CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
MASAJUL
Masajul cat si celelalte tehnici terapeutice (Bowtech, Tsubo, Shiatsu,etc)fac posibil obtinerea unor rezultate incredibile prin activarea propriei abilitati a corpului de a se autovindeca, de a stimula un proces imediat de vindecare. Acest proces nu este limitat la simptomele fizice evidente, ci se extinde si la aspectele emotionale, cognitive si spirituale ale persoanei tratate. Recunoasterea corpului ca pe o unitate complexa, dependenta de echilibrul tuturor acestor aspecte este esentiala in succesul masajului care se poate dovedi ca fiind cea mai mare descoperire in lumea terapeutica: un masaj terapeutic sau pentru deblocarea punctelor tsubo, efectuat asupra unui corp se adreseaza de fapt corpului ca intreg. Punctele care se blocheaza se afla insirate de-a lungul celor patrusprezece sisteme de meridiane - douasprezece sisteme de baza si doua sisteme de control ce se intind pe suprafata intregului corp, de unde pornesc spre organele interne. Desi invizibile, aceste puncte, denumite tsubo, reprezinta locurile in care fluxul energetic din; meridiane se poate cu usurinta diminua si apoi bloca.Cand luxul energetic este incetinit in sistemele asociate organelor, apar disfunctiile organelor respective.Ceea ce se petrece in sistemele de meridiane ar putea fi comparat cu modul in care se comporta apa intr-un furtun. Curgand liber de la sursa, apa trece cu usurinta de a lungul intregului furtun, atat timp cat nu exista nici un obstacol. Dar daca apare o strangulare intr-un anumit punct, curgerea apei va fi perturbata.Punctul de constrictie reprezinta corespondentul unui punct tsubo in sistemele de meridiane.
Cand exista o perturbare a functionalitatii in organe, aceasta se manifesta la nivelul punctelor
blocate in mai multe modalitati: durere, amorteala, senyatia de presiune,rigiditate, racire, inrosirea locului, pete mici zone decolorate, depozite pigmentare (pistrui sau alte aspecte), ca si prin aparitia unor fenomene deosebite in cadrul caracteristicilor de sarcina electrica ale pielii.Pentru a se efectua o sedinta de masaj se are mai putin in vedere durerea si ceea ce se pare ca cere organismul. S-ar putea ca simptomul sa nu poata fi rezolvat de o sedinta cu obiectiv unic, (deoarece organismul poate inlocui un semnal dureros eu un altul) si va fi nevoie de mai multe sedinte de masaj. Dar in cazul in care toate reactiile simptomatice sunt tratate sistematic, una cate una, organismul se va reintoarce la lantul sau biologic normal, in acord cu legile naturiiPunctele tsubo sunt factori determinanti in restabilirea acestui ritm. Pe suprafata corpului uman exista 365 de puncte sensibile ce sunt amplasate in zone musculare, sub piele, in locurile unde nervii ies din interiorul muschilor, in plin muschi si nervilor sau in spatiile dintre cutele pielii. Uneori, modificarile complexe de la nivelul corpului fac imposibila evidentierea tuturor rezistentele electrice ale pielii si electromiogramele acestora. Admitand unele diferente individuale, sa demonstrat indiscutabil ca, in cazul persoanelor suferinde, modificarile rezistentei pielii si modificarile musculaturii sunt concentrate in regiunile punctelor care sunt blocate.Masajul somatic si terapeutic alaturi de alte tehnici terapeutice cum ar fi tehnica terapeutica Bowtech si Tsubo, Shiatsu reprezinta cele mai profunde si puternice tehnici de relaxare existete la ora actuala in lume, se bazeaza pe relaxarea totala a corpului, activeaza abilitatea organismului de a rezolva orice problema de sanatate a corpului si prin readucerea corpului la echilibru si armonie, face legatura intre minte si corp, contribuie la reechilibrarea organismului si se executa prin miscari lente si delicate, neinvazive, dar extrem de puternice pentru, regenerarea organismul uman.
Masajul reduce durata convalescentei, indiferent cat de veche sau recenta este afectiunea, aduce: un plus de energie si o stare generala de bine.In completarea, masajului se recomanda a se consuma alimente sanatoase, miscare si o gandire pozitiva.
Masajul este o metoda terapeutica ce face parte din balneofizioterapie care consta intr-o suita de prelucrari manuale (sau, manevre) ce se efectueaza pe suprafata corpului uman, intr-o anumita ordine in fimctie de regiunea pe care o avem de masat, de evolutia.bolii si de starea generala a pacientului.
Masajul terapeutic prelucreaza
metodic si sistematic partile corpului uman
prin mijloace manuale sau instrumentale in scopul mentinerii sanatatii
prevenirii
tulburarilor functionale sau tratarii unor afectiuni in scop fiziologic, sau
curativ, profilactic, regenerativ, estetic sau sportiv.
Masajul terapeutic se efectueaza asupra partilor moi ale organismului cum ar fi:
- pielea si mucoasele
- tesutul conjunctiv
muschii
tendoanele-si ligamentele
- vasele si nervii
- organele profunde
- sangele si limfa
- elementele articulare
Masajul se poate :realiza cu mana sau cu diverse aparate de masaj. Masajul se efectueaza uscat (cu anumite substante care se pun pe regiunea de masat, cum ar fi talcul) sau umed (cu diferite unguente, uleiuri, in care sunt introduse substante fie revitalizante, fie de tratament care, prin manevrele de masaj, patrund, in tegumente cu rolul de suprimare si calmare a durerii.
Pe regiunea masata se produce o vasodilatatie mai rapida daca in timpul sedintei de masaj persoana masata este relaxata si deconectata de la grijile si problemele cotidiene.
Se recomanda ca persoana masata sa urmareasca procedura de masaj si sa comunice maseurului efectele ce apar in timpul masajului.
CINE POATE DEVENI MASEUR?
Maseur poate deveni orice persoana sanatoasa din punct de vedere fizic si psihic, cu varste cuprinse intre 16 ani si maxim 70 de ani care a absolvit 8 clase si are cunostinte minime de anatomie si fiziologie. Se spune ca "un maseur bun se naste, nu se formeaza'. Aceasta afirmatie vizeaza calitatile fizice si psihice innascute la care se adauga insa tehnica si metodele folosite; acestea se invata si se perfectioneaza pe parcursul practicii individuale.
Maseurul ideal trebuie sa aiba o statura medie, o constitutie robusta, musculatura bine dezvoltata si o mare mobilitate articulara. Un bun maseur are capacitatea de a se adapta cu usurinta la fiecare tip de persoana masata. De asemenea, el trebuie sa stie sa-si dozeze eforturile pe parcursul sedintei de masaj.Mainile maseurului sunt instrumentele cele mai importante ale muncii sale, trebuie sa fie puternice, robuste, carnoase, calde, uscate, calme, sigure si cu simt tactil deosebit.
Maseurul trebuie sa fie pasionat de munca sa, sa aiba permanent dorinta de cunoastere si perfectionare si o buna rezistenta psihica. Sensibilitatea, spontaneitatea si optimismul sunt calitatile necesare in stabilirea unei relatii deosebite, de incredere si comuniune cu persoana masata.
In ceea ce priveste regulile metodice, maseurul va incepe sedinta de masaj cu manevre ample si usoare, care au rolul de a acomoda persoana masata cu mana maseurului. De asemenea, aceste manevre vor pregati pielea (tegumentul) persoanei masate pentru manevrele mai "in forta' (mai dure) ce vor urma. Apoi manevrele se intensifica atat ca forta, cat si ca amplitudine, pana se ajunge la intensitatea necesara obiectivului urmarit. In urma masajului apare o hiperemie activa. Spre sfarsitul masajului, intensitatea de lucru a formelor ultimei manevre se va micsora progresiv.
Se apreciaza ca pentru a obtine efecte de durata, trebuie efectuata o serie de minimum 10-12 sedinte de masaj. O serie mare nu depaseste 20 - 30 de sedinte. Daca este nevoie, masajul poate fi reluat dupa o pauza ce variaza intre cateva zile si cateva saptamani.
CE ESTE MASAJUL
Masajul face parte din ramura medicii generale si anume cea a balneofizioterapiei
si
consta intr-o
Dupa modul de folosire al aeestor agenti fizici, balneofizioterapia cuprinde:
1. hidroterapia, unde se foloseste apa (ca agent fizic) impreuna cu temperatura ei.
2. termoterapia, unde factorul principal il constituie caldura.
3. eletroterapia, unde factorul terapeutic il constituie curentul electric.
4. gimnastica medicala (CFM) "exercitii de cultura fizica medicala'.
5. climatoterapia. > :
helioterapia (terapia prin radiatii solare).
7. talazoteapia (inhalatii cu aerosoli pe malul marii, inhalatii cu vapori sarati).
8. kinetoterapia - terapia prin miscare.
Masajul este o prelucrare metodica si sistematica a partilor corpului uman prin mijloace manuale sau instrumentale in scopul mentinerii sanatatii, prevenirii tulburarilor functionale sau tratarii unor afectiuni.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1650
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved