Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


METODE DE ANALIZA SI CONTROL - Controlul calitatii laptelui de consum

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micMETODE DE ANALIZA SI CONTROL

1 Controlul calitatii laptelui de consum.Controlul calitatii laptelui de consum se face pe flux tehnologic si ca produs finit[5,9

Controlul calitatii pe flux tehnologic va urmarii:

transportul laptelui de la producator la intreprinderea de prelucrare sa se faca numai in cisterne izoterme, sau prevazute cu instalatii de racire curate si dezinfectate. Dupa descarcarea laptelui, cisternele vor fi spalate mecanic, clatite si dezinfectate.

receptia calitativa care consta in determinarea caracterelor organoleptice si fizico-chimice. Determinarea acestor parametri fizico-chimici trebuie facuta corect deoarece in functie de valorile lor se realizeaza sortarea si dirijarea laptelui in flux. Pentru fabricarea laptelui de consum, se admite numai laptele materie prima cu densitatea de minimum 1,028 si aciditatea de maximum 18oT. Laptele care nu corespunde acestor parametri se dirijeaza pentru fabricarea altor produse.

ca operatia de filtrare sa se execute cu respectarea regimului de spalare a filtrelor (dupa cca. 1000 de litri de lapte cu impuritati grosiere, sau dupa 10000 de litri de lapte cu grad de impurificare 1). Practic in urma incarcarii filtrelor se constata o scadere a debitului pompei absorbante si incalzirea conductei de refulare.

receptia cantitativa care indiferent de modul de realizare, determina cantitatea de lapte materie prima ce intra in unitatea de prelucrare.

ca preincalzirea sa se faca la temperatura de 35-40oC temperatura optima necesara curatitoarelor centrifuge cu turatie de 6000-10.000 rotatii pe minut care realizeaza operatia de curatire centrifugara.

ca operatia de omogenizare sa impiedice separarea grasimii la suprafata, defect frecvent intalnit in cazul laptelui sterilizat. Practic este indicat ca omogenizarea sa se realizeze in doua trepte de presiune. In prima treapta presiunea este de 200 kgf/cm2, iar in treapta a doua scade la 30-50 kgf/cm2.

dupa pasteurizare si sterilizare, in timpul fazei de depozitare intermediara, loturile de lapte de consum sa fie verificate din punct de vedere calitativ.

Controlul calitatii produsului finit presupune determinarea caracteristicilor organoleptice, fizico-chimice si microbiologice inainte de livrare, dupa metodele descrise.

Fiecare enzima are o temperatura optima de activare.

Enzimele din produsele alimentare de origine animala au fiecare in parte cate o limita specifica de temperatura la care se denatureaza ireversibil.

Dupa regimul termic si timp pasteurizarea poate fi:

joasa (sau de durata), la temperatura de 62-65oC timp de 30 de minute;

mijlocie, la 71-75oC timp de 15-16 secunde;

inalta, la peste 85oC timp de 10-15 secunde.

Controlul pasteurizarii joase si mijlocii prin testul fosfatazei

Fosfataza este o enzima mamara care se inactiveaza la 70oC.

Principiul metodei

Fosfataza alcalina prezenta in laptele nepasteurizat sau incorect pasteurizat ca si in produsele obtinute din acestea, poate descompune in anumite conditii fenil-fosfatul disodic in fosfat anorganic si fenol. Cantitatea de fenol eliberata se evidentiaza cu ajutorul reactivului 2,6-dibrob-chinon-cloramida cu care formeaza indofenolul de culoare albastra.

Intensitatea de culoare este proportionala cu continutul de fenol, deci cu activitatea fosfatazei.

Metoda de lucru.

In trei eprubete se pune cate 1 ml lapte. Eprubeta 1 se incalzeste 5 minute la 80-85oC (pentru distrugerea fosfatazei eventual prezente) si se raceste (proba martor). In fiecare eprubeta se adauga cate doua picaturi cloroform. In eprubeta martor, se introduc 5 ml solutie etalon de fenol diluat. Se adauga apoi 5 ml solutie fenil-fosfat disodic. Toate cele trei eprubete se introduc la termostat la temperatura de 38oC timp de 30 de minute. Se racesc si se adauga in fiecare cate 4 picaturi de solutie 2,6-dibrom-chinon-cloramida si se agita. Dupa 10 minute se compara culoarea celor doua eprubete cu cea a probei martor. Daca culoarea celor doua probe de cercetat este mai slaba sau egala cu cea a probei martor, laptele a fost corect pasteurizat.

Controlul pasteurizarii inalte prin testul peroxidazei. Principiul metodei

Peroxidaza din laptele nepasteurizat sau incorect pasteurizat ca si din produsele obtinute din aceasta scindeaza oxigenul din peroxizi, iar oxigenul activ eliberat oxideaza substantele usor oxidabile dand coloratii specifice.

Metoda de lucru.

Intr-o eprubeta se pun 3-5 ml lapte, peste care se adauga aceiasi cantitate de solutie de glicol 2% si 2-3 picaturi de apa oxigenata. Fara a se agita se apreciaza culoarea.

Conditii admisibile ale laptelui de consum

Prin lot se intelege cantitatea de maximum 15.000 l lapte de consum, de acelasi tip, cu acelasi continut de grasime livrat in acelasi fel de ambalaj. In cazul laptelui hiperproteic lotul este format din maximum 500 l livrat in acelasi fel de ambalaj.

La fiecare lot se verifica:

masa;

ambalarea si marcarea;

proprietati organoleptice;

proprietati fizico-chimice;

proprietati microbiologice:

Probele recoltate vor fi sigilate si etichetate cu urmatoarele specificatii:

denumirea si adresa intreprinderii producatoare;

denumirea produsului, categoria, tipul, continutul de grasime;

numarul si marimea lotului;

felul ambalajului;

data, ora si locul recoltarii probelor;

numele si semnatura persoanelor care au luat probele.

Examenul fizico-chimic trebuie efectuat in maximum 6 ore de la recoltarea probelor, iar examenul microbiologic se va efectua imediat. Toate rezultatele determinarilor trebuie sa corespunda STAS-ului, in caz contrar lotul se respinge.

2 Discutii, rezultate experimentale

Studiul a constat in determinarea pe o perioada de 30 de zile a continutului de grasime, aciditate si densitate la laptele de vaca.

Valorile obtinute evidentiaza influenta factorilor de furajare, conditii climatice, igiena. S-a remarcat ca laptele este produs de:

rasa Baltata romaneasca;

furajata cu concentrat de porumb si lucerna;

temperatura de climatizare 4oC;

tipul de mulgere manual si mecanizat.

Metodele de analiza au fost conform S.T.A.S. 6347/73 pentru determinarea densitatii laptelui, determinarea aciditatii, determinarea cantitatii de grasime.

Determinarea densitatii

Densitatea reprezinta valoarea raportului de masa si volum exprimate in g/cm3. Se foloseste metoda aerometrica cu termolactodensimetru cu ajutorul caruia se citeste direct densitatea laptelui si temperatura acestuia.

Pregatirea probelor.

Pentru determinarea densitatii laptelui de vaca inainte de analiza proba se aduce la temperatura de 20oC omogenizandu-se bine prin rasturnari repetate, dar in asa fel incat sa se evite formarea de spuma.

Metoda de lucru.

Proba de lapte se toarna in cilindru de sticla prin prelingere pe peretii acestuia in asa fel incat sa nu inglobeze aer sau sa se formeze spuma. Cilindrul cu lapte se aseaza pe o suprafata perfect orizontala dupa care se cufunda usor termolactodensimetrul pana dreptul diviziunii 1,030, lasandu-l sa pluteasca liber, avand grija sa nu vina in contact cu peretii cilindrului.

Dupa circa 1 minut se citeste valoarea densitatii si temperaturii.

Interpretarea rezultatelor

Laptele crud destinat prelucrarii industriale trebuie sa aiba densitatea de 1.029-1,031 la bivolita si 1,033 la oaie.

Prin adaugarea apei in lapte densitatea scade, iar prin smantanire densitatea creste.

Determinarea aciditatii laptelui

Se face prin metoda titrabila a laptelui cu ajutorul unei solutii bazice in prezenta fenolftaleinei, dupa mai multe metode:

metoda Thorner;

metoda Soxhlet;

metoda Dornic.

Metoda Thorner foloseste hidroxid de sodiu si este cea mai utilizata.

Metoda de lucru

Din proba de examinat, bine omogenizata, cu o pipeta se iau 10 ml lapte care se introduc intr-un vas Erlenmeyer. Se adauga 20 ml apa distilata calda, trecuta prin pipeta folosita pentru masurarea laptelui si 3 picaturi fenolftaleina.

Se amesteca bine si se titreaza cu NaOH 0,1N sub agitare continua, pana la aparitia unei coloratii roz deschise persistenta timp de 1 minut.

Calculul rezultatelor

Aciditate exprimata in grade Thorner se calculeaza dupa formula:

AciditateoT= V / V1x100.

V = numarul de ml de NaOH folositi la titrare;

V1= numarul de ml luati pentru determinare.

Determinarea cantitatii de grasime. Metoda acido - butirometrica

Metoda de lucru

In butirometru curat si uscat se introduc 10 ml acid sulfuric peste care se adauga cu pipeta 11 ml din proba de lapte bine omogenizata. Se adauga 1 ml alcool amilic, evitand umezirea butirometrului si omogenizarea continutului. In timpul omogenizarii butirometrul se incalzeste datorita reactiei puternice dintre lapte si acidul sulfuric.

Butirometrele se pun la centrifuga, cu dopul in afara in numar par si in mod echilibrat. Se fixeaza bine capacul pentru a evita accidentele si se centrifugheaza timp de 2-3 minute la 800-1200 turatii / minut.

Prin centrifugare grasimea componenta cu densitatea cea mai mica se aduna pe tija gradata spre centru de centrifugare. Dupa scoaterea de la centrifuga, butirometrele se introduc in baia de apa la 65oC cu tija gradata in sus unde se tin 5 minute. Pe tija gradata a butirometrului se citeste diviziunea corespunzatoare limitei superioare a coloanei de grasime si cea corespunzatoare limitei inferioare. Prin efectuarea diferentei celor doua valori se obtine continutul de grasime exprimat procentual.

Datele experimentale obtinute sunt prezentate in tabelul urmator:

Tabelul 10

Data

Cantitate

(l)

Grasime

Aciditate

(0T)

Densitate

(g/cm3)

La mulgere

La predare

CAP. VIII. date privind activitatea de ameliorare,

reproductie si administrare a cotei de lapte

pe anul 2006

Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ) este unitate bugetara, cu personalitate juridica care functioneaza in baza HG nr.1223/1996, HG 453/2005, HG nr.1830/2006, OM 342/2005, care functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor, si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), cu sediul in Balotesti, Ilfov.

Ea este mandatata de MAPDR ca autoritate nationala a statului in domeniul ameliorarii si reproductiei animalelor si al administrarii cotelor de lapte.

Atributiile si competentele principale ale acestei institutii centrale sunt urmatoarele :

Elaborarea pe baze stiintifice si manageriale a programelor strategice sectoriale si metodologice de ameliorare si reproductie, inclusiv programe tehnice nationale pentru extinderea si efectuarea controlului oficial al productiilor si al biotehnologiilor de reproductie la toate speciile de animale de ferma;

Coordonarea activitatilor tehnice complexe de identificare, evaluare, conservare si protectie a patrimoniului genetic national din zootehnie la nivelul standardelor internationale si in relatie de parteneriat tehnic cu organisme nationale si internationale de profil;

Efectuarea pe baze stiintifice si tehnice avansate a controlului zootehnic al productiilor de origine animala;

Controlul complex de laborator al calitatii si salubritatii materialului seminal;

Organizarea si desfasurarea fluxului informational al datelor de reproductie si ameliorare a animalelor pe ansamblul tarii ;

Nominalizarea anuala a fermelor de elita;

Organizarea si desfasurarea anuala a lucrarilor de selectie pentru alegerea vacilor mame de taur, a tatilor de tauri si nominalizarea imperecherilor in vederea obtinerii unei noi generatii de taurasi pentru insamantari artificiale;

Coordonarea lucrarilor de testare dupa descendenti a taurilor destinati la insamantari artificiale si urmarirea etapelor succesive de selectie a acestora ;

Estimarea valorii de ameliorare a reproducatorilor pe baza performantelor proprii, ascendentei, rudelor colaterale si calitatii descendentilor ;

Autorizarea periodica a unitatilor care produc si comercializeaza material seminal congelat si embrioni si autorizarea anuala a reproducatorilor folositi la insamantarile artificiale cu material seminal congelat si la transfer de embrioni;

Conducerea registrelor genealogice pana la dezvoltarea serviciilor tehnice a asociatiilor de crescatori

Avizarea importului de material biologic de reproductie, pentru toate speciile de interes zootehnic;

Transmiterea in timp util la beneficiari si publicarea periodica a rezultatelor controlului performantelor si testarii taurilor dupa performante proprii si descendenti;

Urmarirea realizarii si analiza periodica a eficientei programelor de ameliorare;

Exercitarea atributiilor de "inspectie de stat" in activitatea de ameliorare si reproductie a animalelor pe ansamblul tarii ;

Administrarea si monitorizarea cotei de lapte prin: alocarea cotelor individuale de lapte, inregistrarea transferurilor cotelor de lapte, administrarea rezervei cotei nationale de

lapte, aplicarea dispozitiilor legale privind taxele aditionale individuale, controlul vanzarilor directe si livrarilor catre procesatori.

Participarea la organizarea de expozitii si licitatii de animale pentru reproductie si alte manifestari cu caracter zootehnic;

Redactarea, cu personalul propriu sau prin colaborari si editarea periodica de: buletine informative, studii de sinteza, monografii de specialitate, norme tehnice si metodologice, precum si alte materiale de documentare tehnica, de consultanta si de extensie pentru reteaua nationala pentru ameliorare si reproductie in zootehnie, in conformitate cu legislatia in vigoare si cu fondurile bugetare alocate;

Dotarea centrelor zonale pentru ameliorare si reproductie in zootehnie cu aparatura, utilaje, echipament si materiale necesare lucrarilor de control al reproductiei si selectiei a animalelor de ferma;

Multiplicarea formularelor tipizate pentru evidentele de reproductie si selectie a animalelor si pentru sistemul informational ;

Indeplinirea altor atributii ce rezulta din HG nr.1223/1996 si din reglementarile legale in vigoare pentru a sprijini eficient si permanent o reala competenta si concurenta in zootehnia romaneasca pentru dezvoltarea economico-sociala si asigurarea permanenta a securitatii alimentare a populatiei .

In calitate de unitate specializata a Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale organizeaza, coordoneaza si indruma tehnic si metodologic actiunile de producere si folosire a materialului de reproductie la animale prin Unitatile pentru ameliorare si reproductie in zootehnie judetene (UARZ).

ANARZ asigura coordonarea, indrumarea tehnica si metodologica a centrelor zonale, a UARZ judetene si organizeaza sistemul automat de prelucrare a informatiilor din domeniul ameliorarii si reproductiei in zootehnie.

Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie si-a canalizat intreaga activitate pentru indeplinirea urmatoarelor obiective:

Accelerarea ameliorarii genetice a efectivelor de animale prin lucrarile de selectie efectuate;     

Coordonarea tehnica si metodologica, la nivel national si in profil teritorial a aplicarii biotehnologiilor moderne de reproductie;

Atestarea materialului de reproductie indigen si import;

Controlul oficial al performantelor zootehnice;

Evaluarea genetica a reproducatorilor din populatia activa, pe specii si rase;

Organizarea, functionarea si dezvoltarea Bancii biotehnologice de resurse genetice animale;

Coordonarea activitatii din domeniile reproductie, ameliorare si conservare a patrimoniului genetic din zootehnie prin intermediul Inspectiei de stat;

Coordonarea si organizarea Bancii nationale de date si prelucrarea in sistem computerizat a informatiilor din domeniul reproductiei si selectiei, in colaborare cu unitatile de profil;

Asigurarea cadrului legislativ si institutional pentru implementarea politicii strategice in domeniul ameliorarii si reproductiei animalelor cu orientare spre economia de piata si armonizarea cu reglementarile Uniunii Europene;

Asigura consultanta tehnica crescatorilor de animale cu efectivele cuprinse in programele tehnice de selectie si reproductie privind cresterea, nutritia si ameliorarea efectivelor proprii, in vederea imbunatatirii managementului fermelor si implicit obtinerea de rezultate economice competitive in conditiile concurentei impuse de economia de piata.

Coordonarea activitatilor de monitorizare si implementare a cotelor de lapte conform angajamentelor urgente cu Uniunea Europeana.

Coordonarea activitatilor de identificare, individualizare, organizare si conducere a bazei de date la ecvidee.

ANARZ are un numar de 491 posturi, aprobate de MAPDR, din care un post de inalt functionar public, 40 functii de conducere, 416 functii de executie si 34 posturi personal contractual.

Structura organizatorica a ANARZ cuprinde: directii, servicii, birouri, laboratoare, oficiul de calcul, Inspectia de stat pentru controlul ameliorarii si reproductiei in zootehnie, Departamentul de administrarea cotelor de lapte si centre zonale.

In cursul anului 2006 activitatea pe compartimente a ANARZ a fost urmatoarea:

SERVICIUL AMELIORARE GENETICA TAURINE

Selectia taurinelor detine o pondere insemnata si un loc central in activitatea Agentiei Nationale si a Unitatilor pentru ameliorare si reproductie in zootehnie, deoarece ameliorarea genetica a efectivului are caracter prioritar in strategia de dezvoltare a zootehniei si se realizeaza prin lucrari de selectie, efectuate pe baza controlului oficial al performantelor (COP) si prin reproductie dirijata, cu precadere prin insamantari artificiale (IA).

Obiective :

Controlul productiei si prelucrarea rezultatelor acestuia constau in masurarea si estimarea performantelor care formeaza obiective ale selectiei servind la:

implementarea prevederilor programului de ameliorare;

nominalizarea fermelor si nucleelor de elita;

alegerea vacilor mame de taur;

nominalizarea imperecherilor pentru producerea generatiei de taurasi destinati la insamantari artificiale;

estimarea valorii de ameliorare a taurilor in testare dupa performante proprii si dupa calitatea descendentei;

informarea prompta si corecta a fermierilor.

Realizari:

1.Efective cuprinse in COP in anul 2006 - conform graficului urmator efectivele cuprinse in COP in anul 2006 au inregistrat o crestere care se datoreaza importului de animale in fermele deja cuprinse in control. Pe parcursul anilor 2002-2004 efectivul controlat a inregistrat cresteri sau scaderi nesemnificative procentual.

O crestere semnificativa dar nu suficienta a fost inregistrata in anii 2005-2006 ca urmare a sprijinului acordat crescatorilor din partea statului pentru infiintarea de ferme noi sau extinderea celor existente. Situatia efectivului importat in anul 2006 in evidenta ANARZ este prezentata in tabelul 1.

Tabelul 1

Categoria

R A S A

Total

import

Bruna

Bruna germana

Holstein-Friza

Jersey

Rosie daneza

Pinzgau

Limousine

Montbeliarde

Juninci

Registrele Genealogice:

In cursul anului 2006 au fost reluate activitati care din diferite motive au fost intrerupte. Astfel a fost reluata activitatea de acordare numere RG (Registru Genealogic) la efectivele de taurine pe rase, care au fost inregistrate in Baza Nationala de date a ANARZ. Aceste numere au fost acordate pe baza performantelor inregistrate in anii de control, criteriile de performanta fiind stabilite de catre ANARZ in urma consultarilor care au avut loc cu specialistii din UARZ judetene si Asociatiile de Crescatori.

Pe baza inscrierii animalelor in RG in anul 2006 au fost acordate subventii detinatorilor de taurine care au facut dovada inscrierii acestora, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Situatia inscrierii bovinelor in RG este prezentata in tabelul de mai jos, cu mentiunea ca structurarea sectiunilor este facuta dupa modelul din Germania si clasa cu cele mai bune performante este A ( cu ascendenta pe 2 generatii), urmata de clasa B cu ascendenta pe 1 generatie, clasa C este corespunzatoare pentru metisarea cu Red Holstein (RH) si clasa D sau sectiunea secundara unde sunt inscrise animalele care nu au originea cunoscuta sau nu a fost completata la momentul inscrierii (tab.2).

Tabelul 2

Repartizare pe sectiuni a efectivelor COP inscrise in RG

Rasa / Sectiunea

A

B

C

D

Total rasa

Bruna

Baltata romaneasaca

Baltata cu negru romaneasaca

Pinzgau

Bubaline

Total sectiune

Totalul de 66 778 animale inscrise in RG reprezinta 77 % din efectivele de taurine supuse controlului oficial de productie.

3. Nominalizarea MT pentru anul 2006 (din datele COP 2004/2005)

La inceputul anului 2006 au fost nominalizate Mamele de Tauri (MT) si taurii Tati de Tauri (TT) in vederea imperecherilor. Listele au fost transmise catre UARZ judetene pentru a urmarii obtinerea produsilor din aceste imperecheri (tab.3).

Productii medii realizate de MT nominalizate pentru anul 2006

Tabelul 3

Productii medii

Bruna

Baltata Simmental

Baltata cu negru

Holstein Friza

Pinzgau

Numar de CMT

Lapte (kg)

Grasime (kg)

Proteine (kg)

Grasime + Proteine

Raport Grasime/Proteine

4. Productii medii ale efectivelor controlate - pe baza datelor de control oficial al productiei de lapte inregistrate in anul de control 2005/2006 (tab.4 A-B-C).

Aceasta lucrare incepind cu anul 2006 a fost elaborata in doua etape de lucru, in scopul valorificarii cat mai corecte a datelor de control oficial. Astfel s-au analizat lactatiile incheiate alaturi de cele care reprezinta istoricul, odata cu lucrarile de evaluare genetica a taurilor utilizati la Insamantari Artificiale (IA).

Conform programului de ameliorare aceste lactatii stau la baza deciziilor pentru:

- preselectarea candidatelor mame de tauri;

- nominalizarea fermelor si nucleelor de elita;

- managementul fermelor.

Tabelul 4 - A

Productii de lapte Echivalent Maturitate (EM) - efective COP

Rasa

Martie 2006

Nr. lactatii

Medie lapte EM

Septembrie 2006

Nr. lactatii

Medie lapte EM

Productii de grasime EM - efective COP

Tabelul 4 - B

Rasa

Martie 2006

Nr. lactatii

Medie lapte EM

Septembrie 2006

Nr. lactatii

Medie lapte EM

Productii de proteina EM - effective COP

Tabelul 4 - C

Rasa

Martie 2006

Nr. lactatii

Medie lapte EM

Septembrie 2006

Nr. lactatii

Medie lapte EM

Legenda:

01 = rasa Bruna - Schwyz

03 = rasa Baltata romaneasca - Simmental

04 = rasa Pingau

08 = rasa Baltata cu negru Romaneasca - Holstein Friza

5.Preselectarea Candidatelor Mame de Tauri (CMT) - pe baza datelor de control oficial al productiei de lapte din anul 2005/2006 (tab.5 A-B-C-D).

Aceasta lucrare deasemeni a fost elaborata in doua etape de lucru, odata cu evaluarea genetica a taurilor cu scopul:

organizarii lucrarilor de apreciere a exteriorului pentru a mari gradul de obiectivitate in timpul evaluarii;

stabilirii cuplurilor MT*TT pentru obtinerea unor generatii noi cu performante de productie superioare.

CANDIDATE MAME DE TAURI 2006 - parametri statistici

Rasa 01

Tabelul 5 A     

Caracter

N

Min

Max

Medie

Dev. Stand.

LAPTE

GRASIME

% GRASIME

VA GRAS

VA_R GRAS

11O.87

Rasa 03

Tabelul 5 B

Caracter

N

Min

Max

Medie

Dev. Stand.

LAPTE

GRASIME

% GRASIME

VA GRAS

VA_R GRAS

Rasa 04

Tabelul 5 C

Caracter

N

Min

Max

Medie

Dev. Stand.

LAPTE

GRASIME

% GRASIME

VA GRAS

VA_R GRAS

Rasa 08

Tabelul 5 D

Caracter

N

Min

Max

Medie

Dev. Stand.

LAPTE

GRASIME

% GRASIME

VA GRAS

VA_R GRAS

6. Nominalizarea Fermelor si Nucleelor de elita:

- criteriile de nominalizare au fost stabilite de comun acord cu asociatiile de crescatori;

- baza de calcul pentru nominalizare o reprezinta datele de control oficial;

- scopul nominalizarii - asigurarea materialului de prasila (juninci si taurasi destinati pentru insamantarea artificiala sau pentru monta naturala autorizata) cu respectarea normelor sanitar veterinare.

Pentru anul 2007 a fost nominalizat un numar suficient de exploatatii in cadrul fiecarei rase pentru atingerea obiectivului propus.

Tabelul 6

Rasa

Numar

FE + NE

Productia medie

Lapte EM (kg)

Productia medie

Grasime EM (kg)

Bruna

Baltata - Simmental

Baltata cu negru - Holstein

Pinzgau

Bubaline

7. Rezultatele COP - In prezent se afla in faza de executie lucrarile privind nominalizarea mamelor de tauri (MT) pentru anul 2007 si datele statistice privind activitatea de ameliorare din anul 2006. Toate rezultatele vor fi prezentate sub forma de brosura redactata computerizat si va fi difuzata UARZ judetene, Unitatilor Semtest, Fermelor de Elita, Institutiilor de invatamant superior de profil si Asociatiilor de Crescatori .

Lucrarea destul de laborioasa, vine in sprijinul asociatiilor de crescatori in vederea imbunatatirii managementului privind cresterea si exploatarea bovinelor.

8.Alte activitati:

- Se afla in faza de finalizare autorizarea taurilor care vor fi utilizati la insamantari artificiale in anul 2007. Autorizarea se face pe baza expertizei taurilor la sfarsitul fiecarui an si a valorii de ameliorare actualizate.

Au fost supusi expertizei toti taurii care se afla in prezent in unitatile Semtest (tab.7) precum si materialul seminal din stoc al taurilor iesiti din efectiv.

Situatia taurilor existenti in efectiv la 31.12.2006

Tabelul 7

Semtest

B

BR

BNR

Alte rase

SC Semtest Genetic BM

SC RPN - GI      Balotesti

SC Semtest - Craiova

SC Semtest BVN - Tg. Mures

SC Semtest - Timisoara

SC AUSTRABULL SRL

T O T A L

- A fost elaborata metodologia de lucru privind controlul oficial al productiilor la bovine pentru asociatiile sau organizatiile care vor prelua aceasta activitate in conformitate cu legislatia in vigoare.

- Au fost organizate intalniri de lucru pe grupe de judete cu personalul de la UARZ pentru aplicarea legislatiei in domeniul ameliorarii animalelor si a normelor UE, iar la unele judete s-a efectuat intruirea controlorilor de productie (au primit acreditare un numar de 61 controlori si urmeaza sa mai fie acreditate 50 persoane).

- Pentru controlorii de productie a fost elaborata documentatia privind metodologia de lucru in fermele/exploatatiile cuprinse in COP, instrumentarul de lucru, formularele pentru evidenta etc.

- La nivelul ANARZ a fost constituita comisia de acreditare a organizatiilor sau asociatiilor declarate castigatoare in urma licitatiei organizate in vederea atribuirii COP. Au fost eliberate acreditari pentru un numar de 22 judete.

- In cursul lunii decembrie 2006 s-a efectuat evaluarea personalului tehnic si au fost stabilite obiectivele pentru anul 2007.

LABORATORUL PENTRU ANALIZA CALITATII LAPTELUI

Laboratorul pentru Analiza Calitatii Laptelui are ca obiective de lucru urmatoarele:

- determinarea componentelor de baza din laptele de vaca (grasime si proteina );

- transmiterea rezultatelor obtinute;

- asigurarea circuitului coletelor cu recipienti pentru continuitatea procesului tehnologic;

- raportarea activitatii desfasurate in laborator

- efectuarea diverselor activitati auxiliare necesare bunului mers al laboratorului.

Pe parcursul anului 2006 la nivelul laboratorului Bucuresti s-au efectuat analize pentru un numar de 260704 probe.

Situatia acestora pe luni si judete este redata in tabelele de mai jos, situatie redata si sub forma grafica .

Activitatea laboratorului s-a desfasurat permanent, cu realizarea obiectivelor propuse. S-au inregistrat si o serie de intarzieri datorate numarului insuficient de personal. Cu toate acestea s-a reusit prin stradania personalului existent si prin recrutarea de personal nou, care a reusit sa se acomodeze relativ usor, aducerea la zi si mentinerea ritmului constant de lucru.

In ce priveste numarul de probe realizate in Laboratoarele Iasi, Arad si Bistrita situatia este redata in tabelele si forma grafica de mai jos.

De asemenea mai jos se prezinta si Situatia centralizata pe tara si judete sub forma grafica si de tabel.

Numarul total de probe analizate la nivel de tara a fost de 592804.

Pentru o mai buna eficientizare a activitatii este necesar sa se procure aparatura performanta, in sensul efectuarii de analize mai amanuntite legate si de calitatea laptelui de consum (asigurarea unui lapte sanatos, igienic,etc).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 8374
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved