CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
GLANDE ENDOCRINE
Principalele glande endocrine sunt:
Hipofiza
au fost descrise in cursul anterior
Epifiza
Suprarenalele au fost descrise impreuna cu aparatul renal
Tiroida - cea mai voluminoasa glanda endocrina, situata in partea anterioara a
gatului. Produce, prin intermediul iodului in al carui metabolism intervine, hormonii tiroidieni, tiroxina si triiodotironina, care sunt eliberati cand o cer necesitatile organismului. Principalul efect al hormonilor tiroidieni este cel calorigen, iar ca actiuni:
scaderea rezervelor adipoase (in lipsa aportului alimentar, produc scadere in greutate)
scaderea sintezei de colesterol
cresterea absorbtiei intestinale de glucoza si a catabolismului ei
controleaza cresterea si dezvoltarea normala
produc iritabilitate, neliniste
controleaza dezvoltarea gonadelor si functionarea lor normala
Astfel, deficitul glandei de a secreta hormoni (deficitul de iod) se manifesta prin
stimularea anabolismului, o dezvoltare fizica si psihica deficitara, dezvoltare intarziata a organelor genitale, iar la adult crestere in grutate, anemie, senzatie permanenta de frig.
Excesul tiroidian stimuleaza catabolismul, urmat de nervozitate, pierdere in greutate in ciuda cresterii poftei de mancare, intoleranta la caldura, tremuraturi ale mainilor.
- Paratiroidele, doua perechi la om, situate pe partea posterioara a lobilor tiroidieni, sunt esentiale pentru viata - secreta parathormonul, care stimuleaza resorbtia intestinala a calciului, actionand in stransa corelatie cu vitamina D. Scade eliminarile urinare de calciu, stimuland eliminarile de fosfat si potasiu. La nivelul oaselor, mobilizeaza sarurile fosfo-calcice, prin cresterea numarului si stimularea activitatii osteoclastelor.
Insuficienta paratiroidiana determina scaderea calcemiei, cresterea fosfatemiei, spasme musculare si spasme laringiene care pot provoca moartea prin asfixie.
Hiperfunctia paratiroidiana este caracterizata prin cresteri ale calcemiei, urmate de depuneri fosfo-calcice in tesuturile moi sau de formare de calculi urinari.
Timusul este un organ limfoid dotat si cu rol endocrin, situat inapoia sternului.
Dezvoltat maxim in copilarie, dupa pubertate involueaza, dar nu dispare complet nici la varste foarte inaintate. In timus se formeaza limfocitele T, cu rol important in imunitatea celulara a organismului.
Gonadele (ovare, testicule) - Ovarele sunt organe pereche, de forma unor
migdale, situate in bazin de o parte si de alta a uterului, rolul lor fiind acela de a produce ovulele si de a secreta hormonii sexuali feminini (estrogen si progesteron). De estrogeni depinde instinctul sexual al femeilor, dar ei intervin si in metabolismul calciului (protejand femeia de osteoporoza pana la menopauza), al apei si in proliferarea unor celule in anumite regiuni ale corpului (sold, coapsa, uter, vagin, mamelon). Progesteronul stimuleaza secretia glandelor mamaresi impiedica contractiile uterine, prevenind expulzarea ovulului fertilizat.
Testiculele, organele masculine de reproducere, sunt doua glande ovoide plasate in scrot. Functia lor este de a produce spermatozoizi, si hormoni, dintre care cel mai activ este testosteronul, care actioneaza asupra caracteristicilor sexuale masculine in perioada pubertatii, activand dezvoltarea testiculelor, a scrotului si a penisului, precum si asupra trasaturilor sexuale secundare, cum ar fi cresterea parului pe fata, abdomen, pubis si piept.
Pancreasul (va fi descris in cadrul aparatului digestiv)
Tratamentul reflexoterapeutic inregistreaza un succes notabil in afectiunile care implica activitatea endocrina, intrucat intervine reglator la nivelul secretiilor hormonale, acolo unde echilibrul si armonia raporturilor infinitezimale sunt importante si cu rasunet asupra functionarii mai multor organe interne.
De la jumatatea gatului, pe cant, pe portiunea interna a degetului mare,se afla zona reflexogena a paratiroidelor. Degetul mare de la mana maseaza, presand de sus in jos pana la eminenta osoasa (ce corespunde vertebrei C7). Masand aceasta zona, calciul este absorbit in organismul nostru, iar potasiul si fosfatii se elimina treptat.
Pe toata zona de sub degetul mare, se afla zona de proiectie a tiroidei, masata pe trei directii, la fel ca la paratiroide (xa si cum am vopsi scandurile unui gard). Masand-o, vom avea o senzatie placuta de caldura, de calm si liniste interioara.
Acum, urmarim cu atentie traiectul dintre degetul mare si urmatorul deget; aici, la unirea a doua treimi superioare cu treimea inferioara a traseului (care reprezinta zona de proiectie reflexogena a esofagului) nu e altul decat timusul, glanda copilariei noastre. Degetul mare culiseaza pe acest traiect, iar imunitatea organismului nostru pur si simplu infloreste.
Reflexele ovarelor si ale testiculelor se gasesc pe fetele laterale ale piciorului; fiind organe pereche, sunt situate pe fata externa a calcaiului, in spatele maleolei externe. Degetele mari de la mana maseaza pe o zona triunghiulara, in aceasta zona, din aproape in aproape, urmarind conturul si intrand apoi in interiorul conturului, efectuand o miscare alternativa cu ambele degete mari.
Bolile glandei tiroide se manifesta prin hipertiroidie (hiperfunctia glandei, constand in cresterea secretiei de hormoni tiroidieni) sau hipotirodie (insuficienta secretiei tiroidiene).
Tratamentul reflexoterapeutic are efecte benefice in afectiunile tiroidiene, fiind necesar masajul atat a zonelor reflexogene ale organelor subordonate ca functie glandei tiroide, cat si masajul zonei reflexe a hipofizei care coordoneaza functia celorlalte glande cu secretie interna.
Zona glandelor tiroidiene - 10 minute de fiecare parte;
Zona glandelor paratiroidiene - 3-5 minute de fiecare parte;
Zona glandei epifize - 3-5 minute de fiecare parte;
Zona glandei hipofize - 3-5 minute de fiecare parte;
Bolile glandelor paratiroide se manifesta prin hipoparatiroidism (insuficienta secretiei parathormonului) sau prin hiperparatiroidism (cel mai adesea ca reactie la scaderea calciului). Hipoparatiroidismul influenteaza metabolismul fosfo-calcic, determinand scaderea calciului si cresterea fosforului in sange, iar principala consecinta a hipocalcemiei este tetania (sau spasmofilia).
Se vor masa:
Zonele reflexe paratiroidiene - 10-15 minute de fiecare parte;
Zonele reflexe tiroidiene - 5 minute minute de fiecare parte;
Zonele reflexe hipofizare - 5 minute de fiecare parte;
Zonele reflexe intestin subtire (organul unde se absoarbe calciul 5 minute de fiecare parte.
Bolile glandelor suprarenale - insuficienta corticosuprarenala este secretia deficitara a hormonilor glandelor suprarenale (mineralocorticiozi, glucocorticoizi, sexuali). Se vor masa:
Zona glandelor suprarenale - 5-10 minute de fiecare parte;
Traseul renal - 5 minute de fiecare parte;
Zona glandei hipofize - 3-5 minute fiecare parte;
Sistem limfatic - 2-3 minute fiecare punct.
Sterilitatea endocrina feminina - se poate instala datorita afectiunilor ovariene si/sau ale unor glande cu secretie interna (tiroida, suprarenale, hipofiza); cuplurile care intr-o perioada de 2-3 ani de convietuire nu au copii, fara a folosi metode anticonceptionale, sunt apreciate ca sterile. Tratamentul reflexoterapeutic isi propune sa recupereze, cel putin partial, functia organelor sau glandelor afectate. Se vor masa:
zone reflexe ovariene - 5-10 minute la fiecare picior
zone reflexe epifizare - 3-5 minute la fiecare picior
zone reflexe hipofizare - 3-5 minute la fiecare picior
zone reflexe uter, trompe uterine, glande sexuale - 5 minute la fiecare picior
zone reflexe limfatice - 2-3 minute fiecare punct
Insuficienta ovariana - tulburare in secretia hormonilor estro-progestativi; se vor masa:
zona reflexa hipofiza - 3-5 minute pentru fiecare parte
zona reflexa ovare - 5 minute pentru fiecare parte
zona reflexa uter - 3-5 minute pentru fiecare parte
zona reflexa sani - 3-5 minute pentru fiecare parte
zona reflexa tiroida - 3-5 minute pentru fiecare parte
zone limfatice - 2-3 minute fiecare punct
Frigiditatea - lipsa apetitului sexual, corelata cu incapacitatea femeii de a termina actul sexual prin orgasm. Cauze frecvente: afectiuni ginecologice (malformatii, inflamatii, cicatrici locale), endocrinopatii (hipotiroidie, insuficienta corticosuprarenala, insuficienta ovariana, insuficienta hipofizara), leziuni cerebrale si medulare, boli neuropsihice, conflicte conjugale, alcoolismul. Tratamentul reflexoterapeutic va urmari redresarea morfofunctionala a organului sau a glandei afectate. Se vor masa:
zone vagin, uter, ovare - 5 minute pentru fiecare punct
zone tiroidiene - 1-2 minute pentru fiecare parte
zona hipofizara - 1-2 minute pentru fiecare parte
zona cap - 1-2 minute pentru fiecare parte
zona lomboscrala (de unde pleaca impulsurile nervoase spre zona genitala) - 1-2 minute pentru fiecare parte
zone limfatice - 1- 2 minute fiecare punct
zona suprarenale - 1-2 minute pentru fiecare parte
Impotenta sexuala - imposibilitatea desavarsirii actului sexual de catre barbat. Cauze frecvente: afectiuni ale glandelor endocrine (insuficienta testiculara si/sau hipofizara), cauze locale inflamatorii, leziuni ale maduvei spinarii, abuzul de alcool, tutun, abstinente prelungite. Se vor masa:
zone reflexe prostata - 3-5 minute fiecare parte
zone reflexe penis - 3-5 minute fiecare parte
zone reflexe testiculare - 1-2 minute fiecare parte
zone reflexe tiroidiene - 1-2 minute fiecare parte
zone reflexe cap - 1-2 minute fiecare parte
zone reflexe lombosacrate - 1-2 minute fiecare parte
zone reflexe glande sexuale - 1-2 minute fiecare parte
zone reflexe canal deferent - 1-2 minute fiecare parte
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2311
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved