Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Tesutul adipos stocheaza si furnizeaza acizi grasi

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micTesutul adipos stocheaza si furnizeaza acizi grasi

Tesutul adipos contine adipocite (celule grasoase) si este larg raspandit in organism: subcutanat, perivascular (in jurul vaselor profunde), in cavitatea abdominala, in special pe seroase, de ex. grasimea epiploica sau osinza. Circa 65% din masa acestui tesut amorf este alcatuita din TAG. Adipocitele sunt foarte active metabolic, raspunzand foarte rapid la stimulii hormonali intr-o interactiune metabolica cu ficatul, muschiul scheletic si muschiul cardiac.Ca si alte tipuri de celule din organism, adipocitele au un metabolism glicolitic activ, utilizeaza ciclul ATC pentru oxidarea piruvatului si acizilor grasi si realizeaza fosforilarea oxidativa in mitocondrie. In perioadele de aport marit de glucide, tesutul adipos poate converti glucoza in acizi grasi, via piruvat →ac.ScoA (si prin inhibarea de catre ATP a PFK ceea ce creste concentratia de glu-6P si implicit stimularea CPF pentru producerea de putere reducatoare- NADPH), din care sunt sintetizati TAG, stocati ca globule mari de grasime. Adipocitele stocheaza TAG proveniti de la ficat (transportati in complexe lipo-proteice, de ex. VLDL, LDL, HDL) si din tractul intestinal, mai ales dupa ingestia unor cantitati mari de grasime (sub forma de chilomicroni)

Cand este necesar combustibil metabolic, TAG stocati in tesutul adipos sunt hidrolizati de catre lipaze pentru a furniza AGL care sunt transportati prin sange la muschiul scheletic si miocard. Eliberarea AG din adipocite este mult accelerata de catre epinefrina, care stimuleaza conversia TAG -lipazei inactive in forma ei activa. Insulina echilibreaza acest efect al epinefrinei, scazand activitatea TAG -lipazei.

Animalel care hiberneaza, ca si oamenii (noii nascuti), dispun de tesut adipos denumit grasime bruna care este specializata in producerea de caldura, in defavoarea ATP, in timpul oxidarii acizilor grasi (Fig.4).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1927
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved