Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Traista-ciobanului – medicina populara (capsella bursa-pastoris)

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micTRAISTA-CIOBANULUI – MEDICINA POPULARA  (Capsella bursa-pastoris)

Aceasta planta medicinala foarte valoroasa, care se întâlneste peste tot pe drumuri, câmpii, pamânturi întelenite, ogoare paraginite, santuri, povârnisuri, câmpuri si gradini de zarzavaturi, este considerata în general o buruiana incomoda. De-abia se aduna un­deva o movila de pamânt - mai ales când se construiesc case - si imediat apare, aproape peste noapte, traista-ciobanului. în limbajul popular i se mai zice si arior, bu-ruiana-de-friguri, coada-pisicii, pasatei, pascuta, pastele-cailor, punga-babei, punga-popii, pungulita, rapan, straita-popii sau tasculita. Frunzele zimtate neregulat formeaza - asemanator papadiei - o rozeta. Tulpina ajunge pâna la o înaltime de 40 centimetri.
Perioada de înflorire: martie-noiembrie. Florile, foarte mici, de un alb murdar, sunt umbeliforme, alcatuind o inflorescenta în forma de ciorchine; de tulpinitele subtiri atârna micile pastai (fruct capsula) sub forma de inimioare si amintind la pipait de pielea prelucrata. Orataniile au o preferinta speciala pentru traista-ciobanului. Imediat ce zapada se topeste si vremea se încalzeste, aceasta planta rasare proaspata si verde.

Ceaiul de traista-ciobanului, din care se consuma zilnic 2-3 cesti, se întrebuinteaza cu mare succes în toate tipurile de hemoragii, ca de exemplu în hemoragiile nazale, stomacale, intestinale si în metroragii (hemoragii uterine neregulate), în cazul ranilor sângerânde, la care sângele nu vrea sa se opreasca, infuzia de traista-ciobanu­lui are un efect hemostatic uimitor.

în cazul menstruatiilor abundente, se beau, timp de 8-10 zile înainte de venirea ciclului, zilnic cate 2 cesti de ceai, folosind 1 lingurita (cu vârf) de traista-ciobanului la 1 ceasca. Acest ceai serveste si la reglarea ciclului pe par­cursul pubertatii. În timpul menopauzei, de asemenea, fiecare femeie ar trebui sa bea 4 saptamâni de-a rândul câte 2 cesti zilnic, sa întrerupa apoi pentru 3 saptamâni si sa repete periodic acest tratament.

Pentru hemoroizii care sângereaza, se fac mici clisme intestinale, bai de sezut sau spalaturi cu infuzie calduta de traista-ciobanului. Mamele care au sinii umflati în timpul alaptatului ar trebui sa-si încalzeasca la aburi (într-o sita) traista-ciobanului proaspata, s-o puna între pânze si sa si-o aplice local calda, sub forma de comprese. Se reco­manda cu succes în cazul hemoragiilor renale 2 cesti pe zi cu un amestec de ceaiuri din traista-ciobanului si coada-calului în parti egale.

Traista-ciobanului este însa - asemanator vâscului - si o planta medicinala care re­gleaza circulatia sângelui, fiind indicata deci în mod deosebit atât la hipertensiune cât si la hipotensiuhe arteriala. Spre deosebire de ceaiul de vâsc, care se face lasându-se vâscul peste noapte în apa la rece, acest ceai se pregateste oparind traista-ciobanului. Se iau 2 cesti pe zi si se întrerupe consumul de ceai atunci când circulatia s-a normali­zat. Un efect curativ la fel de bun ca si vâscul îl are traista-ciobanului în hemoragiile menstruale. Si în acest caz, ceaiul se bea numai o perioada de timp.

Aceasta planta medicinala de mare valoare este de un real ajutor la toate bolile musculare externe. Este interesant ca despre acest lucru nu s-a scris nimic în aproape nici o carte moderna de plante medicinale. Acum câtiva ani, un domn batrân mi-a daruit o carte veche de plante medicinale, cu gravuri si desene unice. Dar, asa cum se întâmpla când ziua ti-e plina de dimineata si pâna seara, n-am putut rasfoi cartea decât o data. într-o noapte catre ora douasprezece, am sarit deodata din somn; mi s-a parut ca as fi fost trasa usor de umeri. Brusc, mi-a trecut prin minte ideea: „Ai aceasta carte de plante medicinale deja de o jumatate de an si înca nu te-ai ocupat serios de ea nici macar o singura data!' M-am trezit ca lumea din somn, m-am sculat din pat, am luat cartea si. m-am asezat mai comod în camera de zi. Am deschis-o si mi-au sarit imediat în ochi câteva rânduri: „Atunci când nimic nu mai ajuta în atrofia musculara, luati urmatoarele: traista-ciobanului taiata marunt se lasa 10 zile cu rachiu de secara la soare sau în apropierea masinii de gatit, se frictioneaza locurile respective de câteva ori pe zi, iar intern - 4 cesti cu ceai de cretisoara.' Ca si cum tot ce-mi doream ar fi fost sa citesc aceste câteva rânduri - atunci nici nu mi-am dat seama de asta -, am închis cartea, am pus-o la loc, m-am bagat în pat si curând am adormit. Câteva zile mai târziu am fost sunata din Viena: „Ma puteti ajuta? Am 52 de ani, sunt de profesie asistenta


medicala si sunt pensionata medical de doi ani. Sunt complet neajutorata din cauza atrofiei musculare!' l-am recomandat reteta mentionata, iar când a venit însanatosita dupa trei saptamâni la mine la Grieskircheh, am aflat ca la data la care fusesem trezita din somn în miez de noapte, ea facuse un pelerinaj la Maica Domnului la San Damiano în Italia. La întoarcere, în autobuz, un domn, vazând-o atât de neputincioasa, a trimis-o la mine. Curând dupa aceea s-a simtit atât de refacuta si întarita, încât si-a putut relua serviciul.

Un alt apel telefonic, de data aceasta din Steyr, Austria: „Am 62 de ani. Din cauza unei relaxari a sfincterului am facut anul trecut un prolaps intestinal si am fost operata. In aceasta toamna treaba s-a repetat; dureri neîntrerupte, zi si noapte, întinzându-se de la buric spre ambele solduri, ca si cum as fi fost taiata de un fierastrau. Medicii din spital au respins ideea unei a doua operatii, sustinând ca nu mai este nimic de facut.' M-am gândit pe loc ia traista-ciobanului cea trimisa de Dumnezeu, am sfatuit-o sa ia zilnic câte 4 cesti cu ceai de cretisoara, care întareste musculatura în interior, iar extern sa se frictioneze cu tinctura de traista-ciobanului, din care sa puna si în ceaiul de cretisoara de 3 ori câte 10 picaturi. În rastimpul celor 10 zile necesare pre­pararii tincturii de traista-ciobanului, am îndemnat-o sa-si puna comprese cu ierburi suedeze. Mare mi-a fost uimirea când femeia mi-a telefonat dupa un timp ca n-o mai jena nimic. Prolapsul intestinal se retrasese complet, muschii sfincterului functionau iarasi normal, iar durerile chinuitoare din solduri încetasera chiar a doua zi dupa începutul tratamentului, întrucât la telefon îmi pierise, de uimire, glasul, femeia a venit la mine doua zile mai târziu pentru a-si manifesta direct bucuria.

Nu se poate spune decât atât: Ce mult ajuta plantele din farmacia Domnului! Cine face astfel de minuni? Este numai si numai îndurarea Creatorului!

O femeie din Austria inferioara, din apropiere de Karlstein, scrie: „Dupa o prelegere, v-am cerut sfatul în legatura cu o hernie inghinala. Aceasta era lunga de cca. 10 centimetri, groasa si lata de 3-4 centimetri. Pâna ce traista-ciobanului a fost gata, am pus comprese cu ierburi suedeze. Dupa aceea am început sa ung locul, frecându-l cu tinctura de traista-ciobanului si am baut zilnic 4 cesti cu ceai de cretisoara, timp de 6 saptamâni. Fiind agricultoare, nu ma puteam menaja - era vremea secerisului -, asa ca am purtat la lucru un corset. Dupa 12 zile de tratament nu se mai vedea nimic din hernie, însa tot mai aveam dureri. Dupa 2 luni mi-au disparut si ele. Hernia inghinala am putut s-o vindec fara operatie.'

Raposatul medic-sef dr. Rohling, fost director al sanatoriului biologic din Mitten-wald de lânga Garmisch/Bavaria superioara, care mi-a facut odata o vizita si a citit cu acea ocazie scrisoarea respectiva, a fost vizibil impresionat. Mi-a spus ca herniile inghinale nu au putut fi vindecate pâna acum cu mijloace medicale decât prin operatie.

4 cesti cu ceai de cretisoara (intern) si frectii cu tinctura de traista-ciobanului (extern) ajuta si la histeroptoza (prolaps uterin). (Frictionarea trebuie sa înceapa în acest caz de la vagin si sa se continue peste pântece.) Subliniez în mod deosebit ca aceasta tinctura trebuie preparata din traista-ciobanului proaspata, în boli musculare atât de grave nu ajuta rapid si sigur decât plantele proaspete!

MODURI DE FOLOSIRE

Prepararea ceaiului: Se opareste 1 lingurita (cu vârf) de plante cu 1/4 litru de

apa si se lasa sa stea putin. Bai de sezut: A se vedea „Bai de sezut' la „Partea generala'.


Comprese cu aburi: Se pun 2 mâini pline de traista-ciobanului, daca se poate proaspata, într-o sita care se tine peste abur. Planta muiata la abur se baga într-o bucata de pânza care se aplica local sub forma de compresa.

Tinctura de traista-ciobanului: Traista-ciobanului proaspata, cu flori, frunze, tulpina si pastai, se taie marunt si se introduce într-o sticla pâna la gat, se toarna deasupra rachiu de secara sau de fructe de 38-40% (plantele sa fie acoperite) si se lasa sa stea 14 zile la soare sau la caldura.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1173
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved