Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

INFRACTUL ENTERMOZENTERIC

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



INFRACTUL ENTERMOZENTERIC

Infractul enteromezentric este o forma, mai rara, de abdodmen acut (2- 4%) dar deosebit de grava, avand o mortalitate ce urca pana la 60%. Aspectul clinic este asemanator, in formele de debut, cu ocluzia intestinala, ansa lipsita se aportul sangvin, pierzandu- si peristaltismiul si deci, comportandu- se ca un obstacol. In fazele avansate, intestinul ischemiat se perforeaza si apare peritonita acuta. De aceea in acesta faza semnele clinice sunt asemanatoare cu cele descrise la peritonita.



Simptomatologia este dominata de durerea abdominala intensa, aparuta brusc, localizata in jurul ombicului. Durerea are, initial aspect de colica (ca in ocluzia intestinala) si devine continua in momentul in care se instaleaza peritonita.

Oprirea tranzitului este precoce, pentru gaze si materii fecale. Abdomenul este balonat (meteorizat) si imobil. La bolnavii slabi, se poate palpa intestinul plin si ingrosat, ca un "carnat". In momentul cand apar ulceratiile intestinale, poata sa apara diareea sau scaune sanghinolente.

Varsaturile sunt prezente, uneori, cu striuri de sange.

Examenul radiologic pe gol evidentiaza distensia ansei, imaginea hidroaerica cu aspecte caracteristice: bule mari de gaze sau aspect de "ansa in doliu".

Laboratorul evidentiaza hemoconcentratia, anemia dar si o leucocitoza mare (15- 20000/mm³). Azotemia este crescuta, de asemenea transaminazele.

Diagnosticul nu este simplu, confuzia cu ocluzia intestinala, in primele faze si cu peritonita in fazele finale fiind frecventa. De cele mai multe ori diagnosticul este precizat abea dupa laparotomie facuta pentru banuiala de ocluzie sau peritonita.

Aceasta forma de abdomen acut este mai frecventa la bolnavii care au trecut de 50 de ani, cu aritmii cardiace si fibrilatie atriala.

Tratamentul este chirurgical, de urgenta si consta in:

Dezobstructia vasului blocat urmata de reconstructia sa, pein embolectomie, trombendarteriectomie, derivatii vasculare sau reimplantarea arterei mezenterice in aorta;

Enterectomia cu extirparea portiunii necrozate in tesut sanatos, urmata de refacerea tranzitului digestiv;

Preoperator, intraoperator si post operator se face tratamentul de reechilibrare generala, asemanator cu cel descris la ocluzii. In plus, se mai administreaza anticoagulante si heparina pentru a opri procesul de tromboza existent.

Prognosticul este rezervat, mortalitatea foarte mare (60%), in functie de varsta si tarele bolnavului, precum si de intinderea leziunii.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1021
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved