CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Cresterea parului
Se estimeaza ca pe capul unui adult sanatos se gasesc aproximativ 120.000 fire de par, adica 175-300 fire/cm2. Numarul firelor de par este corelat si cu culoarea: la persoanele blonde densitatea firelor este mai mare (150.000 fire, 180/cm2), decat la cele brunete (brune) 110.000 fire, 150/cm2), iar la cele roscate (90.000 fire).
Persoanelor tinere sanatoase le cad zilnic 10-15 fire; celor mai in varsta 100 fire; iar in locul lor cresc altele. Viata unui fir de par variaza in general intre 2-4 ani.
Viteza de crestere medie a parului este de 0,11-0,4 mm/zi, ea fiind influentata de diferiti factori. Viteza cea mai mare de crestere se inregistreaza pe cap (scalp) si barbie, unde variaza intre 0,30-0,40 mm/zi. Parul axilar creste aproape tot atat de repede, iar pe restul corpului este mai mica (cca. 0,2 mm/zi).
Viteza de crestere este influentata si de variatiile de temperatura, orar. Asa de exemplu parul de pe barba creste mai repede vara (de la 0,3 mm/zi, in ianuarie la 0,54 mm/zi in septembrie), decat iarna, iar noaptea mai repede decat ziua.
Legat de sex, cresterea parului cea mai rapida se inregistreaza intre 15-30 de ani, descreste intre 50-60 de ani, ea este mai rapida la femei decat la barbati. Iritatiile prelungite, radiatiile UV, baile fierbinti, influenteaza favorabil cresterea parului si prelungesc ciclurile de crestere.
Influenta glandelor endocrine asupra cresterii parului. Dintre glandele endocrine se mentioneaza hormonii sexuali, care influenteaza asupra sistemului pilosebaceu: hormonii andorgeni, actioneaza ca stimulatori a glandelor sebcee cu tendinta de a produce hiperkeratoza si sebore, iar hormonii oestrogeni, exercita un efect contrar de diminuare a activitatii glandelor sebacee si a keratinizarii.
M.Papa si A. Kligman, au studiat efectul local al unguentului cu testosterona la 21 subiecti barbati. S-a observat o stimulare a cresterii parului pe o perioada mai indelungata, concomitent cu un efect de pigmentare mai intensa a parului si o indesire in zonele cu alopacie.
Cortexul suprarenal, actioneaza ca un inhibitor al cresterii parului. Cercetari efectuate de W.Whiteker si L. Baker, pe cobai demonstreaza efectul direct de scadere a cresterii parului pe care i-l manifesta cortisonul prin aplicatii prin hormonul dermatotrof, care actioneaza asupra papilei si foliculilor stimulativ. Se mentioneaza experiente pe animale si aplicarea de tratamente locale la om, cu rezultate favorabile de crestere a parului la multi dintre pacienti.
In general s-a constatat ca dintre toti hormonii, un efect mai net manifesta hormonii sexuali, ceilalti influenteaza in mai mica masura ciclul de crestere a parului.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1184
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved