Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

ANEMIA FERIPRIVA

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



ANEMIA FERIPRIVA



Definitie

Anemie determinata de tulburarea sintezei Hb, consecutiva carentei de fier din organism.

Frecventa

Anemia feripriva este cea mai frecventa anemie, cu incidenta maxima la femeile adulte ( 15%) si la gravide (pana la 50%).

Etiopatogenie:

Diminuarea cantitatii de fier din organism se datoreaza urmatoarelor cauze:

Aport scazut:

anemia sugarului ( laptele de vaca contine cantitati mai mici de fier decat cel matern)

anemia adultului ( alimentatie fara vegetale, carne).

Absortie defectoasa:

achilia din gastrita cronica, cancerul gastric, rezectia gastrica, enterite cronice.

Consum crescut:

infectii cronice diverse;

cloraza tinerelor fete- consum crescut de fier pentru organismul in crestere(mioglobina) si inceputul pierderilor menstruale (25-50mgfier/luna), cu tegumente palid verzui; frecventa in Evul Mediu , rara astazi datorita alimentatiei complexe, miscarii in aer liber si sportului;

Pierderi crescute, prin hemoragii cronice, mici si repetate:

- digestive, predominant la barbati: varice esofagiene, hernie hiatala, ulcer gastroduodenal, ileita terminala, rectocolita hemoragica, hemoroizi etc.;

genitale la femei: menometroragii;

parazitoze intestinale, la ambele sexe si la copii.

Fierul este absorbit la nivelul duodenului si jejunului, dupa ce, in prealabil, Fe trivalent alimentar a fost redus la fier bivalent asimilabil in prezenta HCl gastric. La nivelul celulelor enterale , Fe feros (Fe++) este reoxidat in Fe feric(Fe+++). In prezenta apoferitinei.

Din mucoasa intestinala, Fe trece in plasma, printr-un proces activ, fiind transportat de siderofilina in organele hematopoietice, unde se depoziteaza sub forma de feritina si hemosiderina.

Eliminarea Fe pe cale digestiva, renala si cutanata, este nesemnificativa. Pt acest motiv, metabolismul Fe este de tip "inchis" - reglarea cantitatii necesare de Fe din organism se efectueaza numai prin absorbtie, care scade sau creste in functie de nivelul sideremiei.

Fe este unul dintre elementele principale necesare sintezei hemoglobinei (Hb). Sideropenia este urmata de scaderea concentratiei Hb (hipocromie) si a volumului eritrocitelor (microcitoza), tulburari trofice ale tegumentelor, fanerelor, mucoaselor si generale, care explica simptomatologia anemiei feriprive.

Simptome:

Clinic: debut insidios prin astenie, cefalee, ameteli, dispnee, palpitatii si nervozitate. In perioada de stare simptomatologia este polimorfa:

tegumente si mucoase palid-albastrui, mai evidente la conjunctive si palme; piele uscata , unghii si par friabile, ragade la nivelul comisurii bucale

tulburari cardio-respiratorii: dispneee de efort, palpitatii, dureri anginoase, tahicardie, sufluri functionale;

tulburari neuro-endocrine: fatigabilitate, cefalee, insomnie, parestezii, tulburari de memorie, dismenoree, scaderea libidoului;

Hematologic:

in AF se constata scaderea Hb sub 10g /100ml sange, hematocrit sub 45% , sideremia sub 50 mg/100ml plasma; pe frotiul sanguin: hematii palide, anizocitoza (de marimi diferite) , poikilocitoza (de forme diferite) , in formele se vere pot aparea hematii "in semn de tras la tinta".

Diagnosticul pozitiv:

Anemie hipocroma microcitara, cu hiposideremie si raspuns la administrarea de Fe, cel mai adesea la femeile adulte.

Tratament:

Anemia feripriva, necesita urmatoarele mijloace curative:

tratamentul cauzal al hemoragiilor cronice, carentelor alimentare, infectiilor, parazitozelor intestinale

tratamentul substitutiv (feroterapie) preparate:

fier bivalent: glutamat feros (Glubifer) cp 3/zi; sulfat feros (Ferro Gradumed) cp3/zi; fumarat feros (Ferrum Hausmann) sirop 50mg/5ml, oral 100mg/zi

fier trivalent: fier polimaltozat 100 mg/2ml , i.m. 100 mg/2 zile, venofer f. 50mg/1ml, i.v., 100mg/zi cu prudenta (risc de soc anafilactic)

Daca hemoglobina nu se normalizeaza in 1-2 luni, de tratament , trebuie luate in considerare urmatoarele posibilitati: nerespectarea medicatiei de catre bolnav, continuarea hemoragiei, neoplazii, insuficienta renala cronica, malabsorbtie, hipotiroidie, diagnostic eronat de anemie feripriva.

Profilaxie - preparatele de Fe se administreaza preventiv la: gravide (in partea a doua a sarcinii), la gastrectomizati si la donatorii de sange.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3021
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved