CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
MEDICATIA ANTIARITMICA
Tulburarile de ritm ale inimii sunt foarte frecvente. De aici si selectionarea a numeroase droguri cu actiune antiaritmica.
Chinidina, este cel mai vechi si cunoscut antiaritmic. Se foloseste in mod curent sulfatul de chinidina, sub forma de comprimate, de 0,20 g/oral. Se mai folosesc glucona-tul si poligalacturonatul de chinidina (Cardioquine). Cu efect prelungit, gluconatul de chinidina (comprimate la 8 - 12 ore oral sau i.m). Gluconatul, Lactatul si Clorhidratul de Chinidina, pot fi administrati si i.v. (nerecomandabil). Ca reactii adverse se semnaleaza in primul rand manifestari gastrointestinale (greturi, varsaturi si diaree), reactii cardiovasculare (aritmii, tulburari de conducere, hipotensiu,nea arteriala, scaderea fortei de contractie si chiar moarte subita). Uneori scade frecventa cardiaca. Tratamentul reactiilor adverse, consta in suprimarea sau diminuarea dozei si dupa caz perfuzii cu norepinefrma, izoproterenol sau angiotensina.
Se contraindica administrarea chinidinei in cazuri de intoleranta, blocul a-v-complet, tulburari de conducere, blocuri de ramura, la batrani, la fibrilatii atriale vechi sau cu
hipertiroidie si in infectii acute. Este recomandata in extrasistonia atriala si ventriculara, fibrinatia atriala, recenta, flutter atrial, tahicardia paroxistica atriala si uneori tahicardii sau fibrilatii ventriculare. Doza administrata merge de la 0,20 g de 3-5 ori in 24 ore la 0,20 g la 3 ore. Asocierea chinidinei cu propanolonul, este mai utila. Este preferabila calea orala si contraindicata calea i.v.
Procainanida, este un antiaritmic cu proprietati similare chinidinei. Fiind antagonista sulfamidelor, administrarea concomitenta cu acestea este contraindicata. Ca reactii adverse se semnaleaza: rareori intoleranta, uneori tulburari gastrointestinale, febra, frisoale, artralgii, eruptii cutanate, unori lupusul eritematos, care dispar la suprimarea drogului. Este comercializata sub denumirea de Pronestyl, sub forma de tablete - o tableta = 250 mg - si injectabil, in flacoane de 10 ml, 1 ml = 100 mg. Calea orala este preferabila. Doza este de 0,5 - 1 g (2 - 4 tablete/24 h). Indicatii speciale in tahicardia ventriculara (i.v) fibri-latia ventriculara (i.v. lent), extrasistole ventriculare si unele tahicardii supraventriculare.
Lidocaina (Xilina), actioneaza prompt, are scurta durata de actiune si este eficace in tulburarile de ritm ventriculare. Reactiile adverse sunt minime, iar contraindicatiile reduse (convulsii, blocul total). Este indicata in extrasistole ventriculare si tahicardii ventriculare. Este drogul de electie in tulburarile de ritm ventriculare, din infarctul de miocard si din intoxicatia cu digitala. Se administreaza 50 - 100 mg xilina i.v., urmata de o perfuzie cu aceeasi cantitate.
Difenilhidantoina (Dilantin, Di-Hydan), se administreaza fie i.v (doza initiala 250 mg si apoi doze de 50 - 100 mg pana la disparitia aritmiei), 'fie oral 300 - 400 mg/zi. Este indicata in aritmiile digitalice ventriculare sau supraventriculare, aritmiile din infarctul miocardic, aritmiile repetitive, profilactic in unele anestezii. Ca reactii adverse se semnaleaza hipotensiunea arteriala si decompensare cardiaca. Nu se administreaza la bolnavii cu miocardul alterat in insuficienta cardiaca si in caz de intoleranta.
Propanololul (Inderal), este un betablocant adrenergic cu rol important in tratamentul aritmiilor. Blocheaza efectele catecolaminelor (adrenalina si noradrenalina). Uneori se asociaza cu chinipina. Este indicata in aritmii atriale: extrasistole, tahicardii cu bloc a-v sau fara, fibrilatia atriala, flutter atrial, tahicardia paroxistica atriala si in aritmii ventriculare: extrasistole, tahicardii, in aritmiile din infarctul miocardic sau aritmiile digitalice. Dupa caz doza este, oral sau i.v 20 - 60 si chiar 120 mg. Se prezinta sub forma de comprimate de 0,010 g si 0,040 g si fiole de 5 ml (0,05 g i.v). Ca reactii adverse pot apare: hipotensiunea arteriala, bronhospasm, greata, varsaturi, diaree si uneori decompensari cardiace. Alte beta blocante adrenergice utilizate in clinica sunt: Trasicor, Visken, Aptine, Lepressr, Timacor, Corgard, Cordanum.
Dimetil propranololul, este un derivat fara efecte betablocante, dar cu efecte anti-aritmice mai puternice (U.M. 272)
Alte antiaritmice utilizate in practica curenta sunt: Metilidocaina (superioara lidoca-inei), Disopyramida (Norpace) in drajeuri de 10 mg, administrat in cantitate de 200 - 300 mg/zi, Ajmalina (i.v. sau in perfuzie), Soldactona, antagonist al aldosteronului.
Amiodarona (Cordarone) este un antiaritmic mult intrebuintat, din cauza actiunii anti-catecolaminica, in tahicardii ventriculare si supraventriculare, in fibrilatia atriala si flutter atrial. S-a dovedit eficace si in angina atriala. in flutter atrial, asocierea cu digoxina da rezultate foarte bune. Doza zilnica este 200 - 600 mg in 24 ore.
Verapamilul (Ipoveratril, Isoptin, Cordilox), este un antiaritmic care actioneaza ca blocant al calciului. Ca reactii adverse se citeaza: braticardie, hipotensiune arteriala, uneori decompensare cardiaca pe un miocard deteriorat. Este indicat in tahicardii supraventriculare (chiar paroxistice), fibrilatia si flutterul atrial, extrasistole atriale si ventriculare. Este eficace si in angina pectorala si in hipertensiunea arteriala. Dozele intra-venoase sunt de 1- 10 mg.
Digitala, actioneaza in anumite tulburari de ritm, tot ca antiaritmic. Este indicata in aritmia extrasitolica aparuta la bolnavii cu insuficienta cardiaca, in crizele frecvente de tahicardie paroxistica atriala (preventiv si curativ), in fibrilatia si flutterul atrial cu raspuns ventricular rapid. in urgente se foloseste in administrare i.v. lent, Lanatozit C (fiole de 0,4 mg) sau Digoxid fiole de 0,5 mg, care se pot repeta o jumatate fiola la 4 ore pana la 1,6 mg in 24 ore. in forme stabile se administreaza fie digitala pulvis, fie digoxina. Astfel in fibrilatia atriala, se administreaza ca tratament de atac un comprimat zilnic, 5 zile/saptamana. Digitalizarea in tulburarile de ritm poate fi rapida cand se administreaza doza de atac in 3 zile s-au lenta cand se administreaza in 6 zile.
Socul electric, extern (defibrilare externa), actioneaza antiaritmic in fibrilatia atriala, flutter atrial si tahicardia paroxistica ventriculara, care deseori constituie o mare urgenta.
* in toate aritmiile, se inlatura surmenajul, tutunul si alcoolul; se recomanda odihna, se asaneaza infectiile de focar si se administreaza tranchilizante: Meprobamat 2-3 /zi, Napoton 1-3, Diazepam comprimate de 10 mg 1-3 /zi, Hidroxizin, Atarax 2 - 3 /zi sau sedative: Extraveral 2-3 /zi, Bromoval 2-3 /zi, Pasinal, Dormitai etc. Cand aritmia apare prin supradozare digitalica, se suprima digitala si se administreaza clorura de potasiu, 3-6 g/zi. Regimul va fi cel din ateroscleroza, dupa caz.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1490
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved