele sexuale secundare precum si cele neuropsihice care permit individului sa se conformeze exigentelor impuse de viata de adult. Astfel,organele genitale se vor dezvolta morfologic dar si din punct de vedere al excitabilitatii, iar pe plan comportamental facitileaza expresia comportamentului erotic si sexual. La baieti cresterea, initial nocturna, a nivelului de testosteron se va reflecta in aparitia polutiilor nocturne si mai apoi in initierea si intretinerea masturbatiei.


Erotismul manifestat la pubertate prezinta diferente de la un sex la altul. La baieti imaginatia anticipeaza comportamentul sexual propriu-zis iar excitabilitatea este dominata de stimuli vizuali in timp ce la fete, imaginatia este saracacioasa iar excitabilitatea e dominata de stimuli tactili si de experientele anterioare. La baieti, libidoul si functia sexuala se coreleaza cu nivelul androgenilor, iar la fete cu interactiunea cu alte fete din anturaj care au aceasta experienta.

Comportamentul sexual al barbatului adult este intretinut de hormonii androgeni prin stimularea troficitatii organelor genitale cit si prin initierea si sustinerea dorintei si a dinamicii sexuale. Erectiile nocturne precum si cele diurne spontane sunt dependente de testosteron, dar cele induse de stimuli erotici nu sunt (Bancroft 1989), asadar comportamentul sexual manifesta o relativa independenta fata de stimuli hormonali.

La femeie, comportamentul sexual este activat de hormonii gonadici insa experimentarea orgasmului este mai degraba conditionata de contextual social si relational, de experienta, decit de nivelul hormonilor sexuali.

La femeile virstnice, datorita scaderii secretiei hormonale apar probleme legate de lubrefierea vaginala pe urma careia se pot dezvolta teama de penetratie si disparitia dorintei sexuale. Problemele legate de lubrifiere sunt rezolvabile prin administrare de estrogeni.

La barbatul virstnic se reduce lent calitatea erectiilor si a ejacularilor. Perioada de stimulare genitala necesara pentru obtinerea erectiei creste. Daca aceste schimbari se produc pe fondul pastrarii dorintei sexuale efectele in plan psihic pot fi extrem de neplacute.

Comportamente sexuale atipice

In ceea ce priveste comportamentul homosexual se pare ca, nivelele hormonilor sexuali circulanti au valori normale, dar exista posibilitatea ca raspunsul lantului hipotalamo-hipofizo-gonadal la stimuli hormonali sa fie mai scazut sau metabolismul acestora la nivelul creierului sa fie modificat. Mult timp s-a acreditat ideea ca aparitia homosexualitatii ar fi legata de experiente sexuale heterosexuale traumatizante la virste fragede si s-a tentat pornind de aici reorientarea sexuala a subiectului. Aceasta este o incercare sortita esecului deoarece homosexualitate constituita este ireversibila.

Ce procent din populatie este homosexuala? Cifra acceptata de majoritatea este in jur de 10%, desi cifra este disputata de ambele tabere. O idee mult mai raspandita este aceea ca cifra de 10% este cea conservatoarea in realitate ea fiind mai mare. Cele mai mari estimari ajung la 25%.

Lesbianismul este definit ca fiind atractia fizica si emotionala a unei femei fata de alta femeie.Majoritatea oamenilor de stiinta de astazi sunt de acord ca orientarea sexuala este cel mai probabil rezultatul unei interactiuni complexe de factori de mediu, cognitivi si biologici. Psihologii considera ca orientarea sexuala nu reprezinta o optiune constienta, care sa poata fi schimbata de bunavoie. Asta inseamna ca lesbienele nu pot fi 'convertite' de barbati talentati si priceputi in timpul actului sexual.

Cele mai comune contacte sexuale intre femei sunt: sexul oral si masturbarea reciproca. Unele femei lesbiene folosesc in acest sens un vibrator sau un penis artificial. Ca si in cazul heterosexualismului exista lesbiene care nu au orgasm din diverse motive, psihologice sau fiziologice.

Lesbianismul este, se pare, mai acceptat de societate decit homosexualitatea masculina, iar pornografia dedicata barbatilor e plina de scene cu relatii intre femei. O fata cu inclinatii bisexuale e considerata chiar cool in multe medii si fetele folosesc deseori, in cluburi si discoteci, aceasta metoda de a infierbanta imaginatia masculina: danseaza intre ele, mimeaza mangaieri, sau chiar se saruta.

Spre deosebire de homosexualitate care este o perturbare a orientarii sexuale, transexualismul este o tulburare profunda a identitatii de gen (subiectul este convins ca apartine celuilalt sex,contrar constitutiei sale fizice). Poate insemna realizarea unei interventii chirurgicale pentru schimbarea sexului sau doar identitatea sexuala a unei persoane cu sexul opus. Dintre toate teoriile patogenice dezvoltate in incercarea de a explica aparitia transexualismului cea hormonala pare a fi cea mai solida. Aceasta sustine existenta unui deficit hormonal inca din timpul vietii intrauterine care ar duce la un defect de organizare al primordiului de comportament sexual. Oricum,transexualitatea ca si homosexualitetea este ireversibila asadar orice tentative de a-l convinge pe subiect sa isi accepte sexul biologic este sortita esecului si deci inutila.

Bisexualitatea este orientarea sexuala caracterizata prin atragere sexuala sau emotionala pentru ambele sexe. O persoana bisexuala poate sa nu fie atrasa in acelasi mod de ambele sexe, iar gradul atractiei poate varia in timp. Unii considera ca o persoana se naste cu o anumita orientare sexuala (probabil datorita influentei hormonilor prenatali) care este constanta si inerenta pe parcursul intregii vieti. Altii cred ca orientarea sexuala este rezultatul unei socializari (imitarea sau neacceptarea modelelor parintesti), sau a unei alegeri (de exemplu: alegerea lesbianismului ca o parte a identitatii femeii). O alta parerea este ca, bisexualitatea este rezultatul tuturor cauzelor de mai sus. Pentru ca factorii biologici, sociali si culturali sunt diferiti la fiecare persoana, orientarea sexuala a fiecaruia este individuala, chiar daca este vorba de bisexualitate, homosexualitate, heterosexualitate sau asexualitate. Importanta pe care o are identitatea sexuala nu depinde de origine, multi oameni admit ca bisexualitatea este doar o etapa prin care trece omul. De fapt, orice orientare sexuala este descriza ca o etapa. Oamenii sunt diferiti, iar parerile si comportamentele sexuale se schimba in timp, crearea si consolidarea unei orientari sexuale fiind un proces continuu. Multe persoane au adoptat bisexualitatea ca orientare sexuala, dupa o perioada considerabila in care se indentificau drept homosexuali. Ca majoritatea oamenilor, bisexualii au diferite tipuri de relatii. O persoana bisexuala nu trebuie sa fie implicata intr-o relatie simultana cu un barbat si o femeie. Unele persoane care se identifica drept bisexuale pot fi implicate in casnicii care le permit relatii cu parteneri de acelasi sex sau de sex opus (pe rand sau simultan). In ceea ce priveste orientarea sexuala, nu exista reguli fixe, preferintele sexuale pot demonstra asta in foarte multe moduri, totul depinde numai de individ.

Fetisismul reprezinta atractia sexuala pentru anumite parti ale corpului (nu cele genitale) cum ar fi picioarele, sanii, coapsele, fesele, pentru o categorie de obiecte (lenjerie feminina, pantofi cu toc, ciorapi etc) numite fetisuri. Acestea sunt un mobil al dragostei, simpla lor privire provocand excitatie, voluptate sau orgasm.

Narcisismul consta in dragostea excesiva sau admiratia pentru propria persoana, cu sentimente active intense. Termenul a fost utilizat pentru prima data de Freud, dupa mitul grecesc al lui Narcis (un grec frumos care tot respingea avansurile nimfei Echo si care a fost pedepsit sa se indragosteasca de imaginea lui reflectata in apa. Neputandu-si consuma dragostea, el s-a preschimbat intr-o floare care ii poarta numele-narcisa).

Voyeurismul (voaierismul) consta in obtinerea satisfactiei sexuale prin privirea unor persoane (de obicei straine) care se dezbraca, care sunt deja dezbracate sau care sunt implicate intr-un act sexual. De obicei, observarea se face din locuri ascunse, fara ca persoana sau persoanele observate sa stie acest lucru. In timpul acestei activitati sau chiar imediat dupa, voyeristul (persoana care "spioneaza") se masturbeaza. In societatea actuala o anumita forma de voyeurism este considerata normala, cum ar fi vizionarea filmelor erotice/porno sau rasfoirea revistelor cu acelasi profil. Tot o forma de voyerism este si ascultarea conversatiilor erotice (de exemplu, la telefon).

Exhibitionismul consta in expunerea organelor genitale sau satisfacerea dorintelor sexuale in public in fata unor persoane necunoscute. Este frecvent intalnita la barbati.

Travestirea (fetisismul travestit) consta in obtinerea satisfactiei sexuale prin purtarea imbracamintei de sex opus. Este mai intalnita la barbati, care au o colectie de imbracaminte feminina pe care o utilizeaza pentru travestire.

Gerontofilia este rezultatul atractiei fata de persoane in varsta cu care se intretin relatii sexuale

Zoofilia consta in atractia erotica sau in intretinerea de raporturi sexuale cu animale. Este intalnita la ambele sexe.

Necrofilia consta in practicarea relatiilor sexuale cu cadavre. Este o forma de deviatie a comportamentului sexual foarte rar intalnita, autorii acesteia fiind, in general, persoanele care lucreaza in sali de necropsie.

Transsexualitatea consta in dorinta de schimbare a sexului cu sexul opus, persoana respectiva considerand ca, de fapt, apartenenta lor la un sex este in opozitie cu natura lor.
Poate insemna realizarea unei interventii chirurgicale pentru schimbarea sexului sau doar identitatea sexuala a unei persoane cu sexul opus.

Troilismul se refera la relatii in care trei persoane (de exemplu un cuplu si un iubit al unuia din ei) traiesc impreuna si au relatii sexuale. Se refera la asa numitul "mnage à trois", "threesome", "sex-party in trei" care este o relatie sexuala intre trei persoane. Nu trebuie confundat cu "triunghiul dragostei" care semnifica o relatie romantica nesatisfacatoare intre trei persoane.

Urofilia consta in atractia sexuala fata de urina. Urofilii pot obtine satisfactie sexuala daca urineaza in public, pe partener, se lasa urinati de catre partener sau beau urina.

Sadismul consta in obtinerea unei satisfactii sexuale prin provocarea durerii fizice sau psihice partenerului sexual, prin acte de cruzime si brutalitate. Sadismul se poate manifesta si verbal prin expresii brutale sau cuvinte obscene. Termenul provine de la marchizul de Sade, autor francez al sec. al XVIII-lea, in ale carui opere sunt descrise multe fapte bestiale de natura sexuala. Au ramas celebre in istorie exemplele unor sadici ca Nero, Tiberius, Ivan cel Groaznic, Caterina de Medici, Borgia.

Masochismul este o forma a sadismului, in care placerea sexuala se obtine din umilirea propriei persoane, din suferinta si din pedepsele aplicate acesteia de catre o alta persoana. Masochistul simte placere sexuala numai atunci cand este supus la pedepse, la brutalitati fizice si sufletesti.
Este un termen care face provine de la numele scriitorului austriac Sacher-Masoch, care descrie in cartile sale aceasta anomalie.

Sadomasochismul reprezinta o combinatie a sadismului si masochismului, care consta in obtinerea de satisfactii sexuale atat prin provocarea de dureri partenerului (sadism) cat si prin umilirea propriei persoane (masochism).

Froteurismul consta in obtinerea unei satisfactii sexuale prin atingerea si frecarea corpului unei alte persoane (imbracate sau nu) cu acordul sau impotriva vointei acesteia. De exemplu, la homosexuali, frecarea penisurilor reprezinta o alternativa mult mai sigura si mai erotica decat sexul anal.

Prostitutia consta in intretinerea de relatii sexuale in schimbul unei sume de bani.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4222
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved