CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
HORMONII CORTICOSUPRARENALI
Corticosuprarenala secreta trei hormoni: cortizolul (hidrocortizonul), cu actiune glu-cocorticoida, mineralocorticoizii (aldosteronul) si androgenii. Hormonii glucocorticoizi sau analogii lor sintetici, au o marcata actiune antiinflamatorie, actiuni importante asupra metabolismului glucidic, protidic, lipidic si asupra echilibrului hidroelectrolitic (retentie de apa si sodiu, eliminare crescuta de potasiu). Inhiba reactiile inflamatorii, deprima procesul imunologic (impiedicand sinteza anticorpilor si proliferarea limfatica), - deci au un efect antialergic, antitoxic, provoaca limfopenie, fiind eficace in leucemia acuta, cresc sensibilitatea vasculara la catecolamine (adrenalina, noradrenalina), fiind utili in colaps, stimuleaza sistemul nervos central, provocand euforie (buna dispozitie), stimuleaza he-matopoieza, mentin homeostazia si cresc rezistenta organismului la agresiuni.
Ca accidente se semnaleaza:
tulburari metabolice: osteoporoza prin catabolism proteic exagerat, actiune diabe-togena (cresc glicemia si scad toleranta la glucoza), hipertensiune arteriala, c;deme si agravarea insuficintei cardiace prin retentia de Na si apa si pierdere de K ;
complicatii infectioase (tuberculoza, infectii cu streptococi sau stafilococi) prin inhibarea reactiilor conjunctive si scaderea anticorpilor:
- accidente digestive (hemoragie, perforatie), stimuland secretia gastrica;
- tulburari psihice (agitatie, psihoze, tulburari de comportament);
uneori, boli tromboembolice, intarziere a vindecarii bolilor si atrofie corticosuprarenala;
- semne de hipercorticism (obeziate, astenie, acnee etc.).
Indicatii terapeutice: insuficienta corticosuprarenala (numai corticoizi, nu ACTH); boli inflamatorii: reumatism articular acut, poliartrita reumatoida, boli de colagen; astm, urticarie si alte boli alergice; leucemii, sindroame nefrotice; unele caz^uri de insufeienta cardiaca; unele cazuri de boli infectioase; forme severe de septicemie; febra tifoida cu fenomene toxice; socul infectios cu germeni gram-negativi; boli de sange.
Contraindicatiile corticoterapie: ulcer gastric sau duodenal, sindrom Cushing, osteoporoza, hipertensiune arteriala severa, sarcina in primele luni, unele boli psihice. in cazul corticoterapiei de lunga durata, se administreaza C1K (1-2 g/zi) sau sucuri de fructe si zarzavaturi; se reduce CINa din alimentatie si se asociaza, din cand in cand, hormoni an-drogeni (Testosteron) si medicamente antiacide.
Cei mai importanti glucocortcoizi sunt:
Cortizonul - hormon fiziologic; nu se mai intrebuinteaza.
Hidrocortizonul (Cortizolul), comercializat sub forma de fiole de 1 ml (25 mg), se administreaza intra- sau periarticular in doze de 1 - 2 ml. Se intrebuinteaza si fiole de hemi-succinat de hidrocortizon (0,025 g), in doze de 400 - 1 000 mg/24 de ore, i.m. sau i.v., cu indicatii in urgente (colaps, soc, coma hepatica, rau astmatic, insuficienta suprarenala acuta).
Corticoizii de sinteza au actiune mult mai puternica si dau accidente mult mai reduse: Prednison (Deltacortizon) - comprimate de 1 si 5 mg (doze de 6 - 20 mg/zi); Prednisolon (Deltahidrocortizon, Supercortizon) doze similare; Triamcinolon (4 - 10 mg/zi); Dexametazon (Superprednol) - comprimate de 0,5 mg (in doze de 0,75 - 1 mg/zi), derivatii de fluor ai prednisolonului sunt foarte activi local si lipsiti de efecte secundare in aplicatii pe piele. Alti corticosteroizi utilizati'sunt: Depomedrol, - flacoane injectabile (Urabason cristal); Kenalog (Volon) - suspensie injectabila; Solu-Dacortin H - fiole a 250 mg (Urbason solubile forte).
- Dexametazonul este un foarte puternic antiinflamator, cu toleranta digestiva satisfacatoare, dar care produce rapid osteoporoza. In uz curent: Superprednolul (0,5 mg/com-promat) si Decadronul (0,75 mg/comprimat).
Betametazonul are activitate antiinfiamatorie asemanatoare: Celestone in comprimate de 0,6 mg. sau Valisone.
Parametazonul are doua proprietati importante: Combate retentia de Na si stimuleaza apetitul (Haldrone 1 mg/comprimat) sau Metilar (2 mg/comprimat).
16 Metilprednisolonul, (Prednyliden 6 mg/comprimat).
- Fluocinolonul deriva din Triamcinolon (in creme Synalar) si Fluometazonul (Loca-corten), sunt corticoizi cu actiune locala in afectiuni dermatologice.
Dintre corticoizii de sinteza cu actiune retard, cu administrare de 40-60 mg, i.m., la 16-21 zile prezentam:
- Metilprednisolon acetat (Depot-medrol 40 mg/ml, cu durata de actiune 7-l0 zile).
- Triancinolon acetonid (Kenalog, Volon - 6 - 40 mg/ml) cu durata 30-40 zile.
- 6 Metilprednisolon (Urbason - Depot 60 mg/fiole) cu durata de actiune 40-50 zile. Cu circulatie curenta este si produsul retard de betametazon, Diprophos fiole de 1 ml.
Desi in foarte multe tari s-a renuntat la produsele naturale de A.C.T.H., din cauza alergiilor grave provocate, la noi se foloseste sub forma de A.C.T.H., pulbere (in flacoane cu 40 u.i) si A.C.T.H., retard (in flacoane de 50 u.i. pulbere). Se administraza i.m sau in perfuzii, (20 - 100 u.i) iar in forma retard 20 u.i la 7 zile. Tetracosactidul, este un derivat mai putin alergenic. Este utilizat ca produs cu actiune retard (Depot), sub forma de Cortrosym - Depot sau Synacten - Depot. 1 mg stimuleaza glanda suprarenala pentru 48 de ore. Preparatul este comercializat in flacoane de 1 - 5 ml, 1 mg/ml.
Cei mai importanti hormoni mineralo-corticoizi sunt Mincortidul (Dezoxicorticos-teron A.D.C.) - fiole de 5 si 10 mg (1-2 fiole/zi) i.m. in boala Addison, boli digestive acute si arsuri grave si Aldosteronul (0,2 - 0,5 mg/zi in boala Addison).
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1770
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved