Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Parfumurile

Cosmetica frumusete



+ Font mai mare | - Font mai mic



Parfumurile

Cuvantul "parfum" vine din sintagma latineasca "per fumus", insemnand "in intregime fum".Francezii mai tarziu au dat numele de parfum mirosurilor placute care plutesc in aer la arderea tamaii. Au existat putine perioade in istorie care nu au fost influentate de parfum. Istoria parfumului este adesea impletita cu istoria rasei umane.



Primul tip de parfum a fost tamaia. Ea a fost descoperita de catre mesopotamieni acum 4000 de ani. Culturi antice au ars multe tipuri de rasini si lemn la ceremoniile religioase. Adesea ei inmuiau lemnul parfumat si rasinile in apa si ulei, apoi isi ungeau trupurile cu acest lichid. De asemenea imbalsamau pe cei decedati cu aceste parfume.

Parfumuri au fost gasite si in mormintele faraonilor egipteni. Este probabil ca ei sa fi folosit aromele in rituale mistice datate arzatoare de tamaie si de miresme dulci de plante in ceremoniile religioase.

Tamaia, aromele si uleiul parfumat au devenit disponibile pentru toti egipteni si au insistat treptat renuntandu-se la drepturile lor selecte (ale parfumurilor). Cetatenii au fost educati sa se parfumeze si ei cel putin o data pe saptamana.

Romanii isi facusera un obicei de a se parfuma de trei ori pe zi. Caini si caii de asemenea erau parfumati. La sarbatoriri, pasarile erau eliberate din custile lor pentru a risipi parfumul din aripile lor, draperiile, sfesnicele, mesele si pernele erau parfumate. Servitori purtau mosc, magheran, spikenard si alte arome.

Nefertiti, o frumoasa egipteanca dintr-o dinastie timpurie, inconjurata de parfum: recipiente cu smirna, flacoane umplute cu uleiuri de masline si recipiente frumos impodobite pline cu unguente. Cedrul de Lebanon a fost cel mai faimos pe tot timpul acestor ani.

Parfumurile in Europa

Parfumul s-a bucurat de un succes imens in timpul secolului al XVIII-lea, cand Regele Louis XV a venit la tron. Tribunalul sau a fost numit "Curtea parfumata". Tribunalul lui Louis XV a fost mentionat chiar si datorita parfumurilor care erau date in fiecare zi nu numai pe piele ci si pe haine, pe evantaie si pe mobila. Parfumul a inlocuit sapunul si apa, astfel incat folosirea parfumului in Franta a crescut in mod constant.

Dupa ce Napoleon a venit la putere, cheltuielile exorbitante pentru parfumuri au continuat. Doua sticle de "quarts" cu colonie de violete ii erau livrate in fiecare saptamana. Josephine a avut preferinte de parfum mai puternice. Ea avea o slabiciune pentru mosc si a folosit atat de mult, incat 60 de ani dupa moartea ei, inca se simtea mirosul in buduarul ei.

În America timpurie, primele parfumuri au fost cologniile si apa parfumata. Apa de Florida, ce reprezenta un amestec de apa de cologne cu un strop de ulei de catei de usturoi, ulei de scortisoara si lamaie, a fost foarte populara.

Parfumurile la sfarsitul secolului

În 1921, Gabrielle Chanel lanseaza o marca proprie de parfum, creat de Ernest Beaux, pe care il numeste Chanel Nr5, pentru ca era al cincilea intr-o linie de parfumuri pe care Ernest Beaux a prezentat-o. Nr5 a fost primul parfum in intregime sintetic scos pe piata.

1930 a cunoscut aparitia unei game de parfumuri pentru piele, iar cele florale au devenit de asemenea populare. Odata cu atingerea apogeului de catre parfumeria franceza in 1950, alti designeri precum Christian Dior, Jacques Fath, Nina Ricci, Pierre Balmain.

Metode de obtinere

Infuzia si macerarea. Este o procedura foarte costisitoare, care nu se bazeaza pe intrebuintarea caldurii astfel obtinandu-se o aroma de cea mai buna calitate.

Distilarea este principala metoda de extractie a uleiurilor.

Expression este o tehnica foarte simpla in care se folosesc fructe citrice, fiind supuse unor presari la rece, operatie in urma careia se extrag esentele uleioase.

Extractia cu solventi volatili. Aceasta metoda de extractie a uleiurilor aromatice se foloseste pentru plantele a caror aroma este deteriorata de temperaturi ridicate.

Materiale

Flori: Trandafirul, denumit "regina florilor", este unul din cele mai valoroase elemente ale unui parfum., Iasomia este un alt ingredient cheie, de esenta pura ce defineste un parfum fin., Violetele sunt folosite in parfumerie de secole., Floarea de portocal este floarea traditionala a miresei peste tot in lume., Ylang-ylang este adesea folosit pentru obtinerea aromelor fine., Rasinile,Lemn,Vanilia,Patchouli este un ingredient unic utilizat in aproape jumatate din parfumurile barbatesti, Iris, Labdanum se considera ca fiind un fixativ, fiind o substanta dulce si lipicioasa, ce se extrage din petale.

Ingrediente animale:Ambergris-ul s-a gasit pentru prima oara in algele uleioase din Oceanul Indian, Castoreum este o secretie din foliculii ambelor sexe de castori, Civet-ul este unul din cele mai importante ingrediente se obtine de la masculul si femela pisica.

Tipuri

Parfumul reprezinta cea mai concentrata forma (si, evident, cea mai scumpa). Contine 20-50% ulei. Parfumul da cea mai rezistenta aroma in timp si poate contine sute de ingrediente.

Apa de parfum. Un parfum alcoolic, contine 10-15% ulei.

Apa de colonie (de toaleta). Este o forma slaba de parfum, contine 3-8% ulei, combinat cu apa si alcool. Concentratia mica de ulei aromat este ideala pentru impresiile subtile.

Crema de parfum este un amestec ce nu contine alcool, dar contine uleiuri. Ea face pielea matasoasa si aromata. Este ideal de a o folosi in timpul iernii.

Spray-ul natural nu contine aerosoli. Prin pulverizare imprastie aroma parfumului.

Etape:Aplicat pe piele, parfumul are o aroma ce stimuleaza anumiti senzori definindu-se pe sine.

Nota de varf: Mirosul perceput initial la un parfum se numeste nota de varf sau impact initial, acest miros dureaza 5-10 minute dupa care atrage mai adanc in aroma.

Nota de mijloc: Dupa cateva minute, in functie de natura pielei fiecaruia, parfumul imprastie o aroma caracteristica fiecarui individ. De obicei, dureaza de la 10 la 20 de minute pana la definirea aromei pe piele.

Nota de baza: Expresia finala a unui parfum se va observa dupa uscare. Primul impact poate fi de citrice proaspete si slab mirositor, impresii de verdeata sau fructe si aldehide. În faza de mijloc parfumurile pot elibera arome de diverse flori combinate, iar in ultima faza de evaporare aromele pot fi: de padure patchouli, moss, balsamuri si arome animale.

Un parfum trebuie sa fie armonios, bine definit dar niciodata plictisitor. Trebuie sa inspire o aroma naturala si familiara, dar de asemenea sa si surprinda in acelasi timp.

Legende.

Chanel Nr 5 este, prin excelenta, simbol al feminitatii: un miros tulburator, frumos si de nedefinit, atemporal si misterios, sofisticat si elegant si mangaietor.

Hugo Boss Dark Blue - pentru un barbat ,parfumul invaluie ca un nor proaspat ce energizeaza.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 918
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved