Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

FEMURUL

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



FEMURUL

Femurul formeaza singur scheletul coapsei; este un os lung alcatuit dintr-un corp sau diafiza si doua extremitati sau epifize, proximala si distala.



Epifiza proximala prezinta:

- capul femural (2/3 dintr-o sfera) acoperit de cartilaj hialin. In centrul suprafetei articulare a capului femural se afla foseta ligamentului rotund, unde se insera ligamentul cu acelasi nume, care uneste capul femural cu fosa acetabulara;

- distal de cap se afla o portiune ingustata, zona de minima rezistanta a femurului, numita colul femural;

- colul femural se continua cu masivul trohanterian, o zona osoasa voluminoasa delimitata lateral de o proeminenta osoasa mare, rugoasa, numita trohanterul mare si medial de una mai mica numita trohanterul mic.

Intre cei doi trohanteri, pe fata anterioara a masivului trohanterian se afla linia intertrohanterica, iar posterior se afla creasta intertrohanterica.

Posterior si medial de trohanterul mare se afla o mica depresiune numita fosa trohanterica.

Corpul femurului are forma prismatica, cu trei fete si trei margini si prezinta o usoara curbura cu concavitatea posterior. Fata anterioara este convexa si neteda; fetele posterioare (laterala si mediala) prezinta, la unirea lor, o margine posterioara numita linia aspra. Superior, linia aspra se trifurca, iar inferior se bifurca. Linia de trifurcatie mijlocie este numita linie pectineala. Linia de trifurcatie mediala trece pe sub trohanterul mic si se continua anterior cu linia intertrohanterica. Inferior, ramurile de bifurcatie ale liniei aspre se termina pe cei doi condili ai femurului. Astfel se delimiteaza intre ele o regiune triunghiulara cu varful in sus numita fata poplitee. Linia de bifurcatie mediala se termina, distal, la nivelul unei proeminente numita tuberculul adductorului.

Epifiza distala este mai voluminoasa decat cea proximala si prezinta doua proeminente numite condilii femurali: lateral si medial. In partea anterioara a epifizei este fata patelara, corespunzatoare articulatiei cu patella. Condilii sunt despartiti, posterior, de fosa intercondiliana; deasupra acesteia, intre ramurile de bifurcatie ale liniei aspre, se afla fata poplitee. Pe fata mediala a condilului medial, se afla epicondilul medial, iar pe fata laterala a condilului lateral, se afla epicondilul lateral.

Condilul medial este mai voluminos si mai coborat decat cel lateral; superior de el se afla tuberculul adductorului. O alta caracteristica a condililor femurali este curbura suprafetelor articulare; astfel, raza de curbura a celor doi condili descreste dinainte - inapoi, de la valoarea de 43 mm la valoarea de 17 mm.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1187
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved