Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

UTILIZAREA FEROMONILOR IN REGLAREA COMPORTAMENTULUI ORGANISMELOR VII

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micUTILIZAREA FEROMONILOR IN REGLAREA COMPORTAMENTULUI ORGANISMELOR VII
Feromonii sunt substante care, eliminandu-se din organismul unui animal, provoaca aparitia unui miros sau gust, care reprezinta un semn, un indicator. Asa cum, spre exemplu, eliminarea unor feramani indica hotarul de actiune al unui animal, sau, atrage sexul opus pentru imperechere. Glandele care elimina feromonii sunt localizate in locuri diferite ale corpului. Spre exemplu, la cerbi si antilope sunt in partea superioara a ochilor si este sub forma unei substante vascoase, de culoare neagra. Masculii elimina acest feromon, pentru a-si insemna teritoriul de actiune.La elefanti, glanda care elimina feramani, este situata intre ochi, la camile pe spate, la maimute este situata sub membrele anterioare, la vulpi este la baza cozii, la caini pe talpa piciorului, la crocodil in regiunea anusului si in timpul imperecherii glandele apar in regiunea gurii.


Glandele care elimina feramani sunt bine dezvoltate la multe din mamifere si sunt mai des intalnite la masculi. La femele, feramanii se elimina numai in timpul imperecherii si ele au proprietatea de a stimula potenta sexuala a masculilor.

Exista si alt tip de substante, care nu atrag partenerii, ci ii resping. Aceste substante provoaca un miros, care resping dusmanii lor sau ii ametesc pentru a-i prinde. Se stie faptul ca, dihorul elimina o substanta, care provoaca ameteli la gaini, substanta pe care ei le captureaza usor. Aceasta substanta , este produsa si de vulpi, iar femelele, inainte de nastere, elimina o substanta, care indeparteaza celelalte animale de ea.

In Asia, substantele cu o structura de tipul musconului, se utilizeaza pentru tratarea insomniei, anemiilor, isteriilor si frisoanelor, la copii.

CH2


(CH2) CH CH2 (CH2) CH2 CH2


C C

O O

MUSCON EXALTON

Dar substantele repelente de tipul musconului si exaltanului, provoaca diaree, ameteli si greata. In fiecare an, unii specialisti in homeopatie, pleaca in nordul Siberiei, unde omoara reni, pentru a dobandi muscon. Din 100 de animale, se extrag aproximativ 30g de substanta biologic activa.

Este bine cunoscuta o substanta biologic activa eliminata de castori, care dupa indicatiile multor vraci, poate fi utilizata in reglarea tensiunii arteriale, eliminarea infectiilor tesutului mucos, pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos. In ultimul timp, substanta activa eliminata de castori este utilizata in parfumerii, pentru obtinerea unor parfumuri de inalta calitate.

Renii, elimina o substanta mirositoare, care se descrie in retetele tibetane sub denumirea de ''luvai''. Aceasta substanta se utiliza in timpurile stravechi pentru ridicarea potentei sexuale si pentru pofta de mancare.

Feromonii joaca un rol decisiv in comportarea multor specii de animale, dar informatiile existente nu sunt suficiente pentru a face unele concluzii credibile.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1669
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved