CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
EPISTEMOLOGIE
Epistemologia (gnoseologie aprox.) - teoria cunoasterii - reprezinta, asa cum ii spune si numele, o ramura a filozofiei care se ocupa cu originile, natura si scopurile cunoasterii. Epistemologia are la baza doua intrebari: Ce este cunoasterea?, Cum este posibila cunoasterea?
Etimologie
Cuvantul epistemologie deriva din doua cuvinte grecesti: epistēme, care inseamna "cunoastere" si logos care inseamna "studiu al" sau "teorie a".
In antichitate epistēme semnifica cunoastere, stiinta si era contrariul cuvantuluilui doxa care insemna parere, opinie deci o cunostinta nesigura.
Termenul desemneaza teoria stiintei in sensul de teorie a cunoasterii de tip sigur.
"Epistemologia este ramura teoriei stiintei si totodata a filosofiei care cerceteaza originea, structura, metodele si validitatea cunoasterii stiintifice." Stefan Georgescu
Epistemologia este studiul cunoasterii de tip stiintific.
O prima operatie a epistemologiei este distinctia intre cunoasterea de tip comun, general-uman si cunoasterea stiintifica.Se considera cunoastere de tip stiintific, acea cunoastere care are urmatoarele insusiri:
1.Se indeparteaza de cunoasterea comuna si de bunul simt.
2.Descompune automatismele mentale generate de experienta cotidiana.
3.Matematizare.
4.Utilizarea metodelor speciale: modelarea, axiomatizarea, formalizarea etc.
5.Obtine ca produse, cunostinte cel putin verificabile daca nu verificate.
Epistemologia poate avea ca obiect cunoasterea stiintifica in general fiind numita epistemologie generala.Cunoasterea cunoasterii stiintifice specializate constituie epistemologii particulare indepartandu-se de reflectia filozofica.
Cercetarea cunoasterii stiintifice se face preponderent inductiv deoarece fara contributiile oamenilor ce produc stiinta obiectul epistemologiei nu se dezvolta.Pe langa generalizarile asupra procesului cunoasterii stiintifice se procedeaza si la o analiza critica din perspectiva teoriei generale a cunoasterii umane ca de exemplu prin descoperirea supozitiilor filozofice preexistente in teoria si metoda utilizata de omul stiintei.Epistemologia descinde din latura cognitiva a filozofiei si se incadreaza in teoria stiintei desemnata prin termenul de metastiinta sau scientologie.Epistemologia se insereaza in grupul disciplinelor ce studiaza stiinta alaturi de istoria stiintei, metodologia stiintei, sociologia stiintei, economia stiiintei, psihologia stiintei, logica stiintei, etc.
Sub aspect metodologic specificul epistemologiei este cercetarea critica a fundamentelor cunoasterii stiintifice.
In epistemologia generala se procedeaza prin analiza directa, prin analiza logica formalizanta, analiza istorica-critica precum si prin analiza experimental-genetica.
cunoastere, adevar, justificare, intemeierea opiniilor, a sti cum vs. a sti ca, opinie adevarata, Cea mai importanta contributie a epistemologiei este filozofia stiintei.Epistemologia studiaza numai cunoasterea stiintifica.
Epistemologi
Empirismul logic
Rationalismul stiintific
Rationalismul critic
Epistemologia genetica
Epistemologia genetica este o teorie si o practica a cercetarii cunoasterii prin control experimental.Bazandu-se pe experimente de geneza a psihicului si de dezvoltare a sa urmarind aparitia si dezvoltarea conceptelor si structurilor operatorii de la varste mici, tinde la abandonul cunoasterii general filozofice in favoarea cunoasterii precise, in act, a procesului cunoasterii.Este o orientare care agreeaza interdisciplinaritatea in abordarea cunoasterii atasandu-si logica,psihologia, istoria cunoasterii.In felul acesta nu are prejudecati intemeindu-si concluziile abia ulterior dupa experimente asupra structurilor mentale.Conceptia a fost initiata de Jean Piaget.
Epistemologia fenomenologica
Fenomenologia existentiala
Epistemologia structuralista
Epistemologia realist-critica
Epistemologia neotomista
Epistemologia materialist-dialectica
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2088
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved