CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
INFLAMATIILE SANULUI
Mastitele acute sunt inflamatii ale glandelor mamare.
Paramastitele reprezinta inflamatii ale tesuturilor din jurul glandei si pot fi;premastite (superficiale), inframastite (profunde) si retromamare, situate intre glanda si peretele toracie.
PAGINA 273
Panmastitele sunt mastite extinse, care au cuprins, tot sanul.
Mastita de alaptare este, cea mai frecventa, inflamatire. Este cauzata de traumatismele mamelonului, provocate de sugar, si prin care microbii pot patrunde in glanda. De obicei, inflamatiile sunt datorate
Fig. 60. - Mastita superficial (paramastita). Fig. 61. - Mastita profund (a glandei mamare). Fig. - Mastita retromamare.
lipse de igiena a mamei (spalarea sanului, inainte de supt) sau a gurii sugarului. De asemenea, contribuie lipsa de pregatire a mamelomului,
inca din perioada graviditatii.
Microbii cei mai frecventi sunt ali anaerobi. Initial, se produce abcesul glandei.
Semnele sunt tipice, pentru oricare inflamatie acuta: tumor, rubor, calor, dolor la care se adauga adenopatiile dureroase si scurgerile prin mamelon, de puroi. Adenopatia este precedata de trenuri de limfagita, dungi rosii oreintate catre ganglionii din axila.
Semnele generale sunt: febra, frison si alterarea starii generale, (curbatura). Laboratorul evidentiaza leococitoza crescuta si cresterea VHS- ului.
Tramentul
a. Ptofilactic: igena sanului si a gurii sugarului.
b. Curactiv:
- oprire alaptarii si mulgerea sanului, pentru evitarea stazei;
- comprese unde, imbibate in solutii antisepice, pungi cu gheata in prima paza a inflamatiei;
PAGINA 274
- reducerea secretiei lactate: antipirina, sintofolin, etc.
- antibiotice cu spectrul larg si pe baza antibiogramei, din secretiile mamelonare;
- cand apare fluctuenta, tramentul chirurgical este singura solutie; se fac incizii, paralele cu areola (curbe) si drenaj.
Mastitele cronice sunt, mai rare si pun dificultati, de diagnostic diferenta, cu tumorile. Dintre cele mai importante, mentionam:
1. Mastitele cronice tuberculoase care au absolvit abcese reci, cu tendita la fistulizare, scurgerile purulente avand aspectul caracteristic (cazeum).
2. Mastitele leutice, gomele sifilitice, care au forma rotunda si pot ulcere tegumentul.
3. Actinomicoza este numita inpropriu micoza. Este, de fapt, o infectie bacterian (actinomice israeli). Bacteria se afla pe vegetale, de unde poate sa ajunga la om si sa producainfectii pulmonare si digestive. Se prezinta, sub forma de noduli, care invadeaza, tegumentul, pe care il ulcereaza. Puroiul care se scurge are aspectul, caracteristic, dat de grunji, galben.
4. Galactocelul se produc, dupa intreruparea alaptarii, prin obstruarea unui canal galactofor.
Vizualizari: 1560
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved