CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR
Medicamentul - este substanta utilizata in scopul de a preveni , ameliora sau vindeca bolile.
Se obtine din: - produse vegetale si animale
- din substate minerale.
Actiunea lui asupra organismului depinde de:
structura chimica
doza administrata
caile de administrare
Actioneaza ca:
aliment (in doze mici)
medicament
toxic (in cantitati mari)
Din punct de vedere al dozei (cantitatii) administrate se deosebesc:
I. doza TERAPEUTICA - la care se obtine efectul asteptat si nu apar reactii toxice asupra organismului
II. doza MAXIMA - cea mai mare cantitate suportata de organism
III. doza TOXICA - cantitatea care provoaca reactii toxice
IV. doza LETALA - care ucide.
Caile de administrare ale medicamentelor sunt:
bucala
rectala
mucoasa respiratorie
cutanata
locala
parenterala ( I.M.; I.V.; S.C.; I.D.; I.R.; I.Articular)
Caile de administrare se stabilesc in functie de:
scopul urmarit
capacitatea de absorbtie a caii respiratorii
actiunea medicamentelor asupra mucoaselor
starea generala a bolnavului
toleranta individuala
combinatiile medicamentelor
particularitati anatomice
preferintele bolnavului.
Medicamentele sunt prescrise de medic, dar asistenta va cunoaste:
aspectul medicamentelor si proprietatile lor
dozele (terapeutice, maximale si toxice)
indicatii de administrare
modul de administrare
incompatibilitatile medicamentelor
modul lor de pastrare
efectul normal
timpul necesar de actiune
efectele secundare: - pozitive
- nedorite
- daunatoare
fenomene de obisnuinta si acumulare
fenomene de hipersensibilitate.
Reguli generale de administrare a medicamentelor:
→ 1.Respectarea intocmai a medicamentului prescris Respectarea intocmai a medicamentului prescris (asistenta nu are voie sa-1 schimbe cu altul cu efect asemanator),fara aprobarea a medicului. Nu pot fi inlocuite intre ele nici macar preparatele identice, care circula sub diferite denumiri. Medicul, cand prescrie un medicament, recomanda nu preparat, tine cont si de reactia individuala a bolnavului fata de unele medicamente sau preparate medicamentoase..Din acest motiv, daca asistenta nu are la dispozitie medicamentul sau preparatul prescris, va cere aprobarea medicului pentru inlocuirea lui.Asistenta va confrunta medicamentele prescrise in condicile de tratamente cu adnotarile dinfoile de observatie.Medicamentele cu denumiri asemanatoare au de multe ori efecte cu totul deosebite, din care motiv, identitatea denumirilor trebuie bine verificata.
→ 2.Identificarea medicamentelor administrate: Identificarea medicamentelor prescrise dupa eticheta, forma de prezentare, culoare, miros, consistenta, gust, fluiditate, mod de cristalizare (verifica eticheta medicamentului, pastreaza fiola pana la desfasurarea efectului lor, va recunoaste medicamentele dupa ambalare, aspect pentru a nu se produce schimbarea lor) In cazul tabletelor, drajeurilor si a capsulelor operculate se vor lua in considerare (diametrul, grosimea, forma, culoarea,invelisul lor extern, precum si eventualele inscriptii sau initiale) Identificarea medicamentelor implica cunoasterea lor.
verificarea etichetelor
pastrarea fiolelor pe timpul desfasurarii efectului
sa cunoasca: - prezentarea lor
- ambalarea
- mirosul
(ATENTIE pentru a nu se schimba medicamentul!)
→ 3.Verificarea calitatii medicamentului (schimbarea aspectului) .Observand integritatea, culoarea medicamentelor, sedimentarea, precipitate, tulburarea sau opalescenta medicamentelor lichide etc, denota o alterare a lor.Medicamentele alterate nu vor fi administrate bolnavilor.
→ 4.Respectarea cailor de administrare: Nerespectarea cailor de administrare duce la periclitarea efectului medicamentelor, la efecte ne dorite, contrarii, precum si la complicatii locale la locul njectiilor. Din acest motiv se va specifica in foile de observatie ale bolnavilor, cat si in condicile de predare a serviciului, pe langa fiecare medicament, si cale prin care trebuie administrat: p.o. (per os), s.c.(subcutanat), m. (intramuscular), i.v. (intravenos), S. (supozitoare).
orala pentru afectiunile digestive si urinare
i.v., i.m, in functie de efectul rapid sau nu
(unele medicamente au cai stricte de administrare: i.v. pentru Calciul bromat, Hp, HHC)
→5.Respectarea dozajului prescris - doza unica si doza/24h. Odata cu identificarea medicamentelor se vor verifica si dozele prescrise. Dozele notate in foile de observatie trebuie sa corespunda cu cele din condicile de medicatie Dozele terapeutice uzuale trebuie sa fie notate pe ambalajul medicamentelor, flacoanelor si pe cutiile din aparat. Dar, pe langa toate acestea, controlul cel mai eficient trebuie sa fie cunostintele asistentei in ceea ce priveste limitele terapeutice ale dozelor de medicamente cu care lucreaza.
→ 6.Respectarea orarului de administrare (evita fenomenele cumulative, intoxicatii sau ineficienta); timpul de eliminare al medicamentului (PG 4-6sc), legat de administrarea mesei (inainte de masa, in timpul ei, dupa masa).
→ 7.Respectarea somnului (cu exceptia celor cu ora fixa de administrare). Organizeaza administrarea in afara orelor de somn (se trezeste pacientul in cazul administrarii de antibioticelor, chimioterapicele cu ore fixe de administrare) Desteptarea trebuie facuta cu mult tact, pentru a nu speria pacientul, cautand in acelas timp sa-1 deranjeze cat mai putin.
Evitarea incompatibilitatii lor (amestecul lor in aceeasi seringa poate duce la schimbarea aspectului sau inactivarea lor). Deoarece unele, prin asociere, devin ineficace sau daunatoare .Cand administreaza mai multe medicamente deodata, asistenta isi poate simplifica munca, reduce numarul injectiilor si menajeaza bolnavul de intepaturi. Numeroase medicamente prin amestecare devin incompatibile, ineficace, sau chiar daunatoare, prin transformare, precipitare, degradare.Ex. solutiile de calciu nu se vor asocia niciodata cu combinatii de fosfor ( clorura de calciu si codeina fosforica, caci calciul se precipita imediat sub forma de fosfat de calciu ). Preparatele barbiturice,in injectii,se vor administra totdeauna singure
Exemplu: - oxacilina + gentamicina = precipita (solutie laptoasa)
calciul ne se asociaza cu derivati de fosfor
fenobarbitalul se administreaza singur.
digoxinul se asociaza numai cu glucoza
→ 9. Administrarea imediata - nu se pastreaza deschise .Solutiile injectabile aspirate din fiole, flacoane vor fi injectate imediat, se pot infecta, contactul solutiilor cu aerul poate sa scada eficacitatea medicamentului
→ 10. Respectarea ordinei succesive de administrare a medicamentelor: tablete - solutie - picaturi - injectii - supozitoare.Asistenta va pastra o ordine precisa in administrarea diferitelor medicamente.Medicatia va incepe cu administrarea tabletelor, solutiilor si picaturilor, va continua apoi cu injectiile si la sfarsit, ovulele vaginale si supozitoarele. Inversarea ordinii de administrare ar crea dezgustul bolnavilor.
→ 11.Luarea medicamentelor in prezenta asistentei . obligatoriu toate medicamentele se vor lua in prezenta asistentei
→ 12.Servirea bolnavului Servirea pacientul cu doza unica de medicament care va fi administrat personal de asistenta medicala sau luat in prezenta sa .
→ 13.Prevenirea infectiilor intraspitalicesti( pahare, vesela proprie, instrumentar steril) Respecta masurile de asepsie, de igiena pentru a prevenii infectiile intraspitalicesti. La administrarea parenterala a medicamentelor se vor pastra conditiile riguroase ale asepsiei.. La administrarea perorala se vor utiliza pahare si vesela individuala, iar supozitoarele vor fi introduse cu manusi de cauciuc, dupa care asistenta se va spala pe mana. Asistenta se va spala dupa fiecare bolnav.
→ 14. Raportarea imediata a greselilor de administrare.Luand cunostinta de greseala comisa, poate lua masuri pentru a preveni complicatiile care s-ar ivi in urma acestei greseli. Neraportarea la timp a greselilor poate atrage dupa sine consecinte grave, chiar fatale pentru bolnav, pentru care asistenta raspunde, chiar in fata legii.
Circuitul medicamentelor in spital
Condica de prescriptii a medicamentelor complectata in triplu exemplar si contine ;
numarul corespunzator al paginilor
- data si sectia care solicita
- numele , prenumele pacientului
- salonul pacientului
- numarul foii de observatie
- numele medicamentului forma de prezentare,
- cantitatea ceruta pe 24h in cifre si litere
semnatura, parafa si numarul de cod al medicului
Condica este predata la farmacie de catre asistenta medicala.
La eliberare si preluare asistenta medicala va verifica :
- cantitatea si dozele prescrise pentru fiecare pacient
- ambalaj si etichetare corespunzatoare
Medicamentele sunt depozitate in dulapuri compartimentate
Medicamentele cu regim special ( solutiile perfuzabile, stupefiantele, vaccinurile ,cele care trebuiesc depozitate in locuri ce asigura protectia fata de temperaturi ridicate, luminozitate, sau in frigidere pentru a evita pierderea din valoarea lor biologica cu efecte nocive pentru pacient
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2676
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved