CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
1. DEFINITIE
Rubeola este o boala infectioasa acuta eruptiva a copilului si adultului. Clinic se caracterizeaza prin eruptie, febra, limfadenopatie. Infectia fetala determina malformatii congenitale.
2. ETIOLOGIE: virusul rubeolic din familie Togaviridae.
3. MANIFESTARILE PROCESULUI EPIDEMIOLOGIC
Incidenta rubeolei la 100.000 locuitori, in Romania, in anul 1998, a fost de 104,58, mult scazuta fata de anul 1997, cand a fost de 401,62 ( aceste valori nu indica situatia reala, datorita unui numar mare de forme subclinice).
Rubeola evolueaza sporadic sau epidemic, cu numeroase forme atipice (30-50% infectii inaparente).
Prezinta o periodicitate multianuala (6-9 ani) si sezoniera de iarna-primavara.
Formele clinice mai severe apar la adulti.
4.1. DIAGNOSTIC CLINIC
Rubeola postnatala
Incubatia dureaza 12-23 de zile, in medie 18 zile.
Debutul nu este evident la copii. La adulti exista un prodrom de cateva zile cu febra, stare generala alterata, adenopatie ą splenomegalie.
Perioada de stare (eruptiva) e caracterizata printr-o eruptie maculopaluloasa cu elemente neconfluente, care poate incepe pe fata si care e florida 2-3 zile. Poate exista o crestere a temperaturii in prima zi de eruptie, coriza si conjunctivita.
Complicatii:
- artrite, artralgii prezente la o treime din femeile care fac boala (nu copii, barbati) si care prind articulatiile de la nivelul degetelor, pumnului, genunchiului.
- manifestari hemoragice cu o incidenta de 1:3000 de cazuri, mai frecvent la copii, secundare trombocitopeniei si tulburarilor vasculare mediate imun (la copii, mai frecvent purpura trombocitopenica).
- encefalita rubeolica e foarte rara, 1:5000 de cazuri, cu o frecventa mai mare la adulti. Are o mortalitate ridicata, de 20-50%.
Rubeola congenitala
Este o boala grava, functie de varsta fatului in momentul infectiei mamei. Poate evolua spre moartea fatului, avort, nastere prematura, nastere cu malformatii congenitale.
Simptomele rubeolei congenitale pot fi temporare (greutate la nastere mai mica), permanente (surditate) sau evolutive (miopie).
Cele mai frecvente sunt:
surditate;
cataracta sau glaucom;
malformatii congenitale cardiace;
retard intelectual.
Rubeola congenitala nu trebuie gandita ca o boala statica. Copii nascuti din mame cu rubeola in cursul sarcinii si care la nastere erau considerati normali, au fost gasiti cu manifestari de rubeola congenitala la varsta scolara:
- diabet zaharat insulino-dependent;
encefalopatie evolutiva progresiva asemanatoare PESS.
4.2. DIAGNOSTICUL DE LABORATOR:
A. Diagnostic hematologic evidentiaza celule Turck si plasmocite pana la 20%; inconstant apar modificari ale formulei leucocitare.
B. Diagnostic specific
Produse patologice: secretii respiratorii, lacrimi, sange, urina, LCR, materii fecale; fragmente de tesut prelevate postmortem; in rubeola congenitala lichid amniotic, placenta, tesuturi fetale (postabortum).
1. Izolarea si identificarea nu sunt de uz curent. Se utilizeaza pentru diagnosticul rubeolei congenitale sau in formele grave, complicate.
Prelevatele se inoculeaza in culturi celulare primare de maimuta, dar efectul citopatic apare tardiv sau numai dupa pasaje repetate. Diagnosticul se poate face pe baza fenomenului de interferenta intre virusul rubeolic si virusul ECHO 11. Daca dupa inocularea virusului ECHO 11 nu se observa efectul citopatic al acestuia, acest lucru confirma prezenta virusului rubeolic.
Identificarea virusului se face prin reactia de seroneutralizare cu seruri standard specifice.
2. Diagnosticul serologic consta in evidentierea titrurilor de anticorpi specifici IgG sau IgM in ser, prin tehnica ELISA sau prin aglutinare.
Anticorpii IgM specifici apar numai in infectia primara, fiind prezenti in ser timp de 4 saptamani,urmand ca dupa aceasta perioada sa fie detectati anticorpii IgG specifici.
Prezenta anticorpilor IgM specifici in serul nou-nascutului indica infectia rubeolica transplacentara.
Titrurile de anticorpi specifici pot fi cercetate in dinamica si prin reactii de hemaglutinoinhibare si imunofluorescenta indirecta.
4.3 DATE EPIDEMIOLOGICE
Factorii epidemiologici principali
1. Izvorul de infectie
bolnavul prin secretii naso-faringiene;
Contagiozitatea este de 40-80%, bolnavul putand sa transmita virusul 7 zile preeruptiv, 5 zile in eruptie si luni pana la 1 an in rubeola congenitala.
infectatii inaparent.
2. Transmiterea
aeriana prin picaturi;
obiecte recent contaminate cu secretii sau excretii (exceptional).
3. Receptivitate
generala pana la 6 luni pot persista anticorpi materni la nou-nascut).
4. Imunitate
de lunga durata;
3-10% din cazuri, posibil reambolnaviri;
reinfectia nu afecteaza fatul la gravide;
90% din populatia adulta are anticorpi fata de virusul rubeolic.
Profilaxie si combatere
Incepand cu 01.01.2000, la nivel national s-a introdus supravegherea sindromului rubeolic congenital (SRC).
Definitia SRC: orice copil in varsta de sub 1 an care prezinta unul sau mai multe din urmatoarele semne: surditate de perceptie uni sau bilaterala, surditate centrala, persistenta canalului arterial, stenoza pulmonara, defecte septale ventriculare, boala cardiaca congenitala complexa, retinopatie pigmentara, cataracta, microoftalmie, glaucom.
1. Masuri fata de izvorul de infectie
depistare precoce: ancheta epidemiologica, clinic, laborator;
raportare numerica, trimestriala;
izolare: 7 zile la domiciliu;
Cazurile de SRC vor fi raportate la DSP in 24h de la depistare. Unitatea care a descoperit cazul va recolta, in maxim 24 de ore de la declarare , o proba de 0,5 ml ser sanguin, care va fi transportat la DSP local, in geanta frigorifica. Pentru fiecare proba se va inregistra: numele, prenumele, data nasterii, data imbolnavirii, data recoltarii, data trimiterii, cod (initiale judet/nr.probei/ luna/an). Se va completa fisa de declarare a cazului suspect SRC (vezi anexa).
2. Masuri fata de caile de transmitere
dezinfectia carantina nu sunt obligatorii; colectivitatile unde au aparut cazuri vor fi supravegheate 21 de zile;
aerisirea incaperilor, curatenia sunt suficiente.
3. Masuri fata de receptivi
contactii vor fi investigate serologic, privind receptivitatea la boala, numai gravidele.
La gravidele receptive se indica intreruperea sarcinii, iar la cele care refuza, administrarea de imunoglobuline specifice ( protectie redusa ca durata).
imunizarea activa (vaccin viu atenuat), este indicata incepand din copilarie dar si la populatia feminina in varsta de 15-18 ani.
Se realizeaza cu vaccin rubeolic viu atenuat, in doza de 0,5 ml, subcutanat, simplu sau in asociere cu vaccinul anturujeolic si/sau antiparotidita epidemica (Trimovax).
Este indicat la copii de 1-12 ani si la populatia feminina in varsta de 15-18 ani, avand rezultate foarte bune � seroconversie de 95-100%.
Este contraindicat la gravide si la cei cu imunodepresii.
Reactii postvaccinale posibile: locale minore, artralgii, artrite, nevrite periferice.
imunizare pasiva, cu imunoglobuline specifice antirujeola, la contactele gravide, receptive, care au varsta sarcinii inaintata, sau care refuza intreruperea sarcinii.
5. TRATAMENT
In caz de complicatii bolnavul se indruma in Clinica de Boli Infectioase.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1927
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved