Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Psoriazisul unghial

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Psoriazisul unghial

. Descriere :

Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica necontagioasa, recurenta, cu episoade de exacerbare si perioade lipsite de manifestari clinice .



Psoriazisul unghial este destul de fregvent intalnit ,in marea majoritate ,pacientii prezinta leziuni de psoriazis si in alte regiuni ale corpului ,dar exista si situatiile in care leziunile de psoriazis unghial sunt singure .

Uneori suprafata unghiei este pastrata cu mici depresiuni punctiforme, ca si cand ar fi fost intepata cu ace .Alteori ,suprafata unghiei este strabatuta de niste striatii paralele ,dispuse ,fie transversal ,fie longitudinal .Ambele alteratii semnalate sunt simple expresii ale unor tulburari trofice ale matricei si nu au nici o semnificatie diagnostica precisa ,ele putand fi intalnite intr-un mare numar de alte onicoze . O leziune mai caracteristica pentru psoriazis este aceea care se traduce printr-un fel de ingrosare cornoasa ,a marginilor laterale ale unghiilor sau a extremitatilor lor libere ,conducand la un fel de farmitate a lor si la o dezlipire mai mult sau mai putin intinsa a unghiilor de patul unghial .

Eruptia psoriazica nu este insotita de obicei de nici o senzatie subiectiva .Mancarimi se pot totusi observa ,uneori ,in cursul unor izbucniri acute ,micropapuloase ,sau la persoanele nervoase si la alcoolici.

. Cauze :

Nu se cunoaste etiologia exacta a psoriazisului. Majoritatea specialistilor sustin ca afectiunea are determinism genetic (este mostenita). Aproximativ o treime dintre persoanele cu psoriazis au cel putin un membru al familiei (rude de sange) cu aceasta boala. In orice caz, nu este clar daca factorii genetici actioneaza singuri in determinarea bolii sau daca exista si alti factori personali sau de mediu care au si ei un rol in declansarea bolii. Psoriazisul nu este o boala infecto-contagioasa, astfel ca nu poate fi transmisa de la o persoana la alta.
Specialistii cred ca factorii imunologici (sistemul
imun) au un rol in aparitia psoriazisului, dat fiind faptul ca in aceasta boala se pot evidentia in straturile anormale ale pielii (placi hipercheratozice) un numar mare de leucocite (celule sanghine albe, cu rol in medierea raspunsului imun). Un alt argument pentru etiologia de natura imuna a bolii este faptul ca afectiunea raspunde la tratamentul imunosupresiv (care inhiba sistemul imun).

Exista mai multi factori care au fost implicati in etiologia sau agravare psoriazisului, dintre acestia amintim:
- clima rece si uscata este un factor care poate agrava simptomele
- leziunile cutanate, pot cauza formarea de placi hipercheratozice.
- stresul si anxietatea pot cauza aparitia psoriazisului
- infectiile, in special infectiile gatului (faringite, amigdalite), pot cauza psoriazis (prin diferite mecanisme mediate imun). Acest lucru este des intalnit mai ales in randul copiilor infectati cu streptococ - anumite medicamente, precum antiinflamatoriile non-steroidiene (AINS), agentii beta blocanti (medicamente folosite in tratamentul unor boli cardiace si al hipertensiunii arteriale) si sarurile de litiu, pot agrava simptomele psoriazisului. Este foarte important ca persoanele cu psoriazis sa consulte medicul specialist inaintea administrarii acestor medicamente.

. Evolutie :

Evolutia psoriazisului se caracterizeaza printr-un mers conic si prin tendinta la recidive ,care se produc de cele mai multe ori fara nici o cauza aparenta .Fregnenta recidivelor este foarte variabila .Astfel alaturi de rarele cazuri fericite in care boala se reduce in total la 2-3 izbucniri ,de cele mai multe ori recidivele se repeta neincetat ,la intervale mai mult sau mai putin indepartate ,uneori chiar sub forma de eruptii subintrante ,,in tot timpul existentei individului .

In cursul acestor diverse izbucniri ,eruptia poate pastra la unii bolnavi un caracter relativ discret ,reducandu-se la un numar restrans de eflorescente ,localizate mai ales la locurile de electie ,sau imbracand de fiecare data caracterul unei eruptii mai mult sau mai putin generalizate .

Ca toate dermatozele cronice ,eruptia psoriazica poate fi si ea influentata temporar de unele stari fiziologice sau patologice intercurente, ca sarcina ,stari febrile sau casectice ,care pot face sa dispara in timpul duratei lor ,pentru ca boala sa reapara de indata ce organismul a revenit la starea sa initiala .

Eflorescentele psoriazice dispar fara sa lase nici o urma ,afara numai de o usoara pihmentatie ,iar uneori de o leucodermie mai mult sau mai putin persistenta .

Catre batranete ,boala sfarseste asesea prin a disparea complet sau uneori prin a fi inlocuita printr-o descuamatie pitiriaziforma .

. Complicatii :

In cursul psoriazisului se pot observa unele complicatii ,printre care citez in primul rand psoriazisul eritrodermic .La un moment dat ,fie ca este de un psoriazis recent sau mai vechi ,uneori fara nici o cauza aparenta ,alteori in urma unor tratamente intempestive ,eruptia psoriazica, compusa pana aici din elemente izolate ,se intinde repede pe toata suprafata tegumentului fara sa respecte nici o portiune cat de mica de piele .

Tegumentul in toata intinderea lui ,este tumefiat infiltrat ,de culoare rosie-viu si acoperit cu scoame largi si subtiri ,ce se dezlipesc in lambouri mari ,umpland asternutul bolnavului .

Generalizarea eruptiei este insotita uneori de febra si de o stare generala proasta ,iar bolnavul se plange de frig ,de o senzatie de tensiune in piele si de mancarimi .Perii si unghiile pot cadea .Eruptia capata astfel aspectul unei dermite exfoliative generalizate subacuta de obicei dupa cateva saptamani ,psoriazisul revenind la forma sa initiala ,dar uneori ea poate dura un timp foarte indelungat si chiar nelimitat .

. Complicatii :

Se stie ca in prezent nu exista nici un tratament curativ (care vindeca boala) pentru psoriazis. Pe de alta parte, exista mai multe tipuri de tratament care pot ameliora simptomele, precum unguentele speciale, fototerapia sau medicatia orala. Majoritatea cazurilor de psoriazis sunt usoare si nu necesita pentru tratament decat folosirea anumitor unguente (tratamentul local). Formele severe sunt greu de tratat si deseori necesita administrarea tratamentului oral medicamentos. Psoriazisul, indiferent de tipul acestuia, este o boala recidivanta (revine, la un anumit interval de timp).
Scopul tratamentului este reducerea cresterii accentuate a tesutului cutanat (placilor) si a inflamatiei secundare acesteia. Tratamentul psoriazisului se realizeaza in functie de tipul si gravitatea bolii (in functie de localizarea leziunilor cutanate, extinderea lor, complicatii, boli asociate). Pe langa componenta fizica (afectare cutanata, articulara), trebuie sa luam in
calcul si componena de ordin psihic (frustrare sau depresie secundara aspectului fizic neplacut), astfel ca in unele cazuri poate fi necesar tratamentul psihiatric (psihoterapie medicatie antidepresiva) .



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2376
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved