Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Integrarea tuturor componentelor sistemului de control motor

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Plan de ingrijire nursing al bolnavei T.A. cu I.R.C.
Tulburari ale respiratiei tisulare
STRUCTURA ACIZILOR NUCLEICI
HIPOGLICEMIA BOALA SECOLULUI
GUTURAIUL
Edemul
INFECTIE URINARA - tratament naturist
OPTICA - INSTRUMENTELE OPTICE
Retina descriere, straturi, celule pigmentare
Cifoza


Integrarea tuturor componentelor sistemului de control motor

Nivelul medular. In maduva spinarii sunt programate modelele locale de miscare corespunzatoare musculaturii intregului corp (e.g. reflexele de aparare care indeparteaza segmentele corpului de un agent care provoaca durerea). In maduva sunt localizate, de asemenea, programe complexe pentru miscarile ritmice, cum ar fi miscarile membrelor in timpul mersului, in timpul gratajului, precum si pentru activitatea complementara a celor doua jumatati ale corpului sau a membrelor inferioare fata de cele superioare.
Nivelul mezencefalic indeplineste doua functii principale in cadrul reglarii motorii generale:

Ø      mentinerea tonusului axial al corpului, necesar ortostatismului, fixand articulatiile;

Ø      modificarea continua a acestui tonus, in functie de informatiile primite permanent de la aparatul vestibular (proprioreceptori, exteroreceptori si receptorii retinieni) in scopul mentinerii echilibrului.

Nivelul corticospinal. Sistemul corticospinal transmite majoritatea semnalelor de la cortexul motor la maduva spinarii. Functioneaza partial prin emiterea unor semnale de comanda care declanseaza intrarea in actiune a diferitelor sisteme medulare de control motor. Poate, de asemenea, sa modifice amplitudinea, evolutia in timp sau alte caracteristici ale sistemelor medulare de control motor. In functie de necesitati, sistemul corticospinal poate sa sunteze sistemele medulare, emitand semnale inhibitorii catre acestea si inlocuindu-le cu sisteme de control motor din trunchiul cerebral sau din cortex.

Functia asociativa a cerebelului. Cerebelul intervine la toate nivelurile controlului motor. Functioneaza impreuna cu maduva, in special pentru a amplifica reflexul de intindere. La nivelul trunchiului cerebral, cerebelul intervine in asigurarea caracterului lin, fara oscilatii anormale, ale miscarilor posturale ale segmentelor corpului, in special ale celor necesare mentinerii echilibrului.

In ceea ce priveste controlul exercitat de cortexul cerebral, cerebelul intervine prin emiterea unor comenzi motorii accesorii, in special pentru a asigura forta motorie suplimentara necesara realizarii unei contractii musculare ample si puternice chiar de la inceputul miscarii. Spre sfarsitul fiecarei miscari, cerebelul pune in actiune muschii antagonisti exact la momentul potrivit si cu intensitatea necesara pentru a putea opri miscarea in punctul dorit. In plus, cerebelul functioneaza in cooperare cu cortexul cerebral si la alt nivel al reglarii activitatii motorii: ajuta la programarea in avans a contractiei musculare necesare trecerii line de la o miscare efectuata intr-o directie la miscarea urmatoare, intr-o alta directie. Circuitul nervos implicat in acest proces trece de la cortexul cerebral la emisferele cerebeloase laterale si se reintoarce la cortex.Functia asociativa a ganglionilor bazali. Ganglionii bazali sunt esentiali in reglarea controlului motor din motive total diferite fata de cerebel. Cele mai importante roluri ale acestora sunt:

Ø      ajuta cortexul sa execute modele de miscare subconstiente, dar invatate;

Ø      participa la planificarea multiplelor modele de miscare paralele sau secventiale care trebuie efectuate pentru obtinerea performantei motorii propuse.

Ganglionii bazali intervin in modificarea modelelor de miscare in functie de viteza solicitata de exercitiu, precum si de amplitudinea dorita, controland astfel si evolutia in timp, si dimensiunea modelelor de miscare.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1052
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site